
بامدادجنوب- هدي خرم آبادي:
حراها یکی از جاذبههای پراهمیت گردشگری استان محسوب میشوند و اهمیت درختکاری و فواید درختان در ایجاد جاذبههای گردشگری، زیباسازی و داشتن هوایی پاک و سالم مبرهنتر از آن است که نیازی به توضیح بیشتر داشته باشد. از سویی دیگر، به زعم روانشناسان و مددکاران اجتماعی، آمار بالای آسیبهای اجتماعی و افزایش خشونتها بهویژه در نسل نوجوان و جوان و گرایش این نسل به مصرف قلیان، سیگار و ... بهعلت نبود امکانات رفاهی و تفریحی و بیکاری این قشر است.
از همین رو، توجه به حوزه گردشگری برای ارتقای سطح امید به زندگی شهروندان، ایجاد فضای شاد و کاهش استرس و افسردگی در جامعه از ضروریات است اما نکته قابل تامل اینجاست که متاسفانه به جای توجه به تقویت این بُعد با کمترین هزینهها، حراها که یکی از جاذبههای گردشگری هستند، نابود میشوند و طی هفتههای اخیر هرس غیر اصولی درختان در جایجای استان معضلی است که باید هر چه سریعتر مقامات مسوول به آن ورود و بررسی کنند که چرا درختان را به صورت غیر اصولی هرس میکنند و از همان آغاز درختکاری با مطالعه و کار کارشناسی انجام نمیشود.
سواحل زیبا و دیدنی سراسر استان بوشهر مدتهاست که محل تاخت و تاز ساخت و سازهایی بدون ارزیابیهای زیستمحیطی، تجاوز به حریم 60 متری دریا و در راس اینها، «زباله و فاضلاب» شده است. این بار ساحل زیبای بندرریگ به محل دفن زباله، فاضلاب و به دنبال این دو معضل، «آلودگی» بدل شده است. سواحلی که باید در راستای جذب گردشگر از آنها بهرهبرداری شود، به منظره نازیبا و دهشتناک و چندش زباله تبدیل شدهاند و معلوم نیست مسوولان دقیقا مشغول چه کاریاند؟ اگر تعداد اندک شهروندان آگاه و مسوولیتپذیر نیز نبودند و معضلهای اینچنینی را دست به دست نمیکردند، معلوم نبود چه بر سر شهر میآمد.
عکسهای ثبت و منتشر شده از سوی دوستداران طبیعت نابودی حراهای ساحل بندرریگ و تجمع زبالهها را نشان میدهند. گویا قرار است دیواری بین ساحل (حراها) و پارک ساحلی بندرریگ نیز کشیده شود. رئیس سازمانهای مردمنهاد نیز در این خصوص نامهای به ارسال کرده که باید دید آیا پاسخ مطلوبی به این مرقومه داده میشود یا خیر؟
برخی رسانهها مانند صدا و سیما و باشگاه خبرنگان با همراهی روزنامه بامداد جنوب الحق و الانصاف همه تلاش خود را در اطلاعرسانی و آگاهیبخشی مساله فاضلاب و زباله به کار بستهاند اما تا همراهی همه شهروندان و همگامی مسوولان این معضلها همچنان مسالهساز خواهند بود و همچنان سلامت و بهداشت انسانها که در ارتباط مستقیم با سلامت طبیعت است، ادامه خواهد داشت و معلوم نیست منجر به ایجاد چه بیماریهای ناشناختهای شود.
قطع و هرس غیر اصولی درختان در حالی در جایجای نقاط استان صورت میگیرد که محل زیست پرندگان است و اینگونه به چرخه حیات پرندگان نیز لطمه وارد میشود.
حال که گوش کسی بدهکار نیست، یکی از راهکارهای موجود در صحنه بودن خود مردم است؛ مردمی که ناجی خود خواهند بود، اگر در کنار یکدیگر باشند. طرح «هر شهروند یک درخت»، طرحی است که از سوی انجمن حامیان محیط زیست بوشهر کلید خورد و تقریبا دو هفته پیش یکی از شهروندان به مناسبت روز تولدش اقدام به کاشت درخت کرد. حال باید با اطلاعرسانی چنین طرحهایی شهروندان را تشویق به کاشت درخت کرد تا درختان بتوانند اندکی بار دود و دم شهر را جبران کنند. «طبیعت» بهترین پاسخ دندانشکن به کارشکنان محیط زیست خواهد بود.
علاوه بر وجود آلایندههای گوناگونی که در شهرها وجود دارند مانند کارخانهها و ماشینها، وجود گیاهان و درختان در تولید هوای پاک تاثیر زیادی دارد. به همین علت است که کاشتن گیاه و تولید فضای سبز عمل با ارزشی به حساب میآید. دلیل مهمی که برای درختکاری و حفظ فضای سبز وجود دارد، تولید اکسیژن است. درختان تصفیه کنندههای طبیعی هوای مورد نیاز ما برای تنفس هستند و میتوانند آلایندههای محیطی را به خود جذب کنند و حرارت را کاهش دهند و به این ترتیب به پاکیزگی و تمیز کردن هوا کمک کنند.
روز گذشته دوستداران محیط زیست بندرریگ با همکاری انجمن یاوران سبزاندیش طبیعت گناوه و هماهنگی غلامرضا نعمتی، رئیس انجمن یاوران سبزاندیش اقدام به پاکسازی ساحل کردند که مسوولان باید قدردان چنین فعالیتهایی شوند و آن را ارج نهند تا بهمثابه یک اقدام تشویقی بقیه شهروندان نیز احساس مسوولیتپذیری کنند و وارد میدان شوند.
اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به عموم شهروندان از طریق برگزاری کارگاههای آموزشی از آنجا حائز اهمیت است که برخی از شهروندان در خصوص اهمیت و لزوم درختکاری و حتی حفظ محیط زیست، بیاطلاعند. بامداد جنوب به نوبه خود، این اقدام خداپسندانه و انسانی را ارج مینهد و امیدوار است که با هوشیاری شهروندان و حس مسوولیتپذیری آنها، با رصد انجمنهای محیط زیستی برای کاشت درخت آن هم با مطالعه دقیق نوع نهال، مکان کاشت و آبیاری مداوم و محافظت از آن، اقدام شود.