
بامدادجنوب- مهدی محمدی:
یکی از عمدهترین اهداف روی آوردن به اداره مدارس به صورت هیات امنایی، استفاده از توان مادی و معنوی والدین دانشآموزان و حتی مردم محله است، بهطوری که مدارس به کانون محلات تبدیل شود و هزینهکردن برای فرهنگ، در سبد هزینه خانوار قرار بگیرد. این در حالی است که گاهی بهرهگیری از این ظرفیت با آنچه در تعریف اولیه مشارکتهای مردمی لحاظ شده متفاوت است.
در اداره مدارس به صورت هیات امنایی باید به این نکته متمرکز شد که همه خانوارها توانایی پرداخت هزینه مورد نظر را دارند یا خیر؟
در سالهای گذشته که مدارس هیات امنایی یکی پس از دیگری در نقاط مختلف کشور متولد میشد، همین نیت پشت سر تاسیس این مدارس وجود داشت ولی بد عمل کردن برخی از مدارس هیات امنایی سبب شد تا دید مردم به این مدارس تغییر کند، به طوری که تنها تفاوت این مدارس با مدارس دولتی غیر امنایی را دریافت شهریه از والدین بدانند. به همین علت است که هنوز نیز این اعتراضها وجود دارد و مردم هیات امنایی شدن مدارس را به پولی شدن مدارس تعبیر میکنند؛ تعبیری که هیچ اشارهای به ارتقای کیفیت مدارس که جزء اهداف آموزش و پرورش است، ندارد.
این در حالی است که شهریه لازم برای ورود به مدارس هیات امنایی که ممکن است نسبت به مدارس دیگر از امکانات آموزشی و معلمان مجرب بهرهمند باشد، برای برخی خانوارها هزینه بالایی است و همین شرط هزینه، مانع ورود آنهایی میشود که استعداد و علاقه لازم را دارند اما وضع مالی مناسبی ندارند. این در حالی است که باکیفیتترین مدارس دولتی در زمره هیات امناییها درمیآید و اینگونه برخی در یک فرصت نابرابر از تحصیل باز میمانند، چون لازمه ورود به این مدارس پرداخت شهریه است.
هر چند در این خصوص برخی والدین نسبت به کیفیت آموزشی در مدارس هیات امنایی نیز اعتراض دارند. برداشتها درباره پولی بودن مدارس هیات امنایی در حالی است که مدرسه شهید باهنر و دیگر مدارس هیات امنایی که پیش از این دولتی بودهاند، به صورت هیات امنایی درآمده و در حال حاضر هزینههای بسیاری را در زمینه تهیه لباس فرم بر والدین وارد میکنند.
مادر یکی از دانشآموزان مدرسه شهید باهنر بوشهر در خصوص هزینههای بالای تهیه لباس فرم میگوید: علاوه بر شهریه ثبت نام، دانشآموزان باید هر سال لباس فرم جدیدی تهیه کنند. این در حالی است که علاوه بر خرید لباس فرم، پیامکی روی تلفنهای همراه مبنی بر خرید لباس ورزشی آن هم از فلان فروشگاه خاص! ارسال شده است. این منبع موثق که نخواست نامش فاش شود، در گفتوگو با بامداد جنوب افزود: ناگفته نماند مدرسه باهنر از مدیریت خوب و معلمان مجربی برخوردار است و تنها مشکل مطرح شده از سوی خانوادهها هزینههایی است که از قِبَل خرید لباس های فرم و ورزشی متحمل میشوند. چه الزامی وجود دارد که لباس همه دانشآموزان یکدست و یکرنگ باشد، وقتی استطاعت مالی همه خانوادهها یکسان نیست. گاهی یک لباس را میتوان برای سال بعد هم استفاده کرد و نیازی به تهیه دوباره لباس نیست. این در حالی است که شهریه ثبت نام مدرسه شهید باهنر از 200 هزار تومان در سال گذشته به 300 هزار تومان و شهریه ثبت نام مدره سعادت از 250 هزار تومان سال گذشته به 300 هزار تومان افزایش پیدا کرده است و این مختص به این مدارس نیست بلکه شامل همه اغلب مدارس بوشهر میشود که قریب به اتفاق به صورت هیات امنایی اداره میشوند.
این ولی دانشآموز با اشاره به نصب دوربینهای مداربسته در مدرسه سعادت، خاطرنشان کرد: مزیت خوب دیگر این مدرسه، نصب دوربین و کنترل و رصد امنیت دانش آموزان است و تنها معضل مسالهسازی که برای برخی والدین به راستی دردسرساز شده، همین تهیه لباسهای فرم و ورزشی در کنار هزینههای بالای نوشتافزار و بقیه لوازم تحصیلی است.
الزام دانشآموزان به اینکه هر سال لباس فرم جدیدی تهیه کنند، نه تنها الزامی ندارد، تاثیری در کیفیت آموزش هم ندارد و برای برخی خانوادهها مشکلاتی را دامن میزند که روانشناسان و پژوهشگران اجتماعی به خوبی از عهده توضیح تبعات آن برمیآیند. تصور کنید خانوادهای دو فرزند محصل داشته باشد که باید برای هر کدام لباس فرم و لباس ورزشی تهیه کند و پدر خانواده هم یک کارمند ساده باشد! طبیعی است که همه خانوادهها توان مالی یکسانی ندارند و در این بین، توجه به روحیه و شرایط روحی و روانی دانشآموزان نیز بسیار حائز اهمیت است. با توجه به توانایی خرید برخی خانوادهها و نسل پرتوقعی که به دنبال بهترینها و گرانترینها هستند، بهتر است تدبیری برای بخشنامههایی که به صورت سراسری تدوین و ابلاغ میشود اندیشید تا دانشآموزان در شرایط و فرصت برابری بتوانند تحصیل کنند.