افزایش تولید میگو در اثر کنترل بیماری‌ها
کد خبر: ۹۶۵۴
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۱۶ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶
استخرهای پرورش میگوی بوشهر امن و امان است؛

افزایش تولید میگو در اثر کنترل بیماری‌ها

حدود چهار هفته از آغاز فصل برداشت میگوی پرورشی در بوشهر می‌گذرد، با این حال تاکنون خبری مبنی بر آلوده بودن هیچ‌کدام از استخرهای پرورشی استان منتشر نشده که نشانه خوبی برای پرورش‌دهندگان میگوی استان است..
افزایش تولید میگو در اثر کنترل بیماری‌هابامدادجنوب- جواد شکریان:
 حدود چهار هفته از آغاز فصل برداشت میگوی پرورشی در بوشهر می‌گذرد، با این حال تاکنون خبری مبنی بر آلوده بودن هیچ‌کدام از استخرهای پرورشی استان منتشر نشده که نشانه خوبی برای پرورش‌دهندگان میگوی استان است تا جایی که بر اساس پیش‌بینی مسوولان کشوری و استانی، امسال میگوی بیشتری از مزارع پرورشی بوشهر و سایر استان‌های پرورش‌دهنده برداشت خواهد شد؛ مزارعی که در سال‌های گذشته با آلوده شدنشان به بیماری لکه سفید، خسارات زیادی را به صاحبان خود متحمل کردند.

بیماری لکه سفید میگو در سال‌های اخیر مشکلات زیادی را برای پرورش‌دهندگان میگو در بوشهر به‌وجود آورد و سبب وارد آمدن خسارات ده‌ها میلیاردی به آنان شد. این بیماری در سال 94 تا جایی پیش رفت که در برخی از مزارع، تمام محصول و در برخی دیگر بیش از نصف میگوی پرورشی از بین رفت. برای مثال، شیوع لکه‌سفید در برخی استخرهای پرورش میگو در مناطق بویرات، بندر ریگ، رود حله و شیف باعث از بین رفتن حداقل 60 درصد میگوی پرورشی این سایت‌ها شد و برآوردها حاکی از خسارت بیش از 68 میلیارد تومانی به پرورش‌دهندگان بود. در آن مقطع گفته شد که یکی از مراکز تکثیر لارو وابسته به سازمان دامپزشکی آلوده به لکه‌سفید بوده است که در صورت پلمپ آن شاید این بیماری موجی چنین گسترده ایجاد نمی‌کرد.

سال گذشته نیز وضعیت برای پرورش‌دهندگان میگو در بوشهر کاملا مطلوب نبود و خساراتی به آنان وارد شد. البته سال 95 برای کنترل این بیماری همکاریهای مشترکی بین دو سازمان دامپزشکی و شیلات ایران انجام شد و با برگزاری نشست‌های متعدد و برنامه‌ریزی لازم، میزان خسارت‌ها کاهش یافت، با این حال، میزان خسارت در سال گذشته نیز به صفر نرسید و این بیماری خسارت خود را به برخی از مزارع وارد کرد. این موضوع سبب شد تا در سال جاری تدابیر گسترده‌تری برای مبارزه با این بیماری اندیشیده شود، تا جایی که پس از گذشت یک ماه از فصل برداشت میگو، هنوز گزارش یا خبری مبنی بر آلوده بودن مزارع در بوشهر و سایر استان‌های پرورش‌دهنده گزارش نشده است.
در همین زمینه، روز گذشته رئیس سازمان دامپزشکی بر وظیفه همگانی مسوولان و تولیدکنندگان در مقابله با بیماری‌های مختلف از جمله بیماری لکه سفید میگو تاکید کرد و گفت: امسال این بیماری کنترل شد و تولید میگو در مقایسه با سال‌های گذشته افزایش یافت که از سوی وزیر جهاد کشاورزی نیز به‌عنوان یک نقطه قوت مورد بحث قرار گرفت.

علیرضا رفیعی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این‌که میگو و وضعیت تولید آن طی سال‌های گذشته از سوی وزیر جهاد کشاورزی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین نقاط قوت در حوزه آبزی‌پروری مورد اشاره قرار گرفت، ادامه داد: در سال جاری با توجه به تدابیری که صورت گرفت هم سطح زیر کشت میگو افزایش پیدا کرد و هم بیماری لکه سفید کنترل شد که این امر سبب افزایش میزان تولید میگو در مقایسه با سال‌های گذشته شد. 
وی با تاکید بر این‌که ویروس، میکروب و عوامل بیماری‌زا در محیط وجود دارند و از جایی به جای دیگر منتقل می‌شوند اما با وجود این مشکلات، با تلاش دامپزشکان و مسوولان این حوزه در سطح استانی و ملی بیماری‌های مختلف از جمله لکه سفید میگو کنترل شده است، خاطرنشان کرد: در سال‌هایی که بیماری لکه سفید میگو بروز و ظهور پیدا کرده بود، بخشی از تولید را تحت‌الشعاع قرار داده بود و تولیدات ما استانداردهای جهانی را نداشت اما هم‌اکنون با رعایت استانداردها و افزایش کنترل‌ها، به مرحله‌ای رسیده‌ایم که پرورش‌دهندگان ما میگوی خود را به اتحادیه اروپا صادر می‌کنند که این مساله نشان‌دهنده کیفیت بالای تولید و کاهش عوامل و عوارض بیماری است.

رئیس سازمان دامپزشکی در ادامه با تاکید بر این‌که مساله تولید دو بخش دارد که یکی از آنها تولیدکنندگان هستند، تصریح کرد: پرورش‌دهندگان بایستی به ضوابط، مقررات و دستورالعمل‌های دامپزشکی عمل کنند و اگر به این مسائل توجه نکنند در بهترین شرایط با تلفات مواجه خواهند شد. از طرف دیگر، سازمان دامپزشکی نیز قطعا موظف است که مسوولیت‌های تعریف شده حاکمیتی خود را به نحو احسن انجام دهد که البته هم‌اکنون سازمان دامپزشکی با تجهیزات، امکانات و پرسنلی که در استان‌های ساحلی و مرزی دارد به‌وظیفه خود عمل می‌کند. هم‌اکنون این خدمات و تجهیزات به‌حدی رسیده است که تولیدکننده نیز از آن راضی است و امیدواریم آنها نیز شرایط را درک کنند و به وظایف خود تا حد ممکن عمل کنند.

رفیعی‌پور در پایان با اشاره به مراحل پیشگیری و درمان برای مقابله با انواع بیماری‌های آبزیان خاطرنشان کرد: پایش، نمونه‌برداری، انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه و رصد و گزارش بیماری کاملا از سوی سازمان دامپزشکی در همه حوزه‌های دام، طیور و آبزیان انجام می‌شود و پس از ثبت در سیستم GIS اقدامات بهداشتی لازم در جهت شناسایی و مقابله و مبارزه با بیماری انجام می‌شود که همه این اقدامات با حضور و نقش‌آفرینی موثر پرسنل و متخصصان سازمان دامپزشکی صورت می‌گیرد که البته بخش خصوصی نیز در همین راستا به بخش دولتی کمک می‌کند.

نظرات بینندگان