
بامدادجنوب- جواد شکریان:
بیش از سه هفته از شروع فصل صید میگذرد. سه هفته سخت و طاقتفرسا که قرار است تا مدتها زندگی صیادان بوشهری را تامین کند. همهساله در این فصل، صیادان استان تورهایشان را بر میدارند و دلشان را به دریا میزنند تا روزی خود و خانوادهشان را از دل دریا بیرون بکشند. با این حال، چند سالی میشود که میگوی زیادی به تور صیادان بوشهری نمیخورد و تا جایی که در چند سال اخیر، میزان صید در استان همواره رو به کاهش بوده است. البته در چند سال گذشته در همین صفحه طی گزارشهای متعددی، نسبت به این موضوع هشدار داده و راهکارهایی را برای جلوگیری از کاهش ذخایر دریا پیشنهاد دادیم. با این حال هیچ اقدام درخور توجهی از سوی سازمان شیلات نسبت به این موضوع صورت نگرفت تا صیادان استان، صید هر سال خود را به بخت و اقبالشان گره بزنند و راهی دریا شوند. البته متاسفانه سال به سال بهدلایل گوناگونی نظیر شرایط جوی، دمای بالای آب، تخریب محیط زیست و صید بیرویه ترال، ریختن آلایندگیهای صنعتی و نفتی به دریا و موارد دیگری از این قبیل، صید میگو در استان کاهش مییافت.
نگاهی به آمار صید میگو در استان خود گواه این موضوع است زیرا بر اساس این آمار، در سال 92 صید میگو در بوشهر، بیش از دو هزار و 400 تن بوده است در حالی که با آغاز روند کاهشی سالهای اخیر، این میزان در سال 95 به زیر هزار تن رسید. در این سالها البته مسوولان استان، کاهش صید میگو را به عواملی نسبت میدادند که از عهده آنها خارج است. این در حالی است که همسایه جنوبی بوشهر (هرمزگان) در این سالها روند متفاوتی با ما در پیش گرفته بود و با وجود اینکه مرز کمتری با خلیج فارس دارند، رتبه اول صید میگوی کشور را که سالها در سیطره استان بوشهر بود، در اختیار گرفتند.
امسال اما روند کاهشی سالهای گذشته بر حسب بخت و اقبال برای صیادات میگو در بوشهر ادامه پیدا نکرد و آنطور که آمارها میگویند، میزان صید با افزایش قابل قبولی همراه بوده است. در این زمینه، لازم است که باز هم هشدار دهیم که این روند در صورت انفعال مسوولان، دوام زیادی نخواهد داشت و سال دیگر باز هم شاهد کاهش صید خواهیم بود اما اگر مسوولان با تدبیر وارد عمل شوند، میتوانند ذخایر دریا را بهموقع بازسازی کرده و دریا را برای صید سال آینده مهیا کنند تا این روند افزایشی در سالهای آتی نیز حفظ شده و بار دیگر بوشهر بهعنوان اولین استان کشور در صید میگو معرفی شود.
در هر حال طبق گفته مسوولان شیلات استان، رشد صید میگو در سال جاری بیش از 50 درصد بوده و در مقایسه با سال گذشته، سال خوبی برای صیادان بوشهری محسوب میشود، هرچند صید میگو در آبهای ساحلی استان بوشهر، هنوز هم فاصله بسیار زیادی با بهترین روزهای خود دارد.
در این زمینه، معاون صید و بنادر ماهیگیری ادارهکل شیلات استان در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیمای بوشهر، روند صید میگوی امسال را در آبهای استان مطلوب عنوان کرد و افزود: صید میگو در آبهای ساحلی استان بوشهر از پنجم مرداد برای قایقها و از هفت مرداد برای لنجها آغاز شد و هشت هزار صیاد با 480 قایق و 490 لنج برای صید این آبزی تورهایشان را در خلیج فارس انداختند.
عباس آهنگرمقدم با اشاره به اینکه تور صیادان بوشهری تاکنون هزار و 307 تن میگو صید کرده است که 500 تن بیشتر از میزان صید صیادان در مدت مشابه سال گذشته است، خاطرنشان کرد: سال گذشته در این مدت، صید میگو در آبهای استان 807 تن بود که در مقایسه با صید هزار و 307 تنی امسال، تاکنون بیش از 62 درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه علاوه بر مشارکت هشت هزار صیاد استان در صید میگو، مشاغل گوناگونی در حوزه صادرات، بستهبندی، عملآوری و رونق بازار میگو ایجاد شده است، تصریح کرد: بیش از 80 درصد میگوهای صید شده از نوع ببری سبز است که بهعنوان بهترین گونه میگو در خلیج فارس شناخته میشود.
آهنگرمقدم با اشاره به اینکه در سال جاری، مجوز صید برای هر سفر قایق حداکثر 48 ساعت و برای هر لنج تا شش روز صادر میشود، تصریح کرد: مجوز صید میگو برای لنجها در شمال استان بوشهر برای هر سفر شش روزه صادر میشود تا بتوانند خود را به صیدگاهها برسانند و این در حالی است که برای سایر نقاط آبهای استان بوشهر مجوز صید برای لنجها چهار روزه است.
این مقام مسوول در پایان به نقاط ممنوعه صید میگو در خلیج فارس اشاره کرد و افزود: مناطق ممنوعه صید میگو، زیستگاههای طبیعی در محدوده نیروگاه بوشهر تا دلوار و منطقه مُطاف در دیر و زیستگاههای مصنوعی این آبزی در مُنگُف، یَروَل، خارگو، دیر و گناوه تعیین شده است که صیادان در مدت صید باید در این مناطق از صید میگو خودداری میکردند.