
الهام بهروزی:
ایران کشور آیینهاست. این سرزمین که قومها و نژادهای متنوعی در خود جای داده است، برای هر مناسبتی یک آیین دارد؛ آیینهایی که ریشه در اقلیم، سنت و زندگی قومهای ایرانی دارد و با توجه به نگرش و آداب آنها پا به عرصه هستی گذاشته است. هرساله با فرارسیدن ماه محرم، در این سرزمین مانند دیگر کشورهای مسلماننشین، آیینهایی اجرا میشود؛ آیینهایی چون تعزیه، شبیهخوانی، شبیهگردانی، مختکگردانی، سینهزنی و... .در این ایام، عزادران حسینی بهمنظور پاسداشت نهضت عاشورا و قیام امام حسین (ع) علیه یزیدیان در 10 روز اول ماه محرم به عزاداری میپردازند که این عزاداری خود را در قالب سینهزنی، زنجیرزنی، مداحی و... نشان میدهد.
عزاداری در نقاط مختلف کشور با توجه به اقلیم و نگرش مردم آنجا گونههای متفاوتی دارد اما همه آنها در انتقال پیام با یکدیگر مشترک هستند؛ آن هم نمایش آزادگی امام حسین (ع) و یارانش در رویارویی با باطلان روزگار است. این آیینها از تنوع و زیبایی خاص خود برخوردارند اما همواره در برخی از مناطق شاهد اجرای یکسری رسومی نظیر قمهزنی، قفلزنی، تیغزنی و... هستیم که با ماهیت دین اسلام و روح عزاداری مغایرت دارد. نیاز است در این عصر که عصر آگاهی است، با این بدعتها و تحریفهایی که وارد عزاداری شده است و بر این آیینها سایه انداختهاند، برخورد شود و زمینه مطلوب را برای فرهنگسازی فراهم آورد.
محمد اسفندياري در کتاب «از عاشوراي حسين تا عاشوراي شيعه» در این باره میگوید: «اين کارها و اعمال شنيع را ما حتي در زمان قوت و انتشار تشيع مانند زمان آلبويه در ايران و يا زمان مامون و اوائل زمان عباسيان که از طرفي شاهان شيعه بر مردم حکومت داشتند و از طرفي علماي بزرگي چون شيخ مفيد و سيدمرتضي در آن زمانها بودهاند، نيز نميبينيم و هيچ خبري اين موضوع و اثبات آن را نقل نکرده است، در صورتي که در همان وقتها در عزاداري، حتي در بغداد نيز که مرکز سنيان بوده، بازارها را تعطيل و عزاداري ميکردند. هرگز کسي نبود که قمه بزند يا سينهزني کند يا اعمال شنيع ديگري انجام دهد. چون سررشته مجالس عزاداري امام حسين (ع) به دست تودههاي مردم است و آنها مياندار و صحنهگردان عاشورا هستند، مردم براي عزاداري، شکلهاي گوناگوني آفريدهاند از جمله سينهزني، زنجيرزني، قفلزني، تيغزني و قمهزني.
هيچکدام از اين شکلهاي عزاداري را عالمان اسلامي به مردم القا نکردند، بلکه مردم به جلو افتادند و شکلي خاص به عزاداري دادند، در نهایت اينکه فقها برخي از صورتهاي عزاداري را جايز يا حرام دانستند».
این نویسنده در بخش دیگری از این کتاب آورده است: «آزار نفس و اذيت کردن بدن در اين سينهزنيها، زنجيرزنيها، قفلبندي و قمهزنيها حرام است عقلا و نقلا؛ يعني حفظ نفس از ضروريات ششگانه اسلامي است، بهخصوص که دين اسلام دين سهل و ساده است. پيامبر فرمودهاند که «جئتُکُم بِالشريعهِ السَّهلهِ السَّمحاءِ» و رفع حرج در موارد مختلفه که در قرآن نيز ميفرمايد: «مَا جَعَلَ عَلَيکُم فِيالدِّينِ حَرَج» خود اين سخن را ثابت ميکند». اسفندیاری همچنین معتقد است که بين سينهزني و بر سينهزدن تفاوت است، گاهي رسم بر سينه زدن چنان با حرکتهاي متعدد و موزوني صورت ميگيرد که از حالت طبيعي خارج ميشود که در این صورت سينهزني است و از سينه زدن جدا میشود.
متاسفانه در عزاداری امروزی در پارهای از مناطق همچنان با این بدعتها مواجه هستیم، بدعتهای که سلامت و امنیت جسم عزادران را تهدید میکند. کتاب «آسیبشناسی آیینهای عزاداری محرم» نوشته ابوالقاسم پیادهکوهسار به این موضوع پرداخته است. این کتاب تحلیلی انتقادی از وضعیت فعلی آیینهای مذهبی در ایران و ریشهیابی عوامل انحراف سنتهای عاشورای در جامعه دارد. پیادهکوهسار در این اثر کوشیده است تا با معرفی و شناسایی مهمترین آسیبها و تهدیدهایی که آیینهای محرم را به مخاطره کشانده است، زمینهای را برای برطرف کردن این آسیبها و پیشگیری از بروز این مخاطرات فراهم آورد. در فصلهای این کتاب به مواردی چون آیینها و فرصتها، آیینها و آسیبها و بالاخره آیینها و راهکارها اشاره شده است.
در بخشی از کتاب «آسیبشناسی آیینهای عزاداری محرم» آمده است: «چرا جامعهای که بیشمار عزادار حسینی دارد، رفتار حسینی در آن بهندرت مشاهده میگردد؟ چرا مردمانی که با شنیدن نام حسین بیدرنگ آهی از عمق جانشان بر میآورند، نتوانستهاند به یک جامعه حسینی و آرمانی برسند؟». نگارنده کتاب در پایان این کاثر سعی کرده با ارائه راهکارهایی از آیینهای محرم آسیبزدایی کند که این راهکارها عبارتند از: معرفی درست قیام عاشورا، انگیزهها و ابعاد آن، تبیین صحیح ماهیت آیینهای محرم، استفاده از قابلیتهای نظامهای آموزش، برقراری تعادل در بعد احساسی و بعد معرفتی عاشورا، افزایش سطح انتظار مردم از آیینهای محرم، تنظیم جزئیات آیینها بر اساس اصل «اهم و مهم»، تاسیس نهادهای اجرائی و نظارتی ویژه، استفاده از ظرفیتهای رسانههای عمومی، استفاده از نهادهای قانونی و انتظامی، نقش الگوها در آسیبزدایی از آیینها، کنترل و جهتدهی به تغییرات اجتنابناپذیر آیینها، ضرورت تشکیل اتاقهای فکر ویژه محرم و ارائه الگوهای درست عزاداری.
در پایان لازم به ذکر است که برای حذف سنتهای تحریف شده و بدعتگونه باید عزم همگانی شکل بگیرد و ضروری است که عزادرایها به همان شکل صحیح خود که سفارش مکتب اسلام و اولیاءالله است، اجرا شوند، چراکه این بدعتها راه را برای انحراف سنتهای عاشورایی بیش از پیش فراهم میکنند و این با رسالت و آرمان امام حسین (ع) مغایرت دارد که در این زمینه میطلبد متولیان امر جدیتر ظاهر شوند و با انتخاب راهکارهای مناسب فرهنگسازی کنند. البته ناگفته نماند، عزاداری بوشهر بهدلیل فرم اجرائی و موسیقی منحصربهفردش کمتر بدعتی بدان راه یافته است و بیشتر این آیینها به همان شکل سنتی و بومی خود اجرا میشوند، هر چند گاه در برخی از محلات عربنشین این منطقه با اجرای آیینهایی چون «مشق شمشیر» -که آیین سنتی عزاداری اهالی نجف اشرف است- روبهرو میشویم؛ آیینی که از در برخی از شبهای دهه اول محرم در کوی فضیلت (شهر بوشهر) برگزار میشود.
این آیین در قم نیز اجرا میشود؛ نجفیهای مقیم قم با اجرای «مشق شمشیر» در هشت شب نخست محرم به سمت حرم حضرت فاطمه معصومه (س) حرکت میکنند و به عزاداری میپردازند. با این اوصاف، میتوان گفت که آیینهای عزاداری در بوشهر از آغاز تا کنون متاثر از اقلیم و باورهای مردمان جنوب با کمترین تحریف اجرا میشود که این مساله بیانگر غنا و اعتبار آیینها و سنتهای بومی این منطقه از کشور است.