الزامی برای رای دادن به همه وزرا نداریم
کد خبر: ۸۹۱۹
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۱۷ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۶
نماینده دشتستان در گفت‌وگو با بامداد جنوب؛

الزامی برای رای دادن به همه وزرا نداریم

حسن روحانی در اولین اقدام خود به‌عنوان رئیس‌جمهور دوازدهم باید گزینه‌های پیشنهادی خود را برای ۱۸ وزارتخانه دولت تقدیم مجلس کند تا صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس بررسی و به رای گذاشته شود و نهایتا ترکیب کابینه دوازدهم تعیین شود.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
حسن روحانی در اولین اقدام خود به‌عنوان رئیس‌جمهور دوازدهم باید گزینه‌های پیشنهادی خود را برای ۱۸ وزارتخانه دولت تقدیم مجلس کند تا صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس بررسی و به رای گذاشته شود و نهایتا ترکیب کابینه دوازدهم تعیین شود. طبق ماده ۲۰۴ آیین‌نامه داخلی مجلس، رئیس‌جمهور ظرف دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف کتبا اسامی هیات وزیران را به همراه شرح حال هر یک از وزیران و برنامه دولت تسلیم مجلس می‏‌کند و رئیس مجلس مکلف است در اولین فرصت در جلسه علنی وصول معرفی‌نامه وزیران را اعلام و پس از قرائت دستور تکثیر آن را صادر کند. از سوی دیگر بر اساس ماده ۲۰۵، یک هفته پس از معرفی دولت، برای بحث و بررسی خط مشی و اصول کلی برنامه دولت و أخذ رأی اعتماد برای هیات وزیران جلسات مجلس به‏‌طور متوالی تشکیل می‏‌شود. طبق این ماده با پیشنهاد رئیس و تصویب مجلس، جلسات به‌صورت صبح و بعد ازظهر برگزار خواهد شد.
در این میان صحبت‌هایی مطرح شده بود که حسن روحانی در این دوره نیز همچون گذشته در زمان تحلیف فهرست پیشنهادی کابینه دولت دوازدهم را به مجلس ارائه خواهد داد اما این اتفاق رخ نداد تا بازار حدس و گمان‌ها دوباره داغ شود و برخی با قاطعیت بگویند قرار است برخی از گزینه‌ها تغییر کند.

محمدباقر سعادت، نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با بامداد جنوب در این‌باره گفت: ارائه نشدن فهرست پیشنهادی آقای رئیس‌جمهور علل مختلفی می‌تواند داشته باشد حال این‌که گزینه‌ها تغییر خواهند کرد یا خیر، گمانه‌زنی است.
سعادت در ادامه تصریح کرد: رئیس‌جمهور دو هفته وقت دارد که فهرست کابینه دولت دوازدهم را معرفی کند، در این دو هفته هر روزی که بخواهد می‌تواند این فهرست را به مجلس ارائه دهد. ممکن است ایشان بخواهد بررسی بیشتری روی گزینه‌های وزارت داشته باشد و همچنین تعامل بیشتری برقرار کند و نظرات کارشناسان را جویا شود این اتفاق خوبی است، چراکه هیچ الزامی وجود نداشت که همان روز اول و در مراسم تحلیف کابینه را معرفی کند. 
نماینده مردم دشتستان در پاسخ به این سوال که تعامل مجلس و دولت را چگونه ارزیابی می‌کنید، گفت: نمایندگان مجلس تعامل خوبی با دولت خواهند داشت، اکثر نمایندگان سعی و تلاش‌شان براین است که بتوانند تعاملی سازنده با دولت برقرار کنند و خدمات بهتری نیز به حوزه‌های انتخابیه و مردم ارائه دهند. 

سعادت با تاکید بر این‌که مجلس دهم تعامل خوبی با دولت دوازدهم خواهد داشت، تصریح کرد: باید متذکر شوم این تعامل لزوما بر این مبنا نیست که همه وزای پیشنهادی رئیس‌جمهور رای اعتماد از مجلس بگیرند. نمایندگان عملکرد دولت یازدهم را قبول دارند از سوی دیگر آقای روحانی با توجه به شرایط خاص و مشکلات عدیده‌ای که وجود داشت، توانست در حوزه مختلف از جمله سیاست خارجی و توافق هسته‌ای و برجام نمره قبولی دریافت کند با همه این موارد نمایندگان مجلس ملزم به رای دادن به همه‌ فهرست پیشنهادی نیستند اگر در مواردی به برخی از گزینه‌های پیشنهادی روحانی رای ندادند نیز نشان‌دهنده این نیست که مجلس با دولت تعامل ندارند. نمایندگان مجلس و رئیس‌جمهور هر دو با رای مردم بر سرکار آمدند هر دو نهاد نیز باید مردم را در اولویت خود قرار دهند و در راستای مطالبات مردم گام بردارند.
سعادت در ادامه با بیان این‌که روحانی آدم ناتوانی را برای حضور در کابینه معرفی نخواهد کرد، گفت: با این حال ممکن است نظر نمایندگان بر این باشد که عملکرد فلان شخصیت حقیقی و حقوقی متناسب با آن وزارتخانه نباشد و بهتر است در جای دیگر از او و توانایی‌هایش استفاده شود با این حال هر اتفاقی رخ دهد تعامل مجلس و دولت خدشه‌دار نخواهد شد. 
در این میان برخی معتقد هستند فردا نیز این لیست منتشر نخواهد شد، چراکه قرار است برخی از گزینه‌های این فهرست تغییر کنند. 

یکی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در این‌باره می‌گوید، تجربه 30 ساله نشان داده گاهی اوقات تصمیم‌گیری‌های مهم در وقت اضافه گرفته می‌شود.
غلامرضا ظریفیان در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص مساله حضور زنان در کابینه و برخی گمانه‌زنی‌ها درباره بی‌توجهی به این مطالبه در لیست احتمالی وزرا، گفت: به‌نظر می‌رسد باید صبر کنیم و ببینیم از لیست پیشنهادی رئیس‌جمهور چه چیزی در می‌آید، در آن زمان است که نه تنها مساله حضور زنان بلکه مساله افراد هم ممکن است مورد توجه قرار بگیرد.
وی در توضیح گفت: مساله میزان چگالی اصلاح‌طلبان و نقش زنان و کارآمدی هم ممکن است، مورد بحث باشد. این‌که آیا این کابینه نسبت به کابینه قبل کارآمدتر شده یا در حد همان کابینه قبلی است باید بررسی شود اما به‌شرطی که این فهرست در بیاید.

ظریفیان در خصوص قوی شدن برخی گمانه‌زنی‌ها درباره افراد حاضر در لیست وزرا گفت: با وجود قوی بودن این گمانه‌ها باید بگذاریم دود سفید خارج شود تا بتوانیم بگوییم نقطه کانونی تعامل با دولت ذیل کمیته تعامل، باید حضور زنان باشد یا چگالی اصلاح‌طلبان ممکن است برخی بگویند مساله حضور زنان برای ما بسیار اهمیت دارد در نتیجه بقیه مسائل را رها می‌کنیم اما ممکن است عده دیگری بگویند مساله زنان در کنار بحث میزان چگالی جریانی یا کارآمدی مهم است به هر حال فکر می‌کنم فهرست وزرا که منتشر شود، خیلی از این گمانه‌ها کمی تفاوت کند.
یادآوری می‌شود بحث و بررسی برای تک تک وزیران به ترتیب حروف الفبای وزارتخانه به همین شیوه انجام می‏‌گیرد، رئیس‌جمهور می‏‌تواند با استفاده از وقت وزیران در پایان و به‌‏طور یکجا از آنان دفاع کند. پس از آن رأی‏‌گیری به عمل می‏‌آید و شمارش و اعلام نتیجه آراء پس از رأی‏‌گیری برای همه وزرا صورت خواهد گرفت. سوالات کتبی نمایندگان در طول مدتی که برنامه دولت مطرح است از طریق رئیس مجلس به رئیس‌جمهور یا وزیر مربوط داده خواهد شد.

نظرات بینندگان