
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
«هنر گامی است که از طبیعت به سوی لایتناهی برداشته میشود» (جبران خلیل جبران).
هنر عصاره حیرتانگیز و لذتبخش زندگی است که انسان را با طبیعت بیش از پیش پیوند میدهد. با اندکی تامل درمییابیم که هنرمند با الهام از احساس، ذوق، سلیقه و طبیعت، آثار زیبا و مسحورکنندهای را خلق میکند. بدیهی است هر هنری با توجه به ویژگیها و پتانسیلهای خاص و منحصربهفرد خود در حفظ موجودیت و هویت فرهنگ یک ملت بسیار موثر ظاهر میشود.
ایران از جمله سرزمینهایی است که همواره بهواسطه هنرهایش ستوده شده است و در جایجای این آب و خاک شاهد ظهور و خلق هنرهای متنوع و فاخری بودهایم، بهگونهای که امروزه هر شهر یا منطقه را بهواسطه هنری که در آنجا رواج دارد، میشناسیم. بهعنوان مثال تا اسم میناکاری به میان میآید، با وجود اینکه این هنر امروزه در برخی از نقاط دیگر هم رواج دارد اما ذهنها بهسرعت معطوف به اصفهان میشود که در حقیقت پایتخت میناکاری ایران بهشمار میرود. از میناکاری نام بردیم، هنر-صنعتی که امروزه از طرفدران خاصی برخوردار است و زیبایی خیرهکنندهای دارد. این هنر بهدلیل نقوش و رنگهای که در آن به کار برده میشود، ذهن ببینده را به فضایی روحانی میکشاند؛ به آسمان نیلی و گنبدهای فیروزهای (که یادگار دوره اسلامی است). بتهجقهها و نقوش ریز و چشمنوازی که بر گستره آبی یا نیلی جای خوش کردهاند، بدوناغراق چشمان را چنان شیفته خود میکند که دمی دوست ندارد از این دلبر دلربا دیده بردارد.
میناکاری یکی از صنایع دستی فاخر ایرانزمین بهشمار میرود که بهترین نمونههای آن را میتوان در شهر اصفهان بر ظروف طلا، نقره و مس مشاهده کرد. هنری که بهعقیده کارشناسنان صنایع دستی، در ایران بهوجود آمده و پس از آن به سرزمینهای دیگر راه یافته است. این هنر از ترکیب رنگها و نقوش اسلیمی و ختایی و... آفریده میشود که گوشههایی از زیباییهای روحانی و جسمانی را به نمایش میگذارد و هیچگاه هم رنگ کهنگی به خود نمیگیرد. در بالا اشاره شد که این هنر امروزه صرفا در اصفهان تولید نمیشود، بلکه هنرآموزانی که اینک خود در این عرصه به درجه استادی رسیدهاند، در گوشهگوشه ایران به ترویج آن مشغول هستند. رخساره پرویزی، بانوی هنرمند بوشهری است که سالها پیش این هنر را در اصفهان زیر نظر یکی از اساتید میناکاری فراگرفته و اینک در بوشهر مشغول خلق ظروف میناکاریشده منحصربهفردی است.
البته شوربختانه در اینجا باید اشاره شود که در سالهای اخیر از صنایع دستی آنگونه که باید در استان بوشهر حمایتی نشده است؛ بنابراین هم صنایع دستی بومی و هم صنایع دستی ملی دراین استان حال و روز خوبی ندارد، هرچند در این یکی دو سال اخیر تلاش شد که گامهای استواری برای معرفی و حفظ صنایع دستی بومی برداشته شود اما تا زمانی که بازار ثابتی برای عرضه صنایع دستی بومی و ملی در استان وجود نداشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که این صنایع را حفظ کرد. شوربختانه بیشتر هنرمندان این عرصه هنوز با مشکل بیمه روبهرو هستند و از ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هم بهجز یکی دو حرکت روبهجلو، فعالیت موثری را از این مجموعه در حوزه صنایع دستی ندیدهایم!!! برگردیم به مبحث اصلی که همان هنر میناکاری است و در سطرهای بالا اشاره شد که رخساره پرویزی، هنرمندی است که در نهایت استادی به هنر میناکاری در بوشهر مشغول است، هنرمندی که شوربختانه هنرش در استان آنگونه که باید مورد توجه واقع نشده است اما این بیتوجهیها او را از هدفش بازنمیدارد، شاید کمی دلسرد کرده ولی او باز هم در تلاش است تا بتواند این هنر ملی را در کنار سایر صنایع دستی بومی در بوشهر ماندگار کند. گفتوگوی صمیمانهای را با این بانوی هنرمند که دانشآموخته رشته شیمی از دانشگاه اصفهان است، صورت دادیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنم.
کمی در مورد هنر «میناکاری» توضیح بدهید؟
در سرزمین ایران هنر از دیرباز ارزش و منزلت خاصی داشته و هنرمندان ایرانی با رویکرد زیباشناسانه و توجه خاص به ارزشهای والای انسانی و مرتبط با خالق هستی به آفرینش خلاقیتهای هنری میپردازند. میناکاری هنر درخشان آب و خاک است که با هنر نقاشی آمیخته شده و با رنگهای پخته و درخشان جان میگیرد که سابقه آن به 1500 سال پیش از میلاد میرسد. این هنر در ایران بیش از نقاط دیگر تجلی داشته است که بر اساس مستندات، سابقه میناکاری در ایران به دوره اشکانیان و ساسانیان میرسد. امروزه این هنر بیشتر روی مس کار میشود ولی میتوان روی طلا و نقره نیز آن را انجام داد.
چطور شد که هنر میناکاری را انتخاب کردید؟ و این هنر را زیر نظر چه کسی آموختید؟
از آنجایی که شهر اصفهان مهد هنر و صنایع دستی است، ناخواسته آدم جذب دنیای هنری آنجا میشود، تصمیم گرفتم در کنار تحصیلم، به آموختن هنر میناکاری هم بپردازم. این هنر در اصفهان از جایگاه ویژهای برخوردار است و ریشه کهنی در این شهر تاریخی و زیبا دارد. میناکاری را نزد صفوراسادات رجایی از اساتید خلاق و باتجریه اصفهانی آموختم. رنگها در هنر میناکاری بهحدی زنده است که هر مخاطبی را جذب میکند و با این انگیزه در میناکاری پیش رفتم که بتوانم این هنر را در شهر خودم (بوشهر) ارائه کنم.
رنگهای غالب در این هنر فیروزهای و آبی پررنگ است، چرا این دو رنگ در میناکاری بسیار پررنگ است؟
چون الوان فیروزهای از کاشیهای مساجد و گنبدهای فیروزه نشأت گرفته و رنگ آبی هم نشانه آرامش و آسمان نیلگون است. در فرهنگ لغت دهخدا نیز لغت «مینا» به معنای آسمان آبی است. در ظروف میناکاری میتوان بهوضوح انعکاس نقوش و رنگهای گنبدها و کاشیهای فیروزهای را دید.
آیا این هنر برگرفته از هنر اسلامی است و نقوشی که در آن کاربرد دارد، کدام است؟ آیا شما در آن از خلاقیت و سلیقه شخصی هم استفاده میکنید؟
بهجرات میتوان گفت بسیاری از نقوش که در هنر میناکاری از آنها استفاده میشود، بر پایه طرحهای اسلیمی نظیر بتهجقه، ختایی و اسلیمی است. بدونشک هر هنرمند خواسته یا ناخواسته از خلاقیت و سلیقه شخصی خود در هنرش استفاده میکند و من نیز هر جا ببینیم که بداههکاری منجر به زیباتر شدن اثرم میشود، بهره میگیرم و معمولا هم از رنگهای زنده و شاد در آثارم بیشتر استفاده میکنم.
بازار کار این هنر در استان چطور است؟ آیا بازاری برای عرضه صنایع دستی بومی وجود دارد؟
صددرصد این هنر میتواند بازار کار بسیار قوی در استان داشته باشد، البته با حمایت و پشتوانه مسوولان که شوربختانه هنوز این مهم عملی نشده است. متاسفانه مسوولان صنایع دستی استقبالی از این هنر نکردهاند و همین موضوع موجب دلسردی من شده است (بهدلیل در دسترس نبودن مواد اولیه و کوره پخت که شخصا ظروف رنگآمیزی شده را برای پخت به اصفهان میبردم). شاید خیلیها میگویند این هنر جزء صنایع دستی اصفهان است و ربطی به بوشهر ندارد ولی نباید فراموش شود که همه ایران سرای ماست و همگی باید برای زنده نگهداشتن هنر و صنایع دستی اصیل ایرانی بکوشیم. البته هنرهای بومی بوشهر واقعا دلنشین هستند ولی متاسفانه زیاد گسترش داده نشدهاند و بازاری هم برای فروش آن وجود ندارد. هر شهری برای اینکه صنایع دستی خود را به گردشگران معرفی و ارائه کند، بسیار میکوشد که این امر هم به بازار کار و اقتصاد و هم در نشان دادن هنر و آداب و رسوم آن شهر به دیگران، کمک شایانی میکند ولی متاسفانه گردشگرانی که به بوشهر میآیند فقط اجناس خارجی را بهعنوان سوغات میشناسند و این امر چقدر دردآور است.
آیا از بیمه هنرمندان صنایع دستی استفاده میکنید؟
خیر تا الان برای برخورداری از بیمه هنرمندان صنایع دستی اقدام نکردم.
ویژگیهای منحصربهفرد فرد مینا کاری کدام است؟
نقوش اسلیمی و ختایی و رنگهای دلنشین همه دستبهدست هم دادهاند تا این اثر زیبا خلق شود و در حین خلق آن احساس آرامش زیادی دریافت خواهی کرد که بهنظر من یکی از ویژگیهای منحصربهفرد هنر میناکاری است.
سخن پایانی؟
ای کاش ترویج صنایع دستی را از آموزش در مدارس آغاز میکردند و بهجای زنگ تفریح، زنگ «هنر و صنایع دستی» را قرار میدادند. نباید بگذاریم صنایع دستی جایگاهش را از دست بدهد و برای زنده نگهداشتن آن باید بسیار تلاش کرد.
در پایان یادآوری میشود، استان بوشهر در حوزه صنایع دستی بسیار غنی است و از صنایع بومی منحصربهفردی برخوردار است اما متاسفانه هنرمندان این عرصه بهدلیل اینکه بازار فروش مناسب و دائمی برای عرضه محصولاتشان وجود ندارد، دچار نوعی سرخوردگی شدهاند و میطلبد ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دیگر دستگاههای مربوط بهمنظور حمایت از هنرمندان صنایع دستی و حفظ میراث کهن این زادبوم برنامهها و طرحهای خلاقانه و هدفمندی را در استان اجرائی کنند تا از این رهگذر نگاه بخش خصوصی را برای سرمایهگذاری در این حوزه جذب کنند. با این اوصاف، با راهاندازی بازارچه دائمی صنایع دستی در استان بسیاری از هنرهایی چون عبابافی، چوقهبافی، حصیربافی و... که تحت تاثیر تحریمهای کمرشکن سالهای گذشته از رونق افتادهاند، میتوانند باردیگر به چرخه تولید برگردند. همچنین ادارهکل میراثفرهنگی برای حفظ صنایع بومی چون عبابافی و چوقهبافی میتواند با ترکیب محصولات این صنایع با دیگر هنرها، افزون بر استفاده سنتی آنها، به شکل مدرن این صنایع را وارد زندگی مردم امروز کند.