
بامدادجنوب- جواد شکریان:
صحبتهای گستاخانه جمعهشب ترامپ در خصوص ایران را میتوان در تهدیدش به نادیده گرفتن برجام و اعمال تحریمهای بیشتر علیه دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران خلاصه کرد.
در اینکه اعمال تحریمهای همهجانبه و برهم خوردن روابط یک کشور با دنیا میتواند آسیبهایی به اقتصاد آن کشور وارد کند شکی نیست اما میتوان گفت اینکه تهدیدهای ترامپ دیوانه تا چه حد میتواند بر روی ملت ایران و اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد، به عزم و اراده خود ملت ایران برمیگردد.
در سالهای قبل از برجام که ایران با تحریمهای ظالمانه دست و پنجه نرم میکرد، اقتصاد کشور دچار اختلالاتی شد و بسیاری از شرکتهای داخلی به مرز ورشکستگی رسیده و بسیاری دیگر این مرز را رد کردند.
در نتیجه این ورشکستگیها در بنگاههای داخلی کشور، واردات کالاهای چینی بیکیفیت بیش از هر زمان دیگری قوت گرفت و این مساله ورشکستگی تولیدکنندگان داخلی را شدت بخشید. در آن مقطع، مجموعه این عوامل دست به دست هم داد تا تراز تجاری ایران بیش از هر زمان دیگری منفی شود، رشد اقتصادی بهشدت کاهش یافته و به حدود منفی هفت درصد برسد، تورم تا 40 درصد افزایش یافته و ارزش پول ایران نیز روز به روز کاهش یابد.
با نگاهی دقیقتر به مساله در مییابیم که اصلیترین و ریشهایترین علت سقوط شاخصهای اقتصادی کشور در آن برهه، نه تحریمهای غرب بلکه نبود اعتماد کافی به کالاهای داخلی و استفاده از کالاهای خارجی بهخصوص کالاهای چینی ارزانقیمت بهجای آنها بود. در واقع اعتماد نکردن و نخریدن کالای ایرانی را میتوان مسبب اصلی سقوط شاخصهای اقتصادی، افزایش بیکاری، پایین آمدن درآمد ملی، افزایش واردات و... دانست.
اما هماکنون شرایط اقتصادی کشور تا حدودی در مقایسه با گذشته تغییر کرده و ملت و دولت ایران توانستهاند با پیگیری برنامههای اقتصاد مقاومتی، کاهش وابستگی به نفت، ایجاد کمپینهای حمایتی و...، یک خواست ملی را برای استفاده از کالاهای داخلی ایجاد کنند. یکی از این کمپینها که چند وقتی است با همکاری سازمانهای اقتصادی کشور بازتاب گستردهای در کشور داشته است، کمپین «کالای استاندارد ایرانی میخرم» است. تفاوت عمده این کمپین با سایر کمپینها که سبب تسریع در فراگیری آن نیز شده است، نگاه توأمان به خواستهها و نیازهای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است. بر همین اساس، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کمپین و درک هرچه بیشتر اهمیت خرید کالای ایرانی سراغ محمدرحیم بهرهمند، مدیرکل استاندارد استان بوشهر رفتیم تا پاسخگوی سوالاتمان در این خصوص باشد که مشروح این مصاحبه در ادامه آمده است.
پیشرفت پویش «کالای استاندارد ایرانی میخرم»، در چه مرحلهای است؟
اجرای پویش «کالای استاندارد ایرانی میخرم» در راستای اجرای بند 24 سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش پوشش استاندارد برای همه محصولات داخلی و ترویج آن، با همت سازمان ملی استاندارد ایران از دو ماه پیش در سراسر کشور آغاز شد و خوشبختانه با استقبال قشرهای مختلف مردم مواجه شد تا جایی که در هفته گرامیداشت استاندارد به اوج خود رسیده است.
چه نهادهایی در انجام این مهم حمایت و همکاری دارند؟
باوجود نوپا بودن این پویش خوشبختانه نهادهای فرهنگی، ورزشی و هنری و برخی نهادهای اقتصادی و اجتماعی به حمایت از آن پرداختهاند. با این حال، در آینده از شهرداریها و سازمانهای دولتی نیز میخواهیم به حمایت از این پویش بپردازند. از مردم عزیزمان هم تقاضا داریم به این پویش بپیوندند، زیرا بدون حضور و حمایت آنان، نهادینه کردن این پویش بهعنوان یک «فرهنگ» در جامعه امکانپذیر نیست.
برخی از مردم هنوز نمیتوانند به کالاهای ایرانی اطمینان کنند. چه برنامهای برای ایجاد اطمینان در مردم برای خرید کالاهای ایرانی دارید؟
شاید این باور از قبل در کشور نهادینه شده بود که نمیتوان از کیفیت کالاهای ایرانی اطمینان حاصل کرد اما با گذشت زمان، زیرساختهای تولید با کیفیت در کشور ایجاد شده است. البته ممکن است در بعضی از حوزهها با کاستیها و کمبودهایی روبهرو باشیم اما در بسیاری از زمینهها همتراز و یا بالاتر از کشورهای دیگر هستیم. گواه این مساله نیز ارتقای رتبه ایران عزیزمان از میان 163 کشور عضو سازمان جهانی استاندارد به جایگاه 23 و صادرات کالای ایرانی به کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی است.
آیا استانداردهای ایران با معیارهای جهانی مطابقت دارد؟
سازمان ملی استاندارد موفق به امضای 14 تفاهمنامه بینالمللی با سازمان استاندارد سایر کشورها و تاسیس 137 کمیته فنی فرعی متناظر و بهعهده گرفتن مسوولیت دبیرخانه هفت کمیته بینالمللی استانداردسازی و راهبری 21 استاندارد بینالمللی شده است؛ تا جایی که دبیرکل سازمان بینالمللی استاندارد خطاب به مردم ایران از فعالیت سازمان ملی استاندارد ایران تقدیر و تشکر کرده است. یکپارچهسازی و تسهیل فرآیند صادارت و واردات کالا و داشتن روابط تجاری با سایر کشورها ملزم به وجود استانداردهای مورد قبول طرفین است که کشورها از جمله ایران با در نظر گرفتن استانداردهای بینالمللی این مشکل را برطرف کردهاند. اکثر استانداردهای ملی کشور ما برگرفته از استانداردهای بینالمللی یا سایر کشورهای پیشرفته است. لیکن باید توجه داشت این استانداردها حداقل کیفیت را در نظر گرفتهاند و در صورتی که ما خواهان حضور در عرصههای جهانی و رقابت با سایر کشورها در زمینه صادرات باشیم باید به تولید محصولات با کیفیت بالاتر از استانداردها فکر کنیم.
بهنظر شما همکاری مردم در زمینه تهیه کالاهای استاندارد ایرانی چه تاثیری در اقتصاد کشور دارد؟
با حمایت مردم از پویش «کالای استاندارد ایرانی میخرم» به حمایت از تولیدکنندگان و صنعتگران کشور پرداخته که خود منجر به تولید اشتغال، حفظ بنیان خانوادهها و تضمین آینده کودکان این مرز بوم خواهد شد.
رابطه خرید کالای ایرانی با اقتصاد مقاومتی را چگونه ارزیابی میکنید؟
بدون حمایت و پشتیبانی مردم، اجرای برنامه دولت ششم توسعه و اصل 24 سیاستهای اقتصادی و مقاومتی و تحقق شعار «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» محقق نخواهد شد. در صورت حمایت نشدن و پشتیبانی نکردن مردم از کالاهای ایرانی و خروج ارز از کشور، پیشرفت صنایع کشور و رسیدن به ایرانی آباد امکانپذیر نخواهد بود.
توصیه شما به مردم و تولیدکنندگان برای تحقق شعار «کالای استاندارد ایرانی میخرم» چیست؟
مردم عزیز، ما عزم خود را برای پیشرفت و آبادانی کشور عزیزمان راسخ کردهایم ولی میدانیم که راه دراز و پر پیچ و خمی را در پیشرو داریم. در پیمودن این راه سخت، همکاری و یاری شما را میخواهیم. با خرید هر کالای استاندارد ایرانی، میتوان به چرخش چرخ صنعت کشور کمک کرد و بهطور مستقیم بر روی ایجاد اشتغال تاثیرگذار بود. هر نفر باید به سهم خود به کشور خدمت کند تا در آینده شرمنده فرزندانمان نباشیم.
کارشناسان معتقد هستند که تمامی شاخصهای اقتصادی بهصورت مستقیم و غیر مستقیم به رونق چرخه تولید و تداوم فعالیت تولیدکنندگان داخلی وابسته است. رونق تولید در هر کشور بهصورت مستقیم بر شاخصهایی مانند افزایش سرانه تولید، افزایش سرانه درآمد، افزایش رشد اقتصادی، افزایش اشتغال، بهبود معیشت مردم، افزایش امید به زندگی و بسیاری دیگر از شاخصها تاثیر میگذارد؛ بر همین اساس هر ایرانی میتواند با خرید کالاهای ایرانی به چرخیدن چرخ اقتصاد مملکت و ایجاد درآمدزایی و اشتغال جوانان بومی کمک کند.
از طرف دیگر، ایران اسلامی مدتهاست از سوی کشورهای غربی به اعمال تحریمهای بینالمللی تهدید شده و عنایت به این مساله که تنها راه مقابله با این تهدیدها و کاهش تاثیرات آن، خرید کالاهای ایرانی و رونق چرخه تولید کشور است، اهمیت این مساله را دوچندان میکند.
بنابراین در این برهه حساس، پیوستن مردم به کمپین خرید کالای استاندارد ایرانی به امری ضروری تبدیل شده است. البته در این زمینه هیچکس خرید هر کالای ایرانی و به هر قیمتی را به مردم توصیه نمیکند و این کمپین تنها از کالاهایی حمایت میکند که علامت استاندارد داشته و حداقلهای بهداشتی، ایمنی، دوام و... را دارا باشد.