
بامدادجنوب- ابوعلی زرینقلم:
با قوام گرفتن دولت دوازدهم و پس از رای اعتماد مجلس به 16 وزیر از 17 وزیر معرفی شده، در پاستور صدایی که بیشتر از همه صدها شنیده میشود، چیزی جز تغییر در بخشی از بدنه ناکارآمد دولت است که در طول چهار سال گذشته بیشترین و بدترین ضربات را بر پیکره آن وارد کرده است. با این حال، تصمیمها برای تغییر نه با عجله، بلکه با تشکیل یک اتاق رصد است که از چند ماه پیش از انتخابات در نهاد ریاستجمهوری تشکیل شده و اکنون هم با قوت و قدرت کار میکند.
گزارشهای این اتاق فکر به معاونان شخص رئیسجمهور و معاونان وی میرسد. همچنین در حوزههای کاری هر یک از وزرا گزارشهایی از عملکرد مدیران آنها که رصد میشود تهیه شده و جهت اطلاع وی، ارسال میگردد.
یکی از کارکردهای مهم این اتاق فکر، چیزی جز عملکرد استانداران در حوزه انتخابات ریاستجمهوری نبوده است. استانهایی که در آن روحانی موفق نشد رای بالاتری از میانگین کشوری کسب کند، در نهاد ریاستجمهوری دارای نواقص و مشکلاتی در اطلاعرسانی صحیح از عملکردهای دولت بوده و بهنظر میرسد که تصمیم بر آن قرار گرفته که چنین مدیرانی دیگر در بدنه دولت حضور نداشته باشند.
این مساله بدون شک در مورد استان بوشهر هم صادق است. در این استان در طول چهار سال گذشته بیش از آنکه از عملکرد دولت اطلاعرسانی شده و خدمات آن حوزه سلامت به شهروندان ابلاغ گردد، این عکس استاندار و برخی از مدیرانش بود که در ورودی و خروجی روستاها و شهرها به هر مناسبتی با دستور مخصوص نصب میشد. در روزهایی که رئیسجمهور در صدا و سیما تحت فشار بود، متاسفانه در استانی مانند بوشهر هم مدیران منصوب وی، بهجای معرفی خدمات دولتش، برای خود خرج میکردند. بر اساس اطلاع خبرنگار بامداد جنوب، این مساله البته از چشم دولتیها دور نمانده است و این اتاق رصد، تصاویری از بنرهای نصب شده در سراسر استان بوشهر را در اختیار دارد که در تصمیمگیریهای بعدی نقش بسیار مهمی دارند.
از وزارت کشور هم خبر میرسد که تغییر در حوزه استانداران در دستور کار قرار گرفته و نمایندگان برخی از استانها در حال رایزنی برای معرفی استاندار جدید کردهاند. این تلاشها در شرایطی صورت میگیرد که با توجه به آنکه استان بوشهر هم مانند دیگر استانها، منتظر استاندار جدیدی است،
با این حال، بامداد جنوب در ادامه گزارشهای خود تلاش کرده در گفتوگو با کنشگران سیاسی، فعالان اجتماعی و فرهنگی نقطهنظرات آنها در مورد استاندار آینده، ضرورت حضور استاندار جدید، ویژگیها و شاخصهای وی و همچنین انتظارهایی که از وی میرود را به بحث و بررسی بگذارد. در همین راستا امروز به سراغ یکی از این فعالان سیاسی رفت تا دیدگاه وی را در این مورد جویا شود.
این فعال سیاسی هماستانی که به دلایلی نخواست نامش فاش شود، در پاسخ به این سوال خبرنگار بامداد جنوب که استاندار بهنظر شما باید بومی باشد، یا غیر بومی، گفت: به لحاظ علمی و بخصوص علم مدیریت دلایل اثبات شدهای نمیتوان برای اینکه استاندار بومی بهتر از استاندار غیربومی است، ذکر کرد. البته توجه دولت به پتانسیلهای نیروانسانی محلی میتواند با انتخاب استاندار بومی، بیشتر خود را نمایان سازد، زیرا از جمله انتظارات بالقوه منطقهای نسبت به دولتها، توجه به نیروهای مستعد بومی میباشد.
یکی از مسائلی که در طول سالهای گذشته در استان مغفول مانده است، «حرمت نهاد دولت» است که پیش از این هم در یکی از گزارشهای بامداد جنوب به آن اشاره کردیم. این حفظ حرمت اصولی دارد که به گفته این فعال سیاسی باید به شکلی جدی مدنظر قرار گرفت و استاندار دولت دوازدهم باید در مرتبه نخست ساختار وزارت کشور و نقش حاکمیتی آن را خوب بشناسد و در مرتبه بعدی به مسائل اقتصادی و الزامات توسعه پایدار استان آشنایی کامل داشته باشد.
استان بوشهر یکی از استانهای فقیر در حوزه مدیریتهای کلان کشوری است، البته دلیل این امر، بیتوجهی و خودخواهی کسانی است که در مصدر امور هستند و بخیلانه راه رشد را بر دیگر نیروهای هماستانی میبندند و مانع از رشد آنها میشوند. با این حال، بوشهریها این پتانسیل را دارند که بتوانند در سطح کشور مدیریتهای عالی را به دست گیرند. این کنشگر سیاسی در پاسخ به این سوال که چه انتظاری از دولت در انتخاب استاندار جدید دارید؟ پاسخ داد: به نظر بنده نیروهای استان بوشهر شایستگی اشغال مدیریت حداقل سه استانداری را در سطح کشور دارند. اولویت دولت باید برای انتخاب استاندار بنظرم باید تسلط به ساختار وزارت کشور و روحیه تعاملی باشد، البته مشروط به برخورداری از تواناییهای مدیریت سیاسی و اقتصادی.
سوال بعدی خبرنگار بامداد جنوب در رابطه با انتظار از استاندار آینده بود، سوالی که با توجه به دلخوریهای حامیان دولت از عملکرد استاندار فعلی در قلع و قمع اصلاحطلبان و فرصت دادن به گروهی از فرصتطلبهای نفوذی تحت عنوان اصلاحطلب، باعث شکاف در هستههای حمایتی از تفکر دولت مستقر شده است.
وی در پاسخ این سوال هم میگوید: امیدوارم هرکسی استاندار دولت وازدهم در استان ماست، به نیروهای فعال قانونمدار و دلسوز و پاکدست و صدالبته توانمند عضو احزاب حامی دولت در انتصابات توجه ویژه داشته باشند.
تکرار نکردن اشتباهات گذشته از جمله انتظارات از استاندار بعدی است، که به گفته این فعال سیاسی هماستانی، استاندار دولت دوزادهم باید نگاهی عادلانه و جامعنگر به همه نیروهای استان داشته باشد و بمانند پدر خانواده باشد که فرزندانش با سلایق متفاوت را هماهنگ و برای دستیابی به اهداف خانواده همواره گردهم نگه میدارد تا با استفاده از همه تواناییها موفقیت بیشتری کسب کنند. این نکته را عرض کنم این نوع مدیریت در حوزه سیاسی در سالهای ابتدایی انقلاب و دوران دفاع مقدس در کشور ما جاری بوده است. بهطوریکه مدیران سیاسی از خود و منیتهای شخصی میگذشتند تا با وحدت نیروها کشور با تمام مشکلات سریعتر و بهتر در مسیر توسعه و آبادانی حرکت کند. متاسفانه این نوع مدیریت سیاسی و اجرایی که گهگاهی بهعنوان مدیریت جهادی از آن یاد میشود، در عمل بتدریج متاسفانه کمتر دیده میشود. طبیعی است در استان بوشهر و در سایر نقاط کشور باید مدیران سیاسی روحیه گذشت داشته باشند و با دلسوزی پدرانه و نه پدرسالارانه از تمام پتانسیلهای سیاسی استان برای توسعه استان باید بهره ببرند. انشاالله چنانچه مقرر شود استاندار فعلی تغییر کند این تغییر در جهت ترفیع باشد، زیرا در غیر اینصورت این موضوع میتواند تاثیر منفی در نگاه دولت به سایر نیروهای استان در انتصابات داشته باشد.
با این حال بهنظر میرسد در استانی که مشاور فرهنگی استاندار قائم مقام یک مجتمع صنعتی و تولیدی میشود، اوضاع بسیار آشفتهتر از آن است که بتوان امیدی به آینده داشت.