«مهارت‌آموزی» لازمه دستیابی به اقتصاد مقاومتی
کد خبر: ۹۷۷۸
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۳ - ۰۲ آبان ۱۳۹۶
مدیرکل سازمان فنی و حرفه‌ای استان مطرح کرد:

«مهارت‌آموزی» لازمه دستیابی به اقتصاد مقاومتی

اغلب نهادهای دولتی و شرکت‌های خصوصی از تجربه اندک کارآموزان و استخدامیان گلایه دارند اما کمتر نهادی در اندیشه جبران این تخصص و مهارت است. این در حالی است که نیروهای جوان و توانمند بومی در استان جویای کار و اشتغال هستند.
بامدادجنوب- هدی خرم‌آبادی:
اغلب نهادهای دولتی و شرکت‌های خصوصی از تجربه اندک کارآموزان و استخدامیان گلایه دارند اما کمتر نهادی در اندیشه جبران این تخصص و مهارت است. این در حالی است که نیروهای جوان و توانمند بومی در استان جویای کار و اشتغال هستند. در همین راستا، سازمان فنی و حرفه‌ای استان بوشهر با انعقاد تفاهمنامه‌ها و برنامه‌ریزی‌های مدون سعی در جبران این کاستی دارد. 
برای آشنایی بیشتر با برنامه‌ها و طرح‌های فنی و حرفه‌ای استان بوشهر با مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان گفت‌وگو کردیم. 

عبدالرسول کازرونی در گفت‌وگو با بامداد جنوب با بیان این‌که ظرفیت آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در دو بخش دولتی و خصوصی ارائه می‌شود، گفت: در حال حاضر 15 مرکز در سطح استان شامل پنج مرکز در شهرستان بوشهر فعالیت می‌کنند و از این 15 مرکز، سه مرکز در شهرستان‌های بوشهر، کنگان و گناوه مجهز به خوابگاه شبانه‌روزی هستند. 
کازرونی با اشاره به این‌که بیش از 90 کارگاه آموزشی در مشاغل فنی، فناوری و اطلاعات، خدمات و کشاورزی فعالیت می‌کنند، تصریح کرد: در بخش خصوصی نیز بیش از 120 آموزشگاه دارای پروانه مهارت‌اند که از این بین 90 آموزشگاه فعال هستند. 
وی با بیان این‌که در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و تولید نیروی انسانی توانمند دو طرح مهارت‌آموزی در محیط واقعی کار و طرح کارورزی دانش‌آموختگان در اولویت فنی و حرفه‌ای استان است که متولی طرح کارورزی، اداره تعاون استان با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای، صنعت و معدن و جهاد کشاورزی است، افزود: براساس سامانه تعریف شده باید حدود سه هزار نفر کارورز در واحدهای بخش‌های خصوصی آموزش ببینند. 

کازرونی در ادامه با تاکید بر این‌که در حال حاضر 69 واحد صنعتی، شرکت و بخش‌های خصوصی دارای مجوز آموزشی از طرف سازمان فنی و حرفه‌ای هستند، گفت: با هدف ایجاد زمینه‌های لازم برای اشتغال مولد و پایدار، طرح مهارت‌آموزی در محیط کار واقعی در استان بوشهر اجرا می‌شود که افراد با محیط واقعی کسب و کار آشنا می‌شوند. 
این مسوول با بیان این‌که طرح مهارت آموزشی در محیط کار برای سنین 15 سال به بالاست که برنامه فنی و حرفه‌ای استان برای 790 نفر طرح‌ریزی شده و در حال حاضر 386 نفر فعال‌اند و از این تعداد 50 نفر در حوزه صنعت نفت هستند، خاطرنشان کرد: کسب تجربه و آماده‌سازی و ایجاد خودباوری در کنار ارتقای مهارت کارآموزی در محیط کارگاهی و کار عملی، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال و بهبود کسب درآمد از مهم‌ترین اهداف ارائه آموزش‌های مهارتی است.
به گفته کازرونی، از آنجا که استان بوشهر به سمت صنعتی شدن پیش می‌رود، نیازمند نیروهای با دانش و ماهر و با تخصص لازم هستیم و از هم‌اکنون باید برنامه‌ریزی‌های آموزشی برای این نیروها تدارک دیده شود. 

وی در پاسخ به این سوال که در راستای محقق کردن اهداف و برنامه‌هایتان با کدام نهادها و مراکز تفاهمنامه منعقد کرده‌اید، افزود: با توجه به احداث دو واحد جدید نیروگاهی در آینده، تفاهمنامه همکاری با سازمان انرژی اتمی ایران ویژه استان بوشهر، مقرر شد که هشت هزار نیروی کار در سطوح مختلف در بازه زمانی چهار ساله از طریق آموزش‌های فنی و حرفه‌ای آموزش ببینند. در سال 96، 1025 نفر در رشته ساختمان و تاسیسات از طریق نیروگاه تقاضای مهارت‌آموزی به فنی و حرفه‌ای استان ارائه شده است. تفاهمنامه با نفت نیز همانند سال‌های قبل با همکاری سازمان ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست. با فاز 12 پالایشگاه نهم کنگان نیز تفاهمنامه‌ای منعقد کرده‌ایم. از دیگر برنامه‌های فنی و حرفه‌ای، ارائه آموزش‌های مهارتی در زندان‌ها و پادگان‌های نظامی و انتظامی، مراکز جوار دانشگاهی، سکونت‌های غیر رسمی، روستاها، عشایر و صنعت است و سند 96 بر اساس ارائه آموزش‌ها به بیش از سه میلیون نفر ساعت طراحی شده است. 
کازرونی به انعقاد تفاهمنامه‌های دیگری با جهاد کشاورزی، شرکت گاز، آموزش و پرورش، کمیته امداد، شرکت توزیع برق، میراث فرهنگی و گردشگری، مسکن و شهرسازی، شرکت‌های صنعتی و ... اشاره کرد و گفت: توجه به روستاها و ارائه آموزش‌های مهارتی به روستاییان از اهمیت بسیاری برخوردارست و با همکاری کمیته امداد بناست به تعداد 433 هزار نفر ساعت آموزش‌های مهارتی به روستاییان عزیز ارائه شود. 

این مسوول با بیان این‌که با تعاملی که بین سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای و ستاد کل نیروهای مسلح انجام شده است، بناست تعداد مشمولانی که تحت آموزش‌های فنی و حرفه‌ای قرار می‌گیرند افزایش پیدا کند، تصریح کرد: در نیمه نخست سال جاری بیش از ۱۰۴ هزار نفر ساعت آموزش در پادگان‌های نظامی استان ارائه شده که در این بین 800 نفر آموزش‌های مهارتی را فرا گرفته‌اند. توسعه بدون آموزش‌های مهارتی مفهومی ندارد و یکی از ضرورت‌ها و الزامات توسعه اقتصادی و تغییرات اجتماعی و فرهنگی، توجه ویژه به ارتقای فرهنگ مهارت‌آموزی است.
کازرونی در ادامه به مسابقات ملی مهارت 2019 اشاره کرد و یادآور شد: این مسابقات هر دو سال یک‌بار برگزار می‌شود و اکنون مرحله استانی آن برگزار شده و 12 نفر در 12 رشته به مرحله کشوری راه پیدا کرده‌اند. مرحله کشوری نیز در بهمن‌ماه برگزار می‌شود تا برگزیدگان برای مسابقات جهانی مهارت به روسیه اعزام شوند. 

مدیرعامل سازمان فنی و حرفه‌ای استان در ادامه با بیان این‌که با توجه به حضور صنایع، پتروشیمی و نیروگاه اتمی در استان باید بستر توسعه مهارت‌‌آموزی فراهم شود، گفت: از آنجا که این آموزش‌ها به سنین پایین ارائه می‌شود، فرهنگ کار مهارتی نهادینه در وجود نوجوانان نهادینه می‌شود و باید بیش از پیش شرایط برای ترویج این فرهنگ آماده‌سازی شود.
داشتن تخصص و مهارت لازم و کافی، یکی از مشکلات دانش‌آموختگان برای استخدام و جذب است، در حالی که ترویج فرهنگ مهارت آموزی سبب می‌شود تا با خیل وسیع بیکاران و فاجعه‌ای به نام بیکاری مواجه نباشیم. از همین رو لازم است بستر مورد نظر برای ارائه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بیش از پیش مهیا شود تا بتوانیم از نیروهای جوان و کارآمد بومی در سطح استان بهره‌مند شویم. 

نظرات بینندگان