
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
رادیو رسانهای است که با زندگی مردم گره م خورده است و همواره صدای گویای خواستهها، کاستیها، مشکلات، چالشها و مسائلی بوده که مردم با آن دست بهگریبان هستند. این رسانه همچون پلی میان مردم و مسوولان عمل میکند و عموما گویندگان و تهیهکنندگانی در رادیو موفق هستند که از جنس مردم بوده و مشکلات آنها را درک و منعکس کنند.
امروز در این رسانه برنامههایی از هر طیف در حال تهیه و تولید است. رادیو در این سالها کوشیده تا در همه حال و در همه شرایط در کنار مردم باشد و با نگریستن به همه حوزهها به امر اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بپردازد و این قابلیت دارد که به همه حوزهها ورود کند و فرصتها و تهدیدها را به نمایش بگذارد. در این دو دهه اخیر، صنعت در استان بوشهر حضور چشمگیر و موثری داشته و به همراه خود فرصتهایی را برای استان به ارمغان آورده است و البته مخاطراتی هم به همراه داشته است که رسانهها نباید از انعکاس آن غافل بمانند، چراکه نادیده انگاشتن پیامدهای منفی صنعت، حیات بشری و محیط زیست را به خطر میاندازد که جبران آن در آینده چندان کار راحتی نخواهد بود. بنابراین تولید برنامهای با محوریت توسعه صنعتی در رادیو و تلویزیون لازم بود که این مهم در دوره مدیریت مهدی یوسفی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ممکن شد. این برنامه به سفارش این سازمان از سه سال پیش با همکاری سازمان صدا و سیمای مرکز بوشهر در رادیو و تلویزیون بهنام «پارس و توسعه» تهیه و تولید میشود که در آن علاوه بر انعکاس فعالیتهای تخصصی، به برنامههای جانبی نظیر فعالیتهای ورزشی، فرهنگی و... پرداخته میشود.
در حال حاضر یک تیم جوان از گویندگان و تهیهکنندگان رادیو به تهیه و تولید این برنامه مشغول هستند که تهیهکنندگی آن بر عهده علیاصغر ذبیحی، گزارشگر و تهیهکننده جوان رادیو بوشهر است. وی که فعالیت خود را را در رادیو با فعالیت در بخش ارتباطات مردمی تجربه کرده است، اینک با کسب تجربه به گزارشگری، نویسندگی تهیهکنندگی برنامههای رادیو در کنار مسعود نوریفیروزی، شاهین بهرانمنژاد، نگین کتوی، حجت محمدی و... مشغول است و در حال حاضر یکی از تهیهکنندگان دغدغهمند رادیو بهشمار میرود. البته ذبیحی در سالهای نخستین فعالیش در رادیو در برنامههایی چون «سی مو، سی تو»، «سلام بوشهر»، «پسین ورزش»، «جوان و جوانی» و... دستیاری تهیهکنندگی را نیز تجربه کرده است. گفتوگوی مفصلی را با علیاصغر ذبیحی، تهیهکننده برنامه «پارس و توسعه» صورت دادیم که در ادامه میآید.
چند سال است که وارد رادیو شدهاید و آیا فعالیت در رادیو بر زندگی شخصی شما تاثیرگذاشته است؟
اوایل سال 1382 در بخش ارتباطات رادیو مشغول به فعالیت شدم که آن زمان آقای علوی مدیرتولید بود و اساتیدی چون روشن بهزادي، مهرناز عابدی و شاهرخ سروری هم به تولید و تهیه و گویندگی برنامههای رادیویی مشغول بودند که از همان سالها تا به امروز رويکردم یاد گرفتن نکات متنوع، گسترده و البته تمامنشدنی کار تولید بوده است که با توجه به فراخور همکاریها به آموختههایم در این سالها افزودم و تجربه کسب کردم و البته بیش از همه تاثیرگذاری و موفقیت خودم را مدیون حمید قائدپوری تهیهکننده پرتلاش رادیو هستم که خود محضر درس آقای سروری را درک کرده است اما در خصوص تاثیر رادیو در زندگی شخصیام باید بگویم که تمام تلاشم همواره این بوده که هیچگونه استفاده شخصی و ابزاری از شغلم نداشته باشم ولی مهمترین کمکی که رادیو به من کرده، این است که عاملی بوده برای بهروز کردن اطلاعات و همراه بودن با مردم، کسب آخرین رویدادهای استان، کشور و مسائل پيراموني در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی .با همه اینها رادیو یک شیرینی و جذابیت خاصی دارد و آن هم این است که تو را به مردم بهخصوص معلمان، استادان، همکلاسیها و... بیشتر پیوند میدهد و من از طریق همین رادیو با شنوندهای آشنا شدم که از دوستان قدیمی پدرم بوده است.
در رادیو در کدام بخشها فعالیت دارید؟
من در حال حاضر در رادیوی بوشهر بهعنوان گزارشگر و تهیهکننده مشغول به فعالیت هستم. تقریبا در همه قالبها، فرمها و موضوعات تجربه برنامهسازی دارم؛ از برنامههای مناسبتی گرفته تا عیدانه، شبهای ایران و اجرای مشترک با دیگر مراکز. در حال حاضر هم تهیه برنامه «زندگی و دریا» را که یک برنامه کاملا تخصصی و بومی است، برعهده دارم و در این برنامه به مسائلی چون صیادی و دریانوردی، مشکلات و چالشهای صیادی، فرهنگ و آداب و رسوم اهل دریا و ... میپردازم و همچنین در تهیه و تولید برنامههایی چون «تا آسمان» ویژه دفاع مقدس، «نخل قامتان بسیج»، مستند رادیویی ویژه کارآفريني، همکاری با برنامههای «پژواک» و «پنج دری» و البته برنامه مشارکتی «پارس و توسعه» نقش دارم.
برنامه «پارس و توسعه» یک برنامه مشارکتی است که به سفارش سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی با همکاری صدا و سیمای مرکز بوشهر تهیه و تولید میشود، در این برنامه بیشتر روی چه مسائلی تاکید دارید؟ آیا فرصتها و تهدیدات حضور صنعت در منطقه را نیز منعکس میکنید؟
اجازه میخواهم پیش از اینکه سوال شما را پاسخ دهم، به این نکته اشاره کنم که موفقیت و بهثمر نشستن هر برنامه رادیویی به همکاری و تعامل همهجانبه نیاز دارد و البته داشتن همکارانی که کاربلد، متخصص و متعهد باشند. در تهیه این برنامه برایم خیلی مهم بود که عوامل این برنامه افزون بر شناخت صنعت و منطقه عسلویه، خبرنگاران ماهر و باتجربهای باشند تا فرصتها و تهدیدهای این بخش را بهخوبی به مخاطبان منعکس کنند، از همین رو، نویسندگی برنامه «پارس و توسعه» را به علیرضا بحرانی، گوینده و تهیهکننده جوان و البته خوشفکر رادیو سپردم که در سالهای اخیر با این برنامه همکاری و مهمتر اینکه اشراف کاملی به سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی داشته و دارد و گویندگی برنامه هم سیدهوحیده حسینی برعهده دارد.
سیدمحمود مهیمنی نیز بخش پویش را تهیه میکند و گزارشگر برنامه هم آرش شبانکاره است که حدود سه سال در این برنامه مشغول است. در حقیقت تمام تلاش تیم ما در تولید این برنامه این است که مخاطبان برنامه را که شامل ساکنان بومی، صاحبان سرمایه و تولیدکننده، مسوولان، عامه مردم و ... میشود، بدون هیچ کم و کاستی و از زوایای مختلف در جریان مسائل گوناکون بهطور هدفمند قرار دهیم. آیتمهای ثابت برنامه شامل گزارش، پویش با رویکرد اقتصاد مقاومتی، کلام کارشناسان و مسوولان حوزههای مختلف منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و بخش خبر ميشود که البته میان برنامهها و متن هم تکمیلکننده شاکله برنامه است که بهصورت مجلهای تولید میشود.
تعامل سازمان منطقه ویژه انرژی اقتصادی پارس جنوبی و سایر صنایع حاضر در عسلویه با شما در تولید این برنامه چطور است؟
از تعامل گفتيد، لازم است در اینجا تاکید کنم که روحیه من بهگونهاي است که در تهیه برنامههایم بهویژه آن دسته از برنامهها که در ارتباط با مسوولان است، با دیدی مثبت به قضایا و مسائل مربوط نگاه میکنم، البته برنامه «پارس و توسعه» به سفارش و خواست خود سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تهیه میشود که بایستی خواستههای آنها و برنامهساز در نظر گرفته شود. در این برنامه به پیشنهاد مهدی یوسفی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی و من که تهیهکنندگی برنامه را عهدهدار هستم، علاوه بر پرداختن به فعالیتهای این سازمان، به مسائل و فعالیتهای پتروشیمیها حاضر در منطقه و سایر حوزههای دیگر نیز توجه و پرداخته میشود.
آیا در تولید برنامه «پارس و توسعه» به فعالیتهای فرهنگی صنایع کوچک و بزرگی که در عسلویه اشتغال دارند، نیز میپرادزید؟ آیا این برنامه توانسته در این سالها تاثیرگذار ظاهر شود؟
فرهنگ جز مهمی از برنامه و دغدغه عوامل برنامهساز «پارس و توسعه» است. همانطور که اطلاع دارید، شهرستانهای عسلویه، کنگان، جم و دیّر بهطور مستقیم با منطقه عظیم نفتی و گازی درگیر هستند، همینطور دیگر مناطق و البته با حضور غیربومیهای که ساکن و شاغل در این منطقه صنعتی هستند، شکلگیری طیف گسترده و متنوع فرهنگی را شاهد هستیم که میطلبد بهمنظور سرزنده کردن محیط کار و پیرامونی افراد شاغل و ساکن در منطقه، بیشتر به فعالیتهای فرهنگی توجه شود. البته سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی تاکنون از هنرمندان استاني مثل تارا حیدری، اسماعیل جاشویی، حسین حیدرپور و... حمایت کرده و در برنامههای فرهنگی شهرهای پيراموني خود مشارکت خوبی داشته است.
همچنین در برپایی نمایشگاههای صنایع دستی و حمایت از تولیدکنندگان این عرصه هم موثر ظاهر شده که البته ميطلبد حمایت از این عزیزان بیش از پیش و گستردهتر و فراگیرتر از دورههای پیش اتفاق بیفتد. ما هم به سهم خود در این برنامه تلاش میکنیم از انعکاس و معرفی فعالیتهای فرهنگی این منطقه صنعتی غفلت نورزیم. در خصوص تاثیرگذاری برنامه من نظر ندهم بهتر است و این مهم را میسپارم برعهده شنوندگان و اصحاب رسانه اما معرفی فازها و پتروشیمیهای مستقر در برنامه، اشتغالزایی، مسائل محیط زیستی، گردشگری صنعتی، فعالیتهای پيراموني در حوزههای ورزشی، بهداشتی آموزشی، فرهنگی، عامالمنفعه همینطور توسعه صنعت و... محورهایی است که به آن سخت توجه داریم و امیدوارم که بتوانیم موثر واقع شویم. در واقع در برنامه «پارس و توسعه» مواردی را که در ادامه به آنها اشاره میکنم، با جدیت بیشتری دنبال میکنیم؛ مسائلی چون تغییر دیدگاه مثبت به صنعت نفت و گاز، پرداختن به محاسن و خدمات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی، معرفی پتانسیلها و جذب سرمایهگذار و شناساندن بیشتر و عمیقتر منطقه عظیم گازی و نفتی پارس جنوبی، پرداختن به اهمیت و شناساندن رشتههای فنی و تخصصهای مورد نیاز و همکاری با مراکز فنی و حرفهای و مهمتر از همه معرفی مزیتها و پتانسیلهای موجود در صنایع پایین دستی که به عقیده من دیگر رسانهها هم بایستی به این مهم توجه کنند.
آیا رادیو میتواند صدای گویای مردم در انعکاس مشکلات و کاستیها باشد؟
بله بهطور قطع میتواند باشد. بر اساس تجربه کاری که در برنامههایی نظیر «سلام بوشهر» و «پژواک» با همکاری حمید قائدپوری کسب کردم، اگر در مقوله مسائل و مشکلاتی که شهروندان با آن دستبهگریبان هستند، تعارف با مسوولان را کنار بگذاریم، با یک تیم برنامهساز متخصص و متعهد میتوان با تعاملی معقولانه و منسجم مسائل را مطرح و پیگیری کرد.
ویژگیهای منحصربهفرد رادیو کدام است و به نظر شما چه عواملی باعث شده که همچنان در نزد مردم محبوب باشد؟
رادیو یک رسانه مردمی، جذاب و شنیدنی محسوب میشود. همیشه و در هر شرایطی رادیو را دارید، کنار شماست؛ چه در منزل یا محل کار و چه در خودرو، حین ورزش و هر جاي دیگر. بهطبع وقتی حرف دل مردم را بدانی و از زبان خودشان به مسائل مختلف بپردازی، نتیجهاش همین همراهی مردم میشود که با مهر و محبت به سازمان صدا و سیمای (مرکز بوشهر) میآیند و برایت لگيهمات و غذای نذری میآورند. مسائل ریز و درشت زندگی خود را با ما در میان میگذارند. وقتی که رادیو باعث میشود دو نفر بعد از سالها کدورت را کنار بگذارند!!! همه و همه اینها بیانگر محبوب بودن رادیو در نزد مرد است.
به عنوان تهیهکننده رادیو بیشتر دنبال تولید چه برنامهای هستید و چرا؟
خیلی دوست دارم برنامهای را در قالب مسابقه بسازم که هدف و نتیجه آن فقط یک چیز باشد؛ هدیه دادن دوستی و رفاقت و محبت مردم به یکدیگر، چون باعث برطرف شدن خیلی از مسائل موجود در جامعه میشود.
آیا رادیو در این سالها توانسته صدای اهالی فرهنگ استان باشد؟
دست روی مساله مهمی گذاشتید، اگر بهطور کلی و بهعنوان یک شنونده و یک بوشهری بخواهم بگویم، صادقانه بگویم که آنطور که باید باشد، نه! چون معتقدم پرداختن به حوزه فرهنگ باید مستمر و جامع باشد اما اگر بخواهم بهعنوان کسی که شاغل در رادیو است، نظر بدهم، بدونتعارف میگویم که در برخی موارد دست من تهیهکننده باز نیست. با وجود این، همکارانی چون شاهین بهرامنژاد در برنامه «گنجینه خلیج فارس» و عليرضا بحرانی در برنامه «جوان جنوبی» توجه ویژهای به حوزه ادبی و فرهنگی استان دارند و بهخوبی هم به این حوزه میپردازند و در برنامههای دیگر هم جسته و گریخته به آن پرداخته میشود. خودم هم در برنامه «زندگی و دریا» تلاش دارم که به معرفی نویسندگان، شاعران و هنرمندان استان بیشتر بها دهم.
آیا فکر نمیکنید که رادیو باید به بخش فرهنگ و هنر بیشتر توجه کند و برنامههای بیشتری تولید کند؟
بله لازم است که بیشتر به این مقوله توجه کند، چراکه ما هرچقدر هم روی این مقوله کار کنیم، باز هم کم است، البته نهتنها در رادیو، بلکه در تمام رسانهها و نشریات باید به فرهنگ و هنر توجه شود. فراموش نکنیم که فرهنگ زیرساخت هر جامعهای را تشکیل میدهد. حتی در حوزه اقتصادی، پس لازم است که من برنامهساز، شمای ژورنالیست و صاحبان سرمایه به این مهم بیشتر بها دهیم تا نگاههای غیرهنرمندانه باعث دلزدگی جامعه هنری نشود و با ترویج هنر و فرهنگ جلوی شیوع ناهنجاریهای اجتماعی را بگیریم.
سخن پایانی؟
افتخار میکنم که زاده بافت قدیم بندر بوشهر هستم، شاید کار در رادیو سختیهای خودش را دارد اما مهمترین حاصل کار در این رسانه مردمی چیزی نبوده جز کسب تجربه که تا آخر هم ادامه دارد و البته با نیت همراهی با مخاطبان جان .خرسندم که با همت بچههای رادیو فاصله با مردم را کمتر کردیم، آن هم با برپایی «پنجشنبههای ادبی» به همت گالری آریادخت جهانبخشان و در ادامه دیگر دوستان. سخن را کوتاه میکنم اینکه خوشحال هستم از آشنایی بیشتر و نزدیکتر با جامعه هنری، به امید افقی روشنتر برای بوشهریهای عزیزم و در آخر این دوبیتی از مختار عباسی را به مخاطبان روزنامه وزین بامداد جنوب تقدیم میکنم: «فدای روی ماهت، ماه و ماهی/ فدایت بندر و دریا الهی/ الهی من به قربان سلامت/ که شاید راست، شاید اشتباهي!».