19 سال پس از تاسیس مجتمع گازی پارس‌جنوبی
کد خبر: ۹۷۳۵
تاریخ انتشار: ۵۵ : ۱۵ - ۲۹ مهر ۱۳۹۶
بامداد جنوب بررسی می‌کند؛

19 سال پس از تاسیس مجتمع گازی پارس‌جنوبی

روز گذشته 28 مهرماه مصادف با سالروز تاسیس شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بود. این شرکت در سال 1377 تاسیس شد و امسال نوزدهمین سال از فعالیت خود را جشن می‌گیرد. بر همین اساس این گزارش به تاریخچه پیدایش، مجموعه فعالیت‌ها و تاثیرگذاری این شرکت در فرایند توسعه ملی می‌پردازد.
19 سال پس از تاسیس مجتمع گازی پارس‌جنوبیبامدادجنوب- جواد شکریان:
روز گذشته 28 مهرماه مصادف با سالروز تاسیس شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بود. این شرکت در سال 1377 تاسیس شد و امسال نوزدهمین سال از فعالیت خود را جشن می‌گیرد. بر همین اساس این گزارش به تاریخچه پیدایش، مجموعه فعالیت‌ها و تاثیرگذاری این شرکت در فرایند توسعه ملی می‌پردازد.
پس از كشف مخزن عظيم ميدان گازي پارس جنوبي در خليج فارس و سياست شركت ملي نفت ايران در جهت صيانت از ميادين مشترك، تامين گاز مورد نياز كشور براي مصارف صنعتي و خانگي و نيز صدور گاز‌، بهره‌برداري از ميدان گازي پارس جنوبي در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار گرفت.

‏پس از آن، با انتخاب بندر عسلويه به‌عنوان منطقه ساحلي براي ايجاد پالايشگاه‌هاي مورد نياز طرح‌هاي ده‌گانه توسعه ميدان گازي پارس جنوبي‌، طرح توسعه مرحله اول اين ميدان آغاز شد. بر این اساس، شركت مهندسي و توسعه نفت نسبت به اجراي عمليات پروژه‌هاي طرح فوق شامل تحصيل و تسطيح اراضي منطقه ساخت تاسيسات اداري و رفاهي‌، انعقاد قرارداد احداث مسير خط لوله جهت انتقال گاز توليدي‌، ساخت پالايشگاه مرحله اول‌، توسعه فرودگاه عسلويه، ساخت مخازن ميعانات گازي‌، ايجاد اسكله صادرات گوگرد و طراحي و ساخت تاسيسات دريائي اقدام کرد. پس از انجام تغييرات ساختاري در وزارت نفت، شركت نفت‌ و گاز پارس به‌عنوان يكي از شركت‌هاي فرعي شركت ملي نفت ايران در تاريخ 1/10/77 تاسيس و كليه فعاليت‌هاي شركت مهندسی و توسعه نفت و ميدان گاز پارس شمالي به‌همراه نفرات و امكانات موجود به اين شركت منتقل شد.

‏شركت نفت و گاز پارس متشكل از مديريت‌هاي اداري و مالي‌، مهندسي نفت و گاز‌، ‌مهندسي و ساختمان، برنامه‌ريزي وكنترل طرح‌ها و همچنين مديران طرح فاز 1، فازهاي 2 و 3، طرح فازهاي 4 و 5، طرح فازهاي 6، 7 و 8، طرح تاسيسات جانبي و زير‌بنایي، طرح خطوط لوله‌، طرح توسعه لايه نفتي پارس‌، طرح توسعه منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و طرح پارس شمالي و ادارات ستادي جهت پيشبرد اهداف مشخص شده و نظارت عاليه بر پروژه‌هاي نفت وگاز است .
‏شركت نفت و گاز پارس، مسووليت نظارت عاليه بر اجراي قراردادهاي منعقده بيع متقابل طرح‌هاي ده‌گانه توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و پروژه‌هاي جانبي مربوط‌،‌ توسعه ميدان گازي پارس شمالي‌، طرح بهره‌برداري از لايه‌هاي نفتي ميدان پارس جنوبي و مديريت منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را بر عهده دارد.

بر اساس آخرین آمارها، بودجه کل مصوب توسعه پارس جنوبی و تاسیسات جانبی تا اواخر سال گذشته 91 میلیارد دلار، سرمایه‌گذاری پروژه‌های خاتمه یافته 7/30 میلیارد دلار، بودجه پروژه‌های در حال اجرا 60 میلیارد دلار و بودجه مصرف شده 39 میلیارد دلار بوده است.
در همین زمینه، اواخر سال گذشته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به این‌که میدان گازی پارس جنوبی در کل 9 هزار و 700 کیلومتر مساحت داشته که سه هزار و 700 کیلومتر از آن سهم ایران و در کل 14 تریلیون متر مکعب ذخیره گازی و 18 میلیارد بشکه کاندنسیت در خود جای داده است، گفته بود: حجم ذخایر گاز درجای پارس شمالی 6/1 تریلیون متر مکعب، میدان گلشن 64/0 تریلیون متر مکعب، میدان فردوسی 25 صدم تریلیون متر مکعب، فرزاد  A 3/0 تریلیون متر مکعب، فرزاد B  35/0 صدم تریلیون متر مکعب است و پیش‌بینی می‌شود که از هرکدام از این میادین به‌ترتیب روزانه 100 میلیون متر مکعب، 6/56 میلیون متر مکعب، 14 میلیون متر مکعب، 3/28 میلیون مترمکعب، 31 میلیون متر مکعب تولید داشته باشیم.

محمد مشکین‌فام ارزش روزانه محصولات تولیدی را 272 میلیون دلار اعلام و یادآور شده بود که ارزش سالانه محصولات تولیدی 90 میلیارد دلار با قیمت هر متر مکعب 25 سنت و میعانات 50 دلار و برای اتان هر تن 250 دلار است.
این مقام مسوول روز گذشته نیز با اشاره به روند پیشرفت طرح‌های توسعه‌ای پارس جنوبی مطابق با برنامه زمانبندی پیش‌بینی شده، تصریح کرد: بر اساس برنامه تکلیفی وزارت نفت، برداشت روزانه سه میلیارد فوت مکعب گاز ترش تا انتهای سال ۹۷ در دستور کار قرار گرفته است که از این مقدار، یک میلیارد فوت مکعب گاز از فاز ۲۲ تا ۲۴، یک میلیارد فوت مکعب گاز از فاز ۱۳ و یک میلیارد فوت مکعب گاز از فاز ۱۴ خواهد بود.
وی با اشاره به پیشرفت 85/90 درصدی طرح توسعه فاز ۱۳ و پیشرفت 85 درصدی طرح توسعه فاز ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی افزود: پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری پالایشگاه این دو طرح با گاز ترش فازهای ۶ و 7 و 8 راه‌اندازی شود. 

نگاهی به آمار و ارقام تولیدات شرکت نفت و گاز پارس جنوبی در سال‌های گذشته نشان از نقش بی‌بدیل این شرکت در توسعه ملی کشور و ارتقای شاخص‌ها و آمار و ارقام اقتصادی کشور دارد تا جایی که اضافه یا کم شدن آمار تولیدات و درآمدهای ارزی این شرکت به‌راحتی می‌تواند شاخص‌های کلان اقتصادی کشور را دستخوش تغییر کند. 
بر همین اساس، روزنامه بامداد جنوب بر خود لازم دانست تا به‌مناسبت سالروز تاسیس شرکت نفت و گاز پارس جنوبی، از زحمات کارکنان و مدیران این شرکت در طول 19 سال فعالیت در راستای ارزش‌آفرینی حداکثری از منابع گازی منطقه، تقدیر کند.

نظرات بینندگان