
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
همانطور که در رسانهها و شبکههای اجتماعی آمده است، نمایندگان استان بوشهر این روزها درگیر بررسی گزینههای استانداری بودند هرچند که دیگر نیستند و شاید ظرف امروز یا فردا دوباره بر سر قرار بروند، قطار شدن اسامی مختلف بهعنوان گزینه احتمالی استانداری، گاهی بحث بر سر «دوست» فلان آقا را بالا برده و گاهی هم بحث بر سر «رئیس ستاد» فلان آقا را گرم کرده است تا شاید بالاخره یک فرد بر کرسی «استانداری» بنشیند. بحثهایی که البته بیحاشیه هم نبوده و بهطور کلی اجماع نمایندگان استان را هم سوال برده است، هر چند نمایندگان سعی میکنند این اختلافات رسانهای نشود و آن را معمولی و جزئی جلوه دهند. با این حال این اتفاقات ما را بر آن داشت تا به سراغ یکی از نمایندگان پیشین استان برویم و تجربه او در شرایط مشابه را به اشتراک بگذاریم.کسی که اتفاقا چند روز پیش نامش بهعنوان یکی از گزینههای احتمالی استانداری بوشهر رسانهای شد و البته مشخص شد شیطنت چهره خاص در استان بوده است.
حمیده عدالت در گفتوگو با بامداد جنوب با یادآوری تعاملی که میان نمایندگان مجلس ششم وجود داشت، گفت: ببینید زمانی که ما در مجلس شورای اسلامی حضور داشتیم، با وجود گرایش فکری متفاوتی که بین نمایندگان در مجلس ششم وجود داشت، برای مثال آقای حاجیانی که گرایش فکریاش با ما متفاوت بود ، سعی میکردیم نه تنها در انتخاب استاندار بلکه در موارد مختلف هم زمانی که بحث منافع و مصلحت استان مطرح میشد، همراه باشیم و منافع استان را در نظر بگیریم قطعا اینطور نبود که من گزینه خاص خودم و دیگری گزینه خاص خودش را معرفی کند، با این حال ممکن بود هر کدام از ما شخص خاصی را ترجیح دهد ولی وقتی بحث تعویض استاندار مطرح شد آنچه که به یاد دارم این بود که نظر وزارت کشور روی یک نیروی غیر بومی بود همه کارها را انجام داده بود ما هم تعصب نداشتیم که حتما نیرو بومی مستقر شود ولی صحبت کردیم ذکر خیر مهندس تبادار بهعنوان نیروی بومی استان که سابقه معاونت هم داشتند مطرح شد، من خودم ایشان را ندیده بودم بهرغم همه اینها بهعنوان یک نیروی توانمند استان با وجود گرایش فکری متفاوت ، هر چهار نفر ایستادیم و روی مهندس تبادار اجماع کردیم، حتی یادم است که صحبت شد که اگر سیاست دولت بر این است که حضور نیروی غیر بومی در استان مستقر شود این را مطرح کنیم، سهم نیروی بومی ما را در مراجع تصمیمگیری نادیده نگیرند و اعلام کردیم اگر شما مهندس تبادار را در استان بوشهر نمیخواهد بگذارید در استان دیگر استاندار شود خواسته به حقی هم بود در آن زمان هم ایشان را نمیشناختم اما متوجه شدم او سلسله مراتب را طی کرده بود. در این میان یعنی یک تعاملی بین نمایندگان و وزارت کشور نیز وجود داشت و خوشبختانه با توجه به اجماعی که میان نمایندگان وجود داشت ایشان استاندار شدند پس از آن هم ما نه تنها روی این مساله بلکه در جایی که منافع استان مطرح بود نیز با همین رویکرد پیش میرفتیم.
عدالت در ادامه تاکید کرد: اجازه نمیدادیم تفرقهای میان چهار نماینده استان ایجاد شود، چراکه به ضرر مردم بود. البته در حال حاضر نمایندگان استان دلیل و توجیه خاص خودشان را دارند ولی ما این انتظار را داریم که چهار نماینده از طیف اصلاحطلب و اعتدال و همچنین اصولگرا که اتفاقا آقای شهریاری هم نشان داده است که آدم منطقی هستند و تجربه کافی دارد، هماهنگی ایجاد شود. ما انتظار داریم با وجود میل شخصی در مورد گزینههای استانداری با یکدیگر تعامل داشته باشند نه تنها بین خودشان بلکه بین وزارت کشور نیز این تعامل وجود داشته باشد.
نماینده پیشین مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی در ادامه این گفتوگو تصریح کرد: شان نمایندگان خیلی بالاتر از این حرفهاست جایگاه نماینده مجلس جایگاهی مشخص است انتظار داریم در کنار هم منافع استان را در نظر بگیرند. یک گزینه یا سه تا چهار گزینه با اجماع یکدیگر به وزارت کشور معرفی کنند. چطور استانهای دیگر با وجود بیست نماینده روی مسائل کلی اجماع میکنند؟ تصور کنید هر کدام از آنها بخواهند بیست گزینه معرفی کنند چه میشود؟ حالا چطور آنها میتوانند تعامل کنند و روی چند نفر اجماع کنند، چهار نماینده نمیتوانند اجماع کنند، بالاخره یک جا باید تعامل داشته باشند حالا مد نظر بومی و یا غیر بومی است باید یک تعامل هم با وزارت کشور داشته باشند اگر اینگونه نباشد به ضرر استان تمام میشود.
عدالت در ادامه از نمایندگان خواست که از نیروهای بومی استان دفاع کنند و در اینباره گفت: ما باید از نیروهای بومی استان هم حمایت کنیم، باید دفاع کنیم حتی از استاندار شدن آقای سالاری در گیلان هم باید حمایت کنیم، بهعنوان یک نیروی بومی استان باید حمایت کنیم، هرچند مطمئن هستم که هیچکس کامل نیست و هیچکس نمیتواند همه خواستههای گروهای سیاسی و احزاب و مردم را برآورده کند، چراکه همه نقاط قوت و ضعفهایی دارند ولی زمانی که پای منافع استان و منافع نیروی بومی استان در میان باشد بهتر است که حمایت از نیروی بومی را در اولویت بگذاریم.
وی همچنین در خصوص ملاکهایی که استاندار آینده بوشهر میتواند داشته باشد، گفت: یک نفر بیاورند که با ظرفیتهای استان بوشهر آشنا باشد، بوشهر ظرفیتهای بالایی دارد نباید این استان را دستکم گرفت. باید نمایندگان پافشاری کنند و یک نفر با تجربه و کار آمد را به استان بیاورند نمایندگان ملاکها و معیارهایشان را تشریح و تعریف کنند نه اینکه بگویند این آقا یا آن آقا بیاید. البته تا حدودی هم باید به نمایندگان حق داد، متاسفانه بحث رابطهها در کشور و در مراجع تصمیمگیری مطرح است و مشاهده میکنیم که هر کس لابی قدرتمندتری دارد و رابطه بیشتری دارد، پست و سمت میگیرد این مساله باعث شده که نمایندگان نیز این نگاه را داشته باشند.
عدالت در پاسخ به این سوال که چقدر وزارت کشور بهنظر نمایندگان اهمیت میدهد، گفت: اگر نظر نمایندگان در جهت منافع استان باشد، باید وزارت کشور اهمیت بدهد، چراکه اینها میخواهند با هم کار کنند اما اگر نمایندهای بگوید آقای فلانی دوست من بوده، فلانی مسوول ستاد من بوده و من حالا باید حرکتی کنم، این اشتباه است با این رویکرد حرف کسی پیش نمیرود. باید نمایندگان برای خودشان احترام قائل باشند، وزیر کشور هم برای ایشان احترام قائل باشد و وارد جزئیات نشوند.
وی در پاسخ به این سوال که اسم شما نیز بهعنوان یکی از گزینههای استانداری مطرح شد آیا با شما راجعبه این موضوع صحبت شده بود، گفت: من هم شنیدهام، تماس گرفته شد و گفتند شما آمادگی دارید در همین حد صحبت شد نه جدیتر البته من خودم نه انتظاری دارم و نه شرایط زندگی من اجازه میدهد که بخواهم پست و مسوولیتی داشته باشم و قبول کنم من دانشگاهی هستم شرایط و یک جو علمی دانشگاه برایم خیلی مهم است، نمیتوانم وارد فاز دیگری شوم دوستان هم لطف داشتند از ایشان تشکر کردهام با این حال به دوستان گفتهام من روی استان تعصب دارم و بهعنوان یک فعال سیاسی روی بانوان هم تعصب دارم روی نیروهای بومی استان هم تعصب دارم و حمایت میکنم.