
یامدادجنوب- ابوعلی زرینقلم:
یک روز پس از آنکه 16 نفر از 17 نفر وزیر پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی موفق شدند از آزمون نه چندان سخت نمایندگان در بهارستان پیروز خارج شده و راهی وزارتخانههای خود برای چهار سال وزارت دیگر شوند، روایتها و خبرها در مورد چرایی و چگونگی رای آوردن این وزرا و رای نیاوردن یکی دیگر، مورد سوال قرار گرفته است.
آنچه مشخص است، رای آوردنها بر خلاف انتظار بود و همانگونه که در گزارش روز گذشته بامداد جنوب هم خواندید، آن کسی را که فکرش هم نمیکردند انداختند تا سه نفری که باید رای نمیآوردند، رای بیاورند. با این حال، آنچه در بهارستان گذشت نیاز به به یک تجزیه و تحلیل خاص دارد تا مشخص شود که چه پشت پرده بوده است. نمایندگان مجلس و ناظران بیرونی هر کدام در این مورد باور و گفتهای دارند که پرداختن به آنها بهنوبه خود جالب است.
در همین رابطه، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه نمایندگان با رای اعتماد به وزرا با دولت اتمام حجت کردند، گفت که انتظار میرود دولت با حمایت مجلس تمام قد در خدمت حل مشکلات کشور با اولویت مشکلات اقتصادی باشد و تعاملش را با مجلس افزایش دهد. محمدرضا پورابراهیمی در ارزیابی از رای اعتماد مجلس به وزرای معرفی شده گفت: مجلس با این رای با دولت اتمام حجت کرد که این بزرگترین سرمایه برای دولت است تا دولت برای حل مشکلات کارش را شروع کند.
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم بر این باور است که رای بالای نمایندگان به وزرای تیم اقتصادی، دفاع و وزیر خارجه را نشان از اهمیت این حوزهها از دیدگاه مجلس است، چراکه که نمایندگان با رای بالای خود به وزرا حمایت و همراهیشان را از دولت دوازدهم اعلام کردند. به گفته سیدتقی کبیری، رای بالای نمایندگان به وزرای دولت دوازدهم یک پیام به دولت داشت مبنی بر اینکه مجلس با دولت دوازدهم همراه است و حمایت میکند.
یک نماینده اصلاحطلب مجلس هم بر این باور است که رای اعتمادی که مجلس به اعضای کابینه داد پشتوانه خوبی برای دولت است تا بتواند تغییرات خوبی انجام داده و از بحرانها خارج شویم.
جلال میرزایی میگوید: فراکسیون امید در انتخابات از رئیسجمهور حمایت کرد و با همین پیشینه در جریان بررسی کلیات نیز آقای عارف بهعنوان رئیس فراکسیون در جهت حمایت از کابینه در مجلس صحبت کرد. در واقع رویکرد فراکسیون نسبت به وزرا حمایتی بوده مگر وزرایی که یا توان مدیریتی نداشته باشند و یا عملکردشان قابل دفاع نباشد. حمایتی که از کابینه شد فکر می کنم در سابقه رای اعتماد دولتهای گذشته بیسابقه بوده که 10 وزیر بیش از 200 رای از مجلس آوردند. بنابراین پشتوانه خوبی برای دولت است که بتواند دست به تغییراتی بزند و از بحرانهایی که دست به گریبان هستیم، خارج شویم.
با این حال بهنظر میرسد این یک ضعف برای مجلس است که اینگونه از وزرای معرفی شده حمایت کردهاند. اگر واقعیتها را در نظر بگیریم، باید خیلی از این وزرای پیشنهادی رای کمتری کسب میکردند. به هر جهت بهنظر میرسد نمایندگان مجلس به جای آنکه وظیفه تقنینی خود را انجام دهند، یا امتیازی از وزرا گرفتهاند یا آنکه پشت پرده دست به معامله زدهاند.
در این رابطه اما رای نیاوردن بیطرف که نزدیکترین فرد به اصلاحطلبان در میان وزرای پیشنهادی بود، خود ابهامات بسیاری داشت. در این مورد اما نظر نمایندگان متفاوت است. اینکه آذری جهرمی رای بیاورد و بیطرف که سابقه وزارتی دارد رای نیاورد، برای خیلی از سیاسیون جای سوال داشته است. در این مورد اما نمایندگان مجلس نظرات متفاوتی دارند. یکی از اعضای فراکسیون امید بر این باور است که بیطرف قربانی بداخلاقی فراکسیونی شده است.
حجتالاسلام احمد مازنی، در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی از رای نمایندگان به وزرای دولت دوازدهم گفت: تمامی نمایندگان با هر سلیقه سیاسی متفقالقول معتقد به تشکیل هرچه سریعتر دولت بودند. بهخصوص باتوجه به اینکه مقام معظم رهبری بر این موضوع تاکید داشتند و به همین خاطر نمایندگان میخواستند که دولت هر چه زودتر کارش را آغاز کند.
وی درباره میزان تاثیر نظر فراکسیونها در رای نمایندگان گفت: بهطور کلی رای فراکسیونها در نظر نمایندگان غالب نبود و نظر شخصی آنها در مقایسه با نظر فراکسیون حکمفرما شد. از همینرو، تعهد تشکیلاتی و فراکسیونی کمتر در رای وزرا دیده شد، برخی از نمایندگان با پایبندی بر تعهد سیاسی خود به فراکسیون مربوطه به وزرا رای دادند اما برخی دیگر از نمایندگان رای خود را بر اساس مسائل قومی و شخصی و خارج از رای فراکسیون ها مطرح کردند.
به گفته مازنی، این موضوع بیشتر در مورد آقای بیطرف دیده شد که کار تشکیلاتی منسجم و غیرشفافی صورت گرفت تا او رای نیاورد و ما این را در دقایق آخر متوجه شدیم. به همین دلیل بهنظرم بداخلاقی فراکسیونی در رای ندادن به آقای بیطرف اعمال شد. در این بین تلاش نمایندگان استان خوزستان نیز بیتاثیر نبود.