بامداد جنوب: بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات روز گذشته با حضور رئیسجمهور رسما افتتاح شد. تا فرصتی فراهم شود اهالی رسانه دسترنج یک ساله خود را در فضای متفاوت به مخاطبان خود عرضه کنند و در برخی مواقع با دعوت کردن بازدیدکنندگان به غرفههای خود، پیراون رویدادهای یک سال اخیر بحث و گفتوگو کنند.
حسن روحانی با تشریح شرایط موجود کشور و منطقه، اهالی رسانه را مخاطب قرار داد و گفت: ما در شرایطی قرار گرفتهایم که بار مسوولیت رسانهها و مطبوعات از هر زمان دیگری بیشتر است. شرایط منطقه ما پیچیده است و ما نیازمند امنیت هستیم. شاید تعبیرات مختلفی از این شرایط پیچیده ارائه شود، یکی بگوید امنیت در سایه هنرمندی سیاست خارجی یک کشور تضمین میشود، دیگری بگوید نیروهای مسلح توانمند با قدرت بازدارندگی امنیتی میتوانند امنیت را برای جامعه تضمین کنند. در چنین شرایطی و در برابر چنین تهدیدی آنچه میتواند ما را از ناامنیها حفظ کند و جامعه امنی برایمان بهوجود آورد، آن است که در کشور ما گوش شنوایی برای افراط و ندای تروریسم وجود نداشته باشد.
رئیسجمهور در ادامه با بیان اینکه شما اصحاب رسانه و دنیای فرهنگ و هنر میتوانید برای جامعه امنیتآفرین باشید، تصریح کرد: اما اگر خود اصحاب رسانه امنیت نداشته باشند و دلنگران امنیت خود، راه خود، شغل و قلم خود باشند، چگونه میتوانند امنیت بیافرینند؟ از قلم شکسته و دهان بسته کاری ساخته است؟ نشکنیم قلمها را به بهانههای واهی، نبندیم دهانها را با بهانههای غیراساسی، بگذاریم در این جامعه آزادی باشد و بگذاریم آزادی مسوولانه باشد، امنیت امروز برای ما اصل است اما فکر نکنید تنها با تفنگ امنیت ساخته و یا حفظ میشود که تفنگ هم به جای خود لازم است اما قلم چه؟ اما بیان؟ و اما فرهنگ؟
روحانی در ادامه با اشاره به «ضرورت وجود فضای مجازی»، افزود: نمیتوان گفت فضای مجازی را نمیخواهیم، ما چهکاره هستیم که بگوییم فضای مجازی را میخواهیم یا خیر. مثل اینکه یادمان رفته است صاحب اصلی کشور مردم هستند، مثل اینکه اصل ششم قانون اساسی را فراموش کردهایم، مثل اینکه یادمان رفته همه چیز از صندوق رأی بیرون میآید و مردم صاحب اصلی نظام مردمسالاری دینی هستند.
وی با یادآوری اینکه تمام کشور یا با رأی مستقیم مردم و یا با رأی غیرمستقیم همین مردم انتخاب میشوند. تاکید کرد: مردم، جامعه و رسانهها نقش اساسی را در کشور ما ایفا میکنند. مردم با رسانهها خو گرفتهاند. رسانه مانند «می» حافظ است که هرچه زمان از آن بگذرد اثرش بیشتر میشود. رسانههای صدساله و چندساله و یکی دو ساله داریم اما عدهای نمیگذارند رسانهها جوانه دهند و کار خودشان را بکنند.
روحانی با بیان اینکه «دولت در حال تدوین نظام رسانهای است»، تصریح کرد: همانند نظام پزشکی، دولت بهدنبال تدوین نظام رسانهای است که به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند. بسیاری از تخلفات باید در همان نظام رسانهای بررسی شود و جایش در دادگاه نیست. خیلی مشکلات در رسانهها وجود دارد که ممکن است حتی یک حقوقدان حاذق هم آن را نداند. مگر همه تخلفات رسانهای باید دادگاهی شود وقتی راهحلهای حرفهایتر و کم هزینهتر وجود دارد.
وی در بخش دیگری از این سخنرانی یادآور شد: این رسالت اصحاب رسانه است که رضایت را برای مردم ایجاد کند، چراکه تروریسم بر اسب نارضایتی و ناامیدی سوار میشود. آنهایی که جز ایجاد یأس و ناامیدی در افکار عمومی کار دیگری نمیکنند، چه نتیجهای از فعالیتهایشان میخواهند بگیرند. افسردگی بر اثر بینشاطی و ناامیدی در جامعه ایجاد میشود؛ چه کسانی هستند که به جای مزرعه امید کشتزار یأس را دنبال میکنند.
روحانی همچنین با اشاره به ضرورت حفظ امنیت ملی، خاطرنشان کرد: امروز ما باید امنیتمان را حفظ کنیم. برخی فکر میکنند امنیت ما تنها با موشک، تانک و هواپیما حفظ میشود. درست است اینها ضروری و لازم است و من فکر میکنم، کسی هستم که میتوانم بلند این حرف را بزنم، چراکه 35 سال پیش به تحکیم نیروهای مسلح تاکید میکردم. ما قدرت نظامی و قدرت دیپلماسی برای حفظ امنیت میخواهیم اما یادمان باشد که ناامنی منطقه ما تنها با سلاح و دیپلماسی حل نمیشود، گوش مردم باید با ندای توسعه آشنا شود تا به ندای تروریسم پاسخ ندهد. گوش اقوام و مذاهب هم باید با این موضوع آشنا باشد و این امر به دست شما اصحاب رسانه اتفاق میافتد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با استقبال از انتقادهای سازنده، گفت: ما اعتقاد به عصمت نداریم و نیازمند انتقاد سازنده هستیم اما انتقاد سازنده با هتاکی متفاوت است، رسانه باید منتقد باشد اما هتاکی در رسانه جایی ندارد.
یکی دیگر از موضوعاتی که در آیین افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات رئیسجمهور به آن پرداخت بحث رانت اطلاعاتی بود. در همین راستا روحانی با بیان اینکه اهالی رسانه در این دوره مدت زیادی را صرف دریافت مجوز نمیکنند، تصریح کرد: در این سه سال مجوز زیادی صادر شده است و خوشحالم که برای بخش خصوصی بوده برای عمومی و دولتی نبوده. اینها را باید به مردم و به بخش خصوصی واگذار کنیم. وقتی نشریهای دارم که پولش از جایی میآید دل نگرانی ندارم که بخرند یا نخرند، دو سه هزار تا چاپ میکنند برای نهادها میفرستند اگر هم برگشت مهم نیست، اطلاعات دسته اول هم دارم.
وی با تاکید اینکه رانت اطلاعاتی بلای بزرگ در کشور ما است، افزود: هنوز پرونده دست بازپرس است قاضی و دادستان هم خبر ندارند، این آقا خبر دارد. دستگاه امنیتی ما هنوز آن وزیر و رئیسش خبر ندارند، این یکی خبر دارد، نمیدانم اجنه هستند و چگونه خبر دارند و چگونه ارتباط دارند ، ما که درست نفهمیدیم. رانت اطلاعاتی را کنار بگذاریم. چطور از یک پروندهای، یک روزنامهای زودتر از رئیس آن قوه خبر دارد؟ رانت اطلاعاتی برای جامعه ما بلاست. البته مردم خوب میفهمند و خوشحالم که مردم پاسخ درستی میدهند. آنها متوجه امور هستند.
وی در پایان با بیان اینکه دولت در برابر مطبوعات و رسانهها وظایفی دارد که باید انجام دهد، گفت: دولت دو کار مهم را در دستور دارد: ابتدا نظام رسانهای که مانند نظام پزشکی مهم است که در حال آماده شدن است تا به مجلس برود. بسیاری از تخلفات را آنجا میتوان رسیدگی کرد. قانون مطبوعات تغییراتی لازم دارد که مشغول بررسی در دولت هستیم و در صورتی که تکمیل کنیم به مجلس میفرستیم و این قدم مهمی است. در زمینه یارانه هم اگر کمی عقب هستیم همین امروز بعد از اینجا به سازمان برنامه و بودجه دستور میدهم که بتوانیم امسال یارانه مطبوعات را جبران کنیم.