هفته گذشته دو گزارش در خصوص وضعیت نابسامان دریافتیها و هزینهکردها در اتاق بازرگانی بوشهر نوشتیم و در آن گزارشها یادآوری کردیم که بهزودی گزارشی درخصوص استفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف و یا یکسال مصرف در بوشهر (که البته به معضلی در کل کشور تبدیل شده است) خواهیم نوشت. این کارتها همانطور که از نامشان پیداست برای یک سال از سوی بازرگانان استفاده میشوند و با توجه به اینکه این کارتها بهنام افرادی غیر از بازرگانان ثبت شده، دیگر نیازی به تمدید ندارند. این معضل سبب شده تا باوجود صدور زیاد کارتهای بازرگانی، عوارض چندانی نصیب اتاقهای بازرگانی نشده و درآمدهای این اتاقها که از محل تمدید کارتهای بازرگانی، یک درصد فروش و سه درصد مالیات کسب میشود، به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کنند. از طرف دیگر با توجه به اینکه این بازرگانان دیگر نیازی به تمدید کارتها ندارند، مالیاتی هم بابت آنها به اداره مالیاتی پرداخت نمیکنند که همین مساله سبب شده صاحبان این کارتها در سراسر کشور چندین هزار میلیارد تومان به دولت بدهکار باشند.
در همین زمینه، یکی از اعضای اتاق بازرگانی بوشهر در گفتوگو با بامداد جنوب، با انتقاد از اعطای این کارتها و تبعیضهایی که میان بازرگانان بهوجود میآورد، تصریح کرد: صدور کارت بازرگانی شرایط خاصی دارد و در قانون و مصوبه هیاتوزیران و همچنین در قانون صادرات و واردات به آن اشاره شده که بازرگانان باید دارای چه شرایطی باشند تا کارت بازرگانی برای آنان صادر شود.
این عضو اتاق بازرگانی بوشهر با اشاره به اینکه اولین شرطهای صدور کارتهای بازرگانی، احراز هویت، ارائه مفاصاحساب مالیاتی و اعتبار در بانک و همچنین اعلام مکان بازرگانی است، خاطرنشان کرد: پس از احراز شرایط اولیه، انجام تحقیقات بهصورت کامل انجام شده و شرایط صلاحیت اخذ کارت بازرگانی این افراد احراز میشود. سپس کارت بازرگانی به نام فرد صادر میشود اما متاسفانه تعداد زیادی کارتهای بازرگانی که بازرگانان متخلف از آنها استفاده میکنند در حقیقت کارتهایی است که برای مدت محدود استفاده شده و معمولا پس از یکسال، با مراجعه سازمان مالیات به آنها، این کارتها غیر قابل استفاده شده و سراغ کارت بعدی میروند.
وی با بیان اینکه سوال ما از صادرکنندگان این کارتها این است که آیا تمامی مراحل قانونی برای اعطای کارت به این افراد را انجام دادهاند یا خیر، یادآور شد: هماکنون برخی افراد بیبضاعت هستند که در روستاها و حاشیه شهرها با تحریک بازرگانان، اقدام به دریافت کارتهای بازرگانی میکنند و پس از آن حق استفاده از کارت را به بازرگانان با مبلغ ناچیز میفروشند. این بازرگانان به مدت یکسال از این کارتها استفاده کرده و از زیر بار پرداخت مالیات و عوارض و... شانه خالی میکنند.
این فعال حوزه اقتصادی با تاکید بر اینکه متاسفانه شنیدهایم که گاهی اوقات هنگام مراجعه سازمان مالیاتی برای دریافت مالیات، ماموران با آدرسهای اشتباهی روبهرو شدهاند، ادامه داد: در نهایت هنگامی که این افراد شناسایی میشوند، ماموران متوجه میشوند که دارندگان کارت آهی در بساط ندارند و از پس مخارج ماهیانه خود هم بر نمیآیند. این در حالی است که از طریق کارت بازرگانی این افراد حجمهای زیادی از کالا و اجناس به کشور وارد شده است.
وی با اشاره به اینکه برای رفع این مشکلات، باید در نحوه صدور کارتهای بازرگانی تجدیدنظر شده و یا اینکه این کارتها با سختگیریهای بیشتری صادر شوند، خاطرنشان کرد: برای بهبود فعالیتهای اتاق بازرگانی استان، باید صدور این کارتها با دقت بیشتری انجام شود، همچنین اعضای هیاتمدیره این اتاق باید به اعضا در قبال نحوه هزینهکرد درآمدهای اتاق پاسخگو بوده و شفافسازی کنند.