مشکلات اقتصادی رئیس‌جمهور را به مجلس کشاند
کد خبر: ۱۲۳۵۰
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۲۰ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۷
با امضای 80 نماینده و بی‌اثر شدن لابی‌ها و رایزنی‌ها؛

مشکلات اقتصادی رئیس‌جمهور را به مجلس کشاند

لابی‌ها افاقه نکرد و رایزنی‌ها نیز راه به جایی نبرد و امتیازهایی که وزرا و استانداران به شکل روزافزونی به نمایندگان مجلس دادند هم باوجود آن‌که باعث ریزش میزانی از امضاهای نمایندگان شد، بی‌فایده بود و حسن روحانی برای طرح سوال 80 نفر از اعضای بهارستان بر اساس قانون باید راهی آنجا شود.
مشکلات اقتصادی رئیس‌جمهور را به مجلس کشاندبامداد جنوب- ابوعلی زرین‌قلم:
لابی‌ها افاقه نکرد و رایزنی‌ها نیز راه به جایی نبرد و امتیازهایی که وزرا و استانداران به شکل روزافزونی به نمایندگان مجلس دادند هم باوجود آن‌که باعث ریزش میزانی از امضاهای نمایندگان شد، بی‌فایده بود و حسن روحانی برای طرح سوال 80 نفر از اعضای بهارستان بر اساس قانون باید راهی آنجا شود.
در طول چند ماه گذشته و هم‌زمان با پیچیده‌تر شدن اوضاع اقتصادی کشور و در حالی که رئیس دولت حاضر به تغییر و جابه‌جایی در کابینه‌اش نبود و نمایندگان تاکید کردند که خود آستین بالا خواهند زد، اکنون به‌نظر می‌رسد که سوال از وزرا به شخص رئیس‌جمهور رسیده است و این همان هزینه‌ای است که حسن روحانی باید به‌دلیل حضور مشاوران کم‌بهره و کم‌دانش بپردازد.

سوال از رئیس‌جمهور فی‌النفسه چیز بدی نیست اما سوال اینجاست در شرایط فعلی که کشور دچار تنگناهای بسیاری است و فشار خارجی و اقتصاد نابسامان دست به دست هم داده‌اند تا کلیت حاکمیت جمهوری اسلامی را به هم بزنند، سوال این نمایندگان از رئیس‌جمهور جای شک و شبهه دارد. با این حال چند روز پس از آن‌که طیفی از نمایندگان منتقد دولت تاکید کردند تا آخر همین هفته طرح سوال از رئیس‌جمهور را در صحن علنی، علنی خواهند کرد، این اتفاق روز گذشته افتاد تا به این ترتیب هم‌زمان با استیضاح علی ربیعی و روی خط قرمز بودن کرباسیان و رحمانی‌فضلی، رئیس آنها نیز به خانه ملت احضار شود. 

بر اساس این گزارش، در جلسه علنی روز چهارشنبه رئیس مجلس، اعلام وصول سوال ۸۰ نماینده از رئیس‌جمهور را قرائت کرد. علی لاریجانی بیانیه‌ای که در این مورد نوشته شده، اینگونه قرائت کرد: قبلا ۹۲ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضای سوال از رئیس‌جمهور را به هیات رئیسه ارائه کردند که به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد. کمیسیون اقتصادی با حضور نمایندگان رئیس‌جمهور این موضوع را بررسی کرد که در نهایت ۸۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای این سوال باقی‌مانده است، یعنی بیش از یک چهارم از نمایندگان تقاضای سوال از رئیس‌جمهور دارند.
به گفته رئیس قوه مقننه، طبق اصل ۸۸ و ماده ۲۱۲ آیین‌نامه اگر بیش از یک چهارم نمایندگان تقاضای سوال از رئیس‌جمهور را داشته باشند سوال باید اعلام وصول شود که این سوال طبق گزارش شماره د/ ۴۲۹۷۷۱۱۱۴ مورخ 2/5/97 کمیسیون اقتصادی از حجت‌الاسلام حسن روحانی مورد بررسی قرار گرفت که این سوال با پنج محور اعلام وصول می‌شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، گفت: این پنج محور شامل موفقیت نبودن دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، استمرار تحریم‌های بانکی، انفعال دولت در برابر کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی شدید چند ساله و افزایش شتابان نرخ ارز خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی است. رئیس‌جمهور موظف است طبق ماده ۲۱۳ آیین‌نامه حداکثر تا مدت یک ماه برای پاسخ به سوالات در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کند.

اگر نمایندگان قانع نشدند!
یک عضو هیات رئیسه مجلس روند بررسی سوال از رئیس‌جمهور در مجلس را توضیح داد و گفت که اگر نمایندگان از پاسخ‌های رئیس‌جمهور قانع نشوند سوال جهت رسیدگی به قوه قضائیه ارسال می‌شود.
به گفته احمد امیرآبادی فراهانی ، رییس مجلس بلافاصله سوال را به رئیس‌جمهور ارسال می‌کند. گزارش آن باید ظرف ۴۸ ساعت چاپ شده و در اختیار نمایندگان قرار گیرد. رئیس‌جمهور یک ماه برای حضور در مجلس و پاسخگویی به سوالات فرصت دارد. بعد از توضیحات رئیس‌جمهور در مجلس برای هر پنج سوال به‌صورت جداگانه رای‌گیری می‌شود. اگر اکثریت نمایندگان از پاسخ‌های رئیس‌جمهور درباره هر یک از سوالات قانع نشدند آن سوال جهت رسیدگی به قوه قضائیه ارسال می‌شود. قوه قضائیه بر اساس قانون به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. رئیس‌جمهور یک ساعت زمان برای پاسخ به سوالات دارد و نمایندگان سوال‌کننده هم نیم ساعت زمان دارند که توضیحات خود را بیان کنند.

طبق ماده ۲۱۳ آیین‌نامه، رئیس‌جمهور موظف است ظرف یک ماه از تاریخ دریافت سوال یا سوالات، در جلسه علنی مجلس حضور یابد و به سوال یا سوالات مطروحه نمایندگان پاسخ دهد مگر با عذر موجه و با تشخیص مجلس شورای اسلامی. مدت طرح سوال یا سوالات از طرف نمایندگان منتخب سوال‌کنندگان حداکثر ۳۰ دقیقه و مدت پاسخ رئیس‌جمهور حداکثر یک ساعت است که طرفین می‌توانند بحث خود را به دو بخش تقسیم کنند. در این صورت همه سوالات و پاسخ‌ها در بخش اول وقت هر یک از دو طرف بیان می‌شود و در بخش دوم ابهامات سوال‌کنندگان و پاسخ‌های رئیس‌جمهور مطرح می‌شود.
طبق تبصره این ماده، پس از این مرحله درباره پاسخ رئیس‌جمهور به هر یک از سوالات از نظر قانع‌کننده بودن به‌صورت جداگانه رای‌گیری می‌شود. چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیس‌جمهور به سوال قانع نشده باشند و موضوع مورد سوال نقض قانون یا استنکاف از قانون محسوب شود، آن سوال به قوه قضائیه ارسال می‌شود.

نظرات بینندگان