
بامداد جنوب:
یکی از مشکلات عمده شهرداریها در کشور، مستقل نبودن آنهاست. هر چند بر اساس قوانین نوشته شده شهرداریها ارگانی دولتی بهشمار نمیروند اما هر چه هست بر خلاف همه کشورهای جهان، شهرداریها در کشور ما نتوانستهاند درست درآمدزایی کنند و دستشان در جیب دولت است. همیشه هم از دولت گلایه داشته و دارند که این گلایهها بهدلیل نوع مالیاتگیری و خدماتدهی در ایران بجا بوده و باید تعامل و تعادلی در همین زمینه شکل بگیرد. مهمترین وظیفه شهرداریها در حال حاضر افزایش توانایی برای درآمدزایی است، مسالهای که برخی از مسوولان این حوزه هم بر آن تاکید میکنند.
«باید برای درآمدزایی تلاش کنیم که یکی از راههای آن مالیات بر ارزش افزوده است که کاملا صحیح است و من به جد پیگیر تساوی سهم دولت و شهرداریها از اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده هستم و این موضوع را در مرحله اول در کمیسیون عمران پیش بردم که تا همین دو هفته اخیر نیز در این کمیسیون مطرح بود اما معلوم نیست که این پیشنهاد وقتی به صحن برود، چه بر سر آن میآید.»
این را معاون وزیر کشور عمرانی وزیر کشور میگوید و تاکید میکند: نهاد شورا باید برای همه ما بهعنوان یک نهاد اجتماعی نوپا بسیار حائزاهمیت باشد و همه در راستای تقویت این نهاد به مثابه یک وظیفه دینی و ملی عمل کنیم.
محمدعلی افشانی که دو ماهی است به وزارت کشور رفته، در سفری به خوزستان یادآور شد: همه و بهویژه اعضای شوراها به این نکته توجه کنند که شورا نهادی نیست که یک روز با برگزاری انتخابات و آمدن پای صندوقهای رأی در آن کسب رأی کنیم. بلکه شورا معادل هزینه هنگفت و سرشاری است که بشریت در طول تاریخ برای تشکیل آن پرداخته است. میلیونها انسان به خاک و خون کشیده شدند. به اسارت رفتند و به زندان افتادند تا به همه حکام تاریخ ثابت کنند اداره امور کشور با خرد جمعی بهتر از خرد فردی است. بنابراین اگر کسی در این مسیر گام برندارد، معنای آن درک نامناسب از شورا و جایگاه شوراست.
افشانی ایجاد اعتماد در مردم را تنها راه تقویت اجتماعی و نوپای شوراهای شهر و روستا دانست و خطاب به اعضای شوراهای شهر گفت: ترجیح منافع مردم بر منافع شخصی، خانوادگی، جناحی و گروهی تنها راه تقویت این نهاد است. به عنوان یک وظیفه انسانی، بشریت هزینه سنگینی برای تشکیل این نهاد پرداخت و اگر شما اعضای شورا بهگونهای رفتار کنید که موجب سلب اعتماد مردم از شوراها شود، خون میلیونها انسان را پایمال کردهاید.
وی با بیان اینکه مدیران ما باید بدانند تقویت نهاد اجتماعی و نوپای شوراها یک وظیفه انسانی، دینی و ملی است، گفت: باید مبنای رفتار و عمل خود را بر قانون، رعایت حقوق انسانها و یا به عبارتی حق آدمی و تعامل بر احقاق حقوق مردم بگذاریم. اگر مبنای رفتار ما قانون باشد، معضلات موجود رخ نمیداد و نمیدهد. اگر بخواهیم در همان مسیر گذشته حرکت کنیم و تنها بهصورت زبانی کار کنیم، باید خداوند را شکر کنیم که امسال ما بهتر از سال آینده است. تنها زمانی میتوان روی مشارکت مردم حساب کرد که مردم به ما اعتماد داشته باشند. در تعاریف موجود، سرمایه شامل سه بخش، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی و سرمایه اجتماعی است و اعتماد مردم نیز مهمترین شاخص سرمایه اجتماعی گفته شده است.
افشانی با تاکید بر اهمیت جلب اعتماد و همراهی مردم در حل مشکلات بیان کرد: در صورتی که مردم به ما اعتماد کنند، برای حل مشکلات خود و مشکلات شهر نیز مشارکت خواهند کرد. نباید هیچوقت فکر کنیم که از مردم بهتر میفهمیم. مردم همه چیز را بهخوبی میفهمند و حتی از ما بهتر میفهمند. چنین نیست که فکر کنیم بهگونهای رفتار خواهیم کرد که کسی متوجه نمیشود. مردم رفتار و عملکرد ما را قضاوت میکنند و هرچه به زبان بگوییم را مردم نمیپذیرند، بلکه به عمل ما نگاه میکنند. عمل آدمها بیانگر اعتقادات و باورهای درونی آنها است. از زبان همهچیز برمیآید. اگر مردم متوجه شوند که ما برای حل مشکلات آنها گام برمیداریم، در این زمینه ما راه همراهی خواهند کرد.
وی درآمد برخی از شهرداریها را ناچیز و ناامیدکننده دانست و با اشاره به سهم دولتی، گفت: اگر فکر کنیم که دولت با این پولها مشکل شما را حل میکند که این مشکلات حل نمیشود. باید تلاش کنیم تا ببینیم چگونه میتوان درآمدزایی کرد که یکی از راههای آن مالیات بر ارزش افزوده است که کاملا صحیح است و من به جد پیگیر تساوی سهم دولت و شهرداریها از اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده هستم و این موضوع را در مرحله اول در کمیسیون عمران پیش بردم که تا همین دو هفته اخیر نیز در این کمیسیون مطرح بود اما معلوم نیست که این پیشنهاد وقتی به صحن برود، چه بر سر آن میآید اما باز هم مشکلات شهرداریهای ما حل نمیشود. مشکل شهرداریهای ما تنها زمانی حل میشود که در مردم، باور اعتماد به شورا و شهرداری را ایجاد کنیم و مردم هم در کنار ما قرار بگیرند و بدانند که پولی که پرداخت میکنند، درست هزینه میشود.
وی در توصیهای به شهرداران و اعضای شوراهای شهر گفت: در قانون بودجه امسال یک بند وجود دارد که شامل استفاده از صندوق توسعه ملی است و چند هزار میلیارد پول در آن لحاظ شده، آیا اصلا به این بند فکر کردهاید. اصلا یادمان رفته که در قانون بودجه چنین فرصتی برای ما قرار دادهاند. ظرفیتهای قانونی برنامه ششم و قانون بودجه را مطالعه کنید، فرصتهای زیادی در آن وجود دارد که بهخوبی میتوان از آن استفاده کرد.