
بامدادجنوب- جواد شکریان:
گندم همواره در طول تاریخ بشر یکی از مهمترین مواد غذایی مورد استفاده بوده است، با این حال، گندم و مشتقات آن برای مردم کشور ما علاوه بر قداست خاصی که دارد، قوت غالب هم محسوب میشود. ایران سرانه مصرف بسیار بالایی در مصرف نان در جهان دارد و در میان همه کشورهای جهان، رتبه ششم را بهخود اختصاص داده است. در همین خصوص بر اساس اعلام سازمان جهاني خواربار و كشاورزي، سرانه مصرف گندم در ايران 2/165 كيلوگرم در سال است.
این در حالی است که سرانه جهاني مصرف گندم بالغ بر 5/67 كيلوگرم در سال است که اين رقم براي كشورهاي در حال توسعه 1/60 كيلوگرم و براي كشورهاي توسعهيافته 3/97 كيلوگرم اعلام شده است. این آمار نشان میدهد که ميزان سرانه مصرف گندم در ايران بيش از دو برابر متوسط جهاني است.
همانگونه که گفته شد، ایران از جمله کشورهایی است که دارای سرانه بالای مصرف نان و به تبع آن گندم و آرد است، به همین دلیل در سالهای گذشته به این ماده غذایی پرمصرف، یارانه دولتی تعلق میگرفت. این یارانه بر طبق روال خود پرداخت میشد تا اینکه با روی کار آمدن دولت دهم و تصویب مصوبه پرداخت یارانه نقدی و آزادسازی قیمتها، قیمت این ماده غذایی بهصورت نجومی و در چند مرحله افزایش یافت. لازم به ذکر است که در آن مقطع زمانی، ایران بهعنوان یکی از بزرگترین کشورهای واردکننده گندم در دنیا شناخته میشد و با توجه به وجود تحریمها و مشکلات دیگر، برای وارد کردن گندم با مشکلات عدیدهای هم روبهرو بود. با این حال، چند سالی میشود که تب افزایش قیمت اولیه گندم پس از آزادسازی قیمتها فروکش کرده و با وجود افزایش قیمت خرید تضمینی گندم از سوی دولت، یارانه کمی به آن تعلق گرفته و از افزایش قیمت نان جلوگیری شده بود.
البته در این فاصله زمانی، نانواییها با حربههای مخصوص به خود ساز ناسازگاری را کوک کرده و به عناوین مختلفی اقدام به گرانتر کردن قیمت نانهای خود کردند اما هرگز این افزایش قیمتها بهصورت قانون به آنها ابلاغ نشد. برای نمونه بسیاری از نانواییها در همان سال اول اقدام به گذاشتن آپشنهایی برای نانهای خود کرده و با اضافه کردن اندکی کنجد یا شکر و... به نان، محصول خود را با قیمتهای متنوعی به فروش رساندند. البته در این فاصله نانهای معمولی نیز با قیمت مصوب، همچنان در ویترین نانواییها به ندرت یافت میشد اما این نانها بعدها به نانهای کنجدی، نان شکری، نان عسلی و... معروف شدند تا جایی که کم کم اثری از نانهای معمولی در نانواییها باقی نماند.
حال پس از گذشت چند سال از آخرین افزایش قیمتها، بار دیگر زمزمه گرانتر شدن نان به گوش میرسد و بسیاری از نانواییها در سراسر کشور، خواستار افزایش قیمت آن شدهاند.
رئیس اتحادیه نانوایان تهران در این خصوص با با بیان اینکه نانواییها حق دارند خواستار افزایش قیمت نان باشند، تصریح کرد: قیمت نان در کشور از سه سال قبل تاکنون ثابت مانده است، این در حالی است که هزینههای آب، برق، گاز، بیمه، مالیات، دستمزد و غیره هرساله بر مدار افزایشی بوده است.
قاسم زراعتکار ضمن اشاره به این جمله که در حال حاضر واحدهای نانوایی مطابق نرخ سال 1393 نان به مردم عرضه می کنند، خاطرنشان کرد: در این سال قیمت نان لواش 210 تومان، بربری ساده 650 تومان، سنگک 800 تومان، تافتون سنتی 400 تومان و تافتون گردون 210 تومان تعیین و تاکنون نرخگذاری مزبور هیچگونه تغییری بهخود ندیده است.
این مقام مسوول در اتحادیه نانوایان با تاکید بر اینکه قیمت آرد خبازی از سه سال قبل تاکنون هیچ افزایش قیمتی نداشته و ثابت بوده است، تصریح کرد: دولت با پرداخت یارانههایی در این سالها، از افزایش قیمت آرد جلوگیری کرده اما هزینههای جانبی واحدها هر ساله رشد داشته است.
رئیس اتحادیه نانوایان تهران با اعلام اینکه اغلب خبازیهای کشور از وضعیت موجود ناراضی هستند، ادامه داد: برنامهریزیها در حوزه آرد و نان باید بهنحوی باشد که بتواند خواستههای بحق و منطقی مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را تامین کند.
وی در ادامه ضمن اشاره به موضوع یکسانسازی نرخ نان به قیمت جهانی افزود: در بحث یکسانسازی، حق انتخاب آرد به واحدهای نانوایی محول میشود، این در حالی است که هماکنون خبازان در تامین آرد مورد نیاز خود حق انتخاب ندارند.
بهگفته زراعتکار، بدون شک ایجاد حق انتخاب بهدنبال خود رقابت، کیفیت و رضایمتمندی را بهمراه دارد از اینرو میطلبد مسوولان به این مهم توجه جدی داشته باشند.
رئیس اتحادیه نانوایان تهران در پایان با بیان اینکه کیفیت نان در کشور با توجه به تمامی کمبودها و کاستیها حرف اول را میزند، تاکید کرد: کیفیت این کالا با یکسانسازی بهمراتب بهتر و بالاتر از وضع موجود خواهد شد. لازم به ذکر است که در حال حاضر 95 درصد نان کشور بهصورت سنتی و تنها پنج درصد به روش صنعتی تولید میشود.