
عیسی صفوی:
در نوشتارهای قبلی اشاره شد که برنامه جامع سلامت استان در حال تدوین است. همکاران حوزه درمان در تلاشی دیگر «نقش راه حوزه درمان استان تا 1404» را تدوین کردهاند اما ازآنجا که درمان خود جزئی از درمان است باید گفت تدوین این برنامه به مراتب فراتر از نقش راه درمان است. متولی تدوین این برنامه دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان است. به واقع ذیل نظامنامه استان مدیریت سلامت همهجانبه این سند تنظیم خواهد شد. اولین گام در این راستا تصویب پروپزال این سند است. این گام اول به یاری استاندار و ریاست دانشگاه علوم پزشکی برداشته شده است. بدین معنا مصوبه ریاست کارگروه و دبیرآن را کسب کرده است.
این پروپزال (پیشنهادنامه) در معاونت پژوهشی دانشگاه هم تصویب شده است. گام بعد نیازهای اطلاعاتی است. در این راستا باید «نیمرخ استانی سلامت» تهیه شود. برای تهیه این نیمرخ باید همه سازمانهای مرتبط با سلامت مشارکت کنند. مهمترین سازمانهای مرتبط با سلامت شامل جهاد و کشاورزی، ورزش و جوانان، محیط زیست، شهرداری، انرژی اتمی، پارس جنوبی و..... است. تمام مکاتبات لازم جهت کسب اطلاعات لازم در این راستا انجام شده است اما متاسفانه تا این زمان پاسخ داده نشده است. در صورتی که این اطلاعات به دبیرخانه سلامت داده نشود؛ اقدام بعدی تدوین برنامه جامع سلامت با مشکل روبهرو خواهد شد. این اطلاعات به واقع یا موجود نیست و یا موجود است اما ارسال نمیشود.
پیامد تاخیر در ارسال این اطلاعات تاخیر در برنامهریزی و گرهگشایی شهروندان خواهد بود. در صورتی که اطلاعات لازم در حوزههای مرتبط موجود نباشد، باید اعلام تا در این راستا پژوهشهای لازم انجام شود. خلأ اطلاعاتی در این راستا را میتواند با پژوهش حقیقی و جامعهمحور جبران کرد. به واقع پژوهش حقیقی همان نیازهای اطلاعاتی استان و مشکلات و مساله مردم است. فقدان اطلاعات در این راستا باعث ناآگاهی از وضعیت موجود خواهد شد و ناآگاهی از وضعیت موجود باعث نبود یک برنامه منسجم برای آینده خواهد شد. ورود استاندار جدید و جایگاه حقوقی ایشان به عنوان ریاست کارگروه سلامت و امنیت غذایی نقشی اساسی در تدوین سند جامع سلامت استان دارد. دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان به موازات تدوین سند جامع سلامت استان، سند جامع سلامت شهرستانهای استان را تهیه خواهد کرد. این کار دو امتیاز مهم دارد: اول اینکه مشکلات و مسائل سلامت هر شهرستان با شهرستان دیگرتفاوت دارد. دوم آنکه به تدوین سند جامع سلامت استان کمک خواهد کرد. پروپزال تهیه سند شهرستان آماده شده و در شورای سلامت شهرستان تائید شده است.
مسائل و مشکلات سلامت 10 شهرستان استان استخراج شده است. استخراج این مسائل و مشکلات براساس روشهای علمی و آکادمیک صورت گرفته است. میتوان گفت 10 شهرستان استان در حال حاضر دارای 80 مساله و مشکل مشخص و تعریف شده سلامت است. این مسائل و مشکلات سلامت در قالب سند جامع قرار خواهد گرفت و براساس تفاهمنامههای تخصصی گرهگشایی و حل خواهد شد. در پایان قابل اشاره است که شهرستانهای استان در این راستا از مرکز استان جلوتر هستند که قابل تقدیر و ستایش است.