
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
معرق هنری است که از قرن ششم هجری در ایران رایج شد اما در دوره صفویه به شکوفایی رسید. لفظ معرق به معنای وصله، تکهتکه و رگهرگه است و در کل به هر چیز رگهدار معرق میگویند. برای این هنر در گذشته صرفا از چوپ استفاده میشد اما امروزه با وصلههای کاشی، سرامیک، ساقه گندم و ... هم انجام میشود که از زیبایی منحصربهفردی هم برخوردار هستند. مفهومی که از این هنر به ذهن خطور میکند، نقشهایی است که از تلفیق و ترکیب چشمنواز چوب، خاتم، فلز، صدف، کاشی، سرامیک، ساقه گندم و... آفریده میشود. این هنر این قابلیت را دارد که برای تزئین سطوح مختلف، جعبههای کادویی، تابلو و... به کار برده شود.
معرق هنری بسیار ظریف و پیچیده است که نیاز به ذوق و حوصله فراوان دارد. در معرق ساقه گندم، عموما ساقههای مناسب و سالم جدا شده و بعد از رنگرزی و صافکردن و صیقل دادن آماده ترسیم نقوش مختلف میشوند. این هنر از ترکیب ساقههای گندم طلایی (همان رنگ اولیه) یا رنگ شده در کنار هم روی زمینهای از چوب، نئوپان یا جیر کار میشود اما در معرق کاشی یا تکنیک موزائیک شکسته که هنری خلاقانه و مجذوبکننده است تکههای شکسته کاشی، موزائیک، شیشه، سنگ، سرامیک، پوسته تخممرغ و ... با هم ترکیب میشوند و ببینده را غرق در زیبایی خود میکنند. از این تکنیک برای روکش سطح میزها، کمدهای قدیمی و کهنه، قابعکس و آیینه استفاده میشود. البته این هنر این قابلیت را دارد که برای دیوار آشپزهانهها، حمام و ... استفاده شود و با طرحهای ماورایی و گیرا چشمانداز زیبایی را در فضای خانه ایجاد کند.
با این اوصاف، معرق هنری است که امروزه در همه جای ایران کار میشود و در بوشهر هم هنرمندانی وجود دارند که در این زمینه فعالیت میکنند. آسیه هاشمی و منا مناجاتی، دو بانوی هنرمند و معرقکار بوشهری هستند که یک نمایشگاه از دستسازههای خود را در زمینه معرق ساقههای گندم و معرق کاشی از 13 تا 18 مردادماه در عمارت ایرانی برگزار کردند؛ نمایشگاهی از تابلوهای زیبا و دیدنی که با ساقههای گندم و تکههای کاشی نقوش و طرحهای زیبایی را به نمایش گذاشت. این دو بانوی هنرمند تلاش کردهاند تا با احیای این هنر کلاسیک در جامه مدرن، دستسازههایی زیبا تولید کنند. در این زمینه با آسیه هاشمی یکی از این دو بانوی معرقکار بوشهری که بهصورت جدی از سال 90 فعالیت هنری خود را آغاز کرده و موفق شده سال 93 کارت مربیگری خود را در رشته معرق ساقه گندم و کاشی از مرکزی فنیوحرفهای (خواهران) استان بگیرد و نخستین نمایشگاه دستسازههای خود را با همکاری منا مناجاتی دیگر بانوی هماستانی برگزار کند، گفتوگویی را صورت دادیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنم.
کمی در مورد هنرتان (معرق ساقه گندم و معرق کاشی) توضیح بدهید؟
معرق ساقه گندم از خود ساقه گندم درست میشود. این ساقهها را اول باید بجوشانید تا از شکنندگی آن جلوگیری شود و بعد اتو کنید. ساقهها بعد از اتو بر اساس طرحی که چاپ یا کشیده شده، بر سطح مورد نظر (پارچه یا چوب) بهصورت مورب با چسب چوب در کنار هم قرار میگیرند و بعد بهوسیله قیچی دور طرح برش داده میشود. بنابراین مراحلی که در معرق ساقه گندم باید یک هنرمند طی کند، عبارت است از: جوشاندن ساقه گندم، اتو کردن آن و چسباندن و برش دادن ساقهها روی طرح و سپس چسباندن نقشهای حاضر شده روی پارچه. مواد اولیه این هنر بسیار ساده و کم هزینه است ولی دقت و ظرافت و پشتکار خاصی را لازم دارد و تا هنرمند به کارش علاقه و دقت نداشته باشد، بدونشک در کارش موفق نمیشود. در معرق کاشی و سرامیک هم از کاشی استخری و انبر مخصوص برای شکستن این کاشیها استفاده میشود طرحمان را چاپ میکنیم یا روی شی یا چوب مورد نظر میکشیم، سپس با کاشی مانند پازل این طرح را کامل میکنیم بعد از اتمام کار، بندکشی یا ملات انجام میگیرد.
آیا این هنر توانسته جایگاه خود را در بوشهر بیابد؟
متاسفانه در بوشهر آنچنان که باید به هنر و هنرمند بهایی داده نمیشود و عمدهترین هدف ما در این شرایط این است که هنر را در بوشهر ترویج بدهیم و مردم را با هنر هم بیشتر آشنا کنیم و هم بیشتر پیوند بدهیم. این هنر هم مانند سایر هنرهای تجسمی در انزوا بهسر میبرد اما اگر حمایت شود، بدونشک مردم از آن حمایت میکنند و کمکم میتواند جایگاه خود را بیابد.
چگونه شد که این نمایشگاه را در بوشهر برگزار کردید؟
حقیقتا اصلا به فکر برگزاری نمایشگاه نبودم و تصمیم داشتم برای همیشه به دور هنر خط بکشم، چون خیلی ناامید شده و تقریبا به این نتیجه رسیده بودم که با هنر نمیتوان پیشرفت کنم و به اهدافی که دارم دست یابم تا اینکه دوستم پیشنهاد برگزاری نمایشگاه را به من داد و با شنیدن این پیشنهاد حس خوبی به من دست داد و همین باعث شد که این نمایشگاه را برگزار کنیم. خدا را شکر در روزهای نخست استقبال از نمایشگاه خوب بود ولی در روزهای آخر کمی استقبالها کمرنگتر شد ولی در مجموع از نمایشگاه راضی بودم.
هنر معرق ساقه گندم و معرق کاشی را کجا آموزش دیدید؟
ما این هنر را در مرکز فنیوحرفهای شماره ۴ خواهران واقع در چهاراه فضیلت زیر نظر مربیان مجرب و دورهدیده آموزش دیدم و موفق شدیم کارت مربیگری خودمان را در این زمینه از این مرکز دریافت کنیم.
هنر معرقکاری بیشتر در کدام شهرهای ایران انجام میشود؟
معرق ساقه گندم بیشتر در شهرهایی وجود دارد که ساقه گندم یا برنج یا جو در آنجا زیاد باشد و ساقهها تمام شرایط را برای انجام معرقکاری دارا باشند مثلا سبز یا باریک نباشند، با این اوصاف تقریبا در همه شهرها کار میشود. معرق کاشی هم تقریبا در همه جای کشور رواج دارد البته در اصفهان و شیراز از قدمت دیرینهای برخوردار است.
آیا این هنر قابلیت این را دارد که برای نمایش نمادها و المانهای فرهنگی جنوب از آن استفاده شود؟
بله، بهراحتی میتوان تصاویری از بوشهر و فرهنگ بوشهر را با معرق به نمایش گذاشت که فکر میکنم اگر این اتفاق بیفتد، آثار بسیار زیبا و منحصربهفردی هم خلق شود.
ویژگیهای منحصربهفرد این هنر کدام است؟
کمهزینه بودن، در دسترس بودن مواد اولیه، کاربرد آن در زمینههای مختلف و... را میتوان از قابلیتهای مثبت ای هنر برشمرد.
آیا در استان بوشهر صنایع دستی توانسته بازار خود را بیابد؟ در حال حاضر مهمترین مشکلات هنرمندان این حوزه کدام است؟
خیر. ولی امید دارم که با همراهی متولیان این حوزه بستر مناسبی برای فروش صنایع دستی فراهم شود، ظاهرا قرار است که بازار قدیم بوشهر تبدیل به بازارچه صنایع دستی شود که اگر اینچنین شود بدون شک میتوان چشمانداز روشنی را برای آینده صنایع دستی متصور شد. در قسمت دوم سوالتان هم باید بگویم که در حال حاضر عمدهترین مشکلاتی که هنرمندان صنایع دستی با آن دستبهگریبان هستند میتوان به کمبود امکانات، حمایت نکردن مسوولان و نداشتن بازار کار مناسب اشاره کرد.
شما جزء هنرمندانی هستید که دارای کارت مهارت هستید، آیا برای بیمه هنرمندان صنایع دستی اقدام کردهاید؟
چندینبار هم برای گرفتن وام و هم برای بیمه تلاش و اقدام کردم اما هیچکدام از این تلاشها فایدهای نداشت، چون نه وامی دریافت کردم و نه بیمه شدم.
سخن پایانی؟
امیدوارم روزی برسد که در کشورمان هنرمندان هم از جایگاهی همچون پزشکان و مهندسان برخوردار باشند و به هنر آنها ارج گذاشته شود. به امید آبادانی شهرمان بوشهر و کشورمان ایران؛ «خدایا چنان کن سرانجام کار/ تو خشنود باشی و ما رستگار».
یادآوری میشود، هنر معرقکاری این قابلیت را دارد که داشتهها و زیباییهای منحصربه فرد جنوب را در همه ابعاد به نمایش بگذارد، مثل ترسیم عمارتهای تاریخی استان، اشعار فایز دشتی و... . بنابراین با توجه کردن به این هنر میتوان طرحهای خلاقانهای آفرید و جنوب و داشتههایش را به دیگر نقاط معرفی و از این رهگذر نوعی تبادل فرهنگی ایجاد کرد.