حرکت ایران به سمت ساخت پیشران هسته‌ای
کد خبر: ۱۱۰۵۲
تاریخ انتشار: ۲۷ : ۲۰ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۶
ترامپ دیگر توافق هسته‌ای ایران را تایید نمی‌کند؛

حرکت ایران به سمت ساخت پیشران هسته‌ای

تایید یا عدم تایید توافق هسته‌ای توسط رئیس‌جمهور امریکا به یک بازی خسته‌کننده تبدیل شده است که همه طرف‌ها آن را محکوم می‌کنند. در حالی‌که امریکایی‌ها بر این موضع پافشاری می‌کنند، ایران به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرده که در حال مطالعه برای ساخت پیشران هسته‌ای است، خبری که باعث وحشت مقامات واشنگن شده است.
بامداد جنوب: تایید یا عدم تایید توافق هسته‌ای توسط رئیس‌جمهور امریکا به یک بازی خسته‌کننده تبدیل شده است که همه طرف‌ها آن را محکوم می‌کنند. در حالی‌که امریکایی‌ها بر این موضع پافشاری می‌کنند، ایران به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرده که در حال مطالعه برای ساخت پیشران هسته‌ای است، خبری که باعث وحشت مقامات واشنگن شده است. 
با این حال و در ادامه تهدیدات کاخ سفید، معاون دونالد ترامپ با تکرار برخی ادعاهای ضد ایرانی خود اعلام کرد که دونالد ترامپ دیگر پایبندی ایران به برجام را تایید نخواهد کرد. به گزارش رویترز، مایک پنس، معاون دونالد ترامپ در اظهاراتی ضد ایرانی گفت: امریکا دیگر اقدامات ثبات‌زدای ایران در سرتاسر منطقه را تحمل نمی‌کند و امریکا دیگر توافق هسته‌ای فاجعه‌بار با ایران را تمدید نخواهد کرد. ذجومک موینگل یک تحلیلگر سیاسی در این باره، گفت: اظهارات پنس در واقع نشان دهنده آن است که دولت ترامپ در مسیر لغو تعلیق تحریم‌های ایران حرکت می‌کند. اکنون تنها راه حفظ برجام آن است که اروپا به توافقی با امریکا در مورد برنامه موشکی بالستیک ایران دست یابد اما فکر نمی‌کنم ایران حاضر به همکاری شود.

مقامات ایران همواره اعلام کرده‌اند که در مورد برنامه موشکی و توان دفاعی کشورمان وارد مذاکره نخواهند شد. پیشتر رویترز گزارش داده بود اسنادی به‌دست این خبرگزاری رسیده است که نشان می‌دهد وزارت خارجه امریکا به‌دنبال دریافت تعهد از سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان است تا در طول زمان با امریکا برای اصلاح برجام تلاش کنند.
از سوی دیگر، معاون وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد در صورت خروج امریکا از برجام ایران نمی‌تواند از مزایای اقتصادی آن بهره‌مند شود و ایران تا زمانی که به‌منافع این معاهده دسترسی داشته باشد در آن می‌ماند.
سیدعباس عراقچی در گفت‌وگو با شبکه خبری الجزیره، گفت: موضع ایران بسیار شفاف است. ما تا زمانی‌که بتوانیم از منافع اقتصادی برجام بهره‌مند شویم در این معاهده می‌مانیم. اگر امریکا از برجام خارج شود آیا ایران می‌تواند همچنان از منافع برجام بهره‌مند شود؟ این یک سوال مهم است. تاکنون ما متقاعد نشده‌ایم که برجام می‌تواند حفظ شود و ایران از مزایای آن بهره‌مند شود. این موضوع تا حد قابل توجهی به دیگر طرف‌های برجام بستگی دارد.
عراقچی تاکید کرد: فکر نمی‌کنم که طرف‌ها بدون حضور امریکا بتوانند به تعهدات خود در برجام عمل کنند و این بسیار مهم است.

به گزارش ایسنا، معاون وزیر خارجه کشورمان روز پنج‌شنبه نیز با حضور در موسسه چتم هاوس گفت: اگر توافق هسته‌ای نفعی برای ایران نداشته باشد و اگر بانک‌ها همچنان از همکاری با جمهوری اسلامی خودداری ورزند، ایران از برجام خارج می‌شود. اگر برنامه جامع اقدام مشترک از دست برود، ما با یک بحران هسته‌ای دیگر روبرو خواهیم شد. دیگر برای اروپایی‌ها یا جامعه بین‌المللی وقتی از حفظ توافق هسته‌ای یا نجات آن گفته می‌شود، گزینه انتخاب میان ایران یا بازار امریکا یا گزینه همکاری‌های اقتصادی در میان نخواهد بود، بلکه گزینه انتخاب میان بهره‌مندی از امنیت یا ناامنی در میان است.
این در حالی است که سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که برخی رسانه‌های خارجی در تحلیل‌های خود عنوان کرده‌اند که اعلام آغاز فعالیت ایران بر روی پیشران هسته‌ای در واکنش به اقدامات امریکا در رابطه با برجام بوده است، خاطرنشان کرد: موضوع پیشران‌ هسته‌ای از برنامه‌های در دستور کار کشور بوده است اما سرعت دادن به آن و در اولویت قرار دادنش بی‌ارتباط با برجام و نوع رفتار طرف مقابل به‌ویژه امریکایی‌ها نیست. 

بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با ایسنا در توضیح نامه ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رابطه با آغاز فعالیت برروی پیشران‌ هسته‌ای، اظهار کرد: بر اساس کد اصلاحی 3.1، وقتی یکی از کشورهای عضو آژانس تصمیم می‌گیرد پروژه‌ای مرتبط با چرخه سوخت هسته‌ای را در پیش گیرد باید درباره آن به آژانس اطلاع دهد و در مراحل بعد اطلاعات طراحی ارائه خواهد شد.
وی با اشاره به دستور رییس‌جمهور به سازمان انرژی اتمی و ماموریت این سازمان برای بررسی و تحقیق در رابطه با مراحل طراحی و ساخت پیشران هسته‌ای، ادامه داد: بر اساس دستور رییس‌جمهور قرار بود سازمان انرژی اتمی گزارشی را به رییس‌جمهور در این رابطه ارائه کند که این گزارش ارائه شده و شامل جنبه‌های علمی تحقیقاتی کار است. بعد از آن سازمان وظیفه دارد اقدامات بعدی را در پیش گیرد. مهم‌ترین مساله تامین اعتبار این پروژه بود که اعتبارات لازم نیز پیش‌بینی شده است. آنچه در این مرحله باید به آژانس اطلاع داده می‌شد اعلام شده است اما برای ارائه اطلاعات بعدی زمان‌بندی مشخصی نداریم، بسته به امکان‌سنجی کار، اطلاعات بعدی که احتمالا مربوط به اطلاعات طراحی یا DIQ است، ارائه خواهد شد.

برچسب ها: سیاسی ، ایران ، امریکا ، برجام ، ترامپ
نظرات بینندگان