افراطیون جز خود همه را ناحق می‌پندارند
کد خبر: ۶۰۹۵
تاریخ انتشار: ۴۲ : ۱۸ - ۲۵ آبان ۱۳۹۵
سایه خود بزرگ‌بینی بر فضای سیاسی؛

افراطیون جز خود همه را ناحق می‌پندارند

نخستین همایش مسوولیت اجتماعی کشور، روز گذشته با حضور رئیس‌جمهور با شعار زیبای «هوای هم رو داشته باشیم، مسوولانه زندگی کنیم» در سالن سران اجلاس برگزار شد.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
نخستین همایش مسوولیت اجتماعی کشور، روز گذشته با حضور رئیس‌جمهور با شعار زیبای «هوای هم رو داشته باشیم، مسوولانه زندگی کنیم» در سالن سران اجلاس برگزار شد. یکی از مباحث مهمی که در این همایش به آن پرداخته شد، بررسی خود بزرگ‌بینی و حق پنداری برخی منتقدان و مخالفان سیاست‌های دولت بود، کسانی که عملکردهای خاص‌شان و نوع انتقادات‌شان باعث شده به آنها برچسب تندرو و افراطگر زده شود.
حسن روحانی نیز با نگاهی به این مقوله و یادآوری این‌که اسلام و همه ادیان آسمانی ریشه و روحشان درست نقطه مقابل چیزی است که امروز افراطیون در جهان فریاد می‌زنند و می‌خواهند، گفت: افراط‌گر خود را می‌بیند و گروه مقابل را کوچک می‌پندارد و جز خود و یاران خود همه را ناحق می‌پندارد. در حالی که اساس اسلام این است که تمام جامعه بشری یک واحد است؛ یا برادران ما یا هم نوعان ما هستند.

رئیس‌جمهور تاکید می‌کند که گاهی در مسائل روحی هم باید به جامعه کمک کنیم و به دنبال خیر باشیم. گاهی صله رحم نیز خیرجمعی است. انسان‌ها نیاز به محبت و رابطه دارند. چرا این همه در روایات ما برای دیدن افراد، حق همسایه و دوست تاکید شده است؟ چرا در روایات ما راجع به عیادت مریض این میزان تاکید شده است؟ امام می‌گوید عیادت مریض جزء حقوق بیمار است اما در عیادت کوتاه‌ترین زمان را بگذارید مگر این‌که خود او بخواهد. همه این ریزه‌کاری‌ها در احکام و اخلاق دینی برای ما تبیین شده چون ما به خیرجمعی در تمام ابعاد نیاز داریم. مساله‌ای که در جامعه امروز ما فراموش شده است.
روحانی که اغلب سخنرانی‌هایش با واکنش سریع رئیس قوه قضائیه روبه‌رو می‌شود، در ادامه تصریح کرد: باید سوال شود که چرا در خصوص مسائل کم اهمیت باید تا این اندازه شکاف و فاصله وجود داشته باشد. نباید برای یک فعالیت به دیگران توهین کنیم و آنها را تخریب کنیم. آنچه مهم است ارزش‌های بنیادین و اخلاقی است. نباید اخلاق و محبت زیر پا گذاشته شود. نباید برای مسائل کوچک ارزش‌های بزرگ جامعه را زیر پا بگذاریم.

با این حال کنش‌ها و واکنش‌ها به رویدادهای روز منطقه و حتی جهان نشان می‌دهد که افراطیون نه تنها جز خودشان همه را ناحق می‌پندارند بلکه اگر خدای نکرده ناحقی نیز پیدا شود که کلامش نزدیک به کلام آنها باشد، می‌تواند در جایگاه حق بنشیند!. برای مثال می‌توان به موضع‌گیری حسین شریعتمداری در قبال انتخابات امریکا و سخنان رئیس‌جمهور جدید امریکا اشاره کرد. او که بارها و بارها با انتقادهای خود به دولت روحانی حمله کرده است، بار دیگر توافق هسته‌ای، «برجام» را «بی‌خاصیت» و «حاوی خسارت محض» توصیف کرد و در سرمقاله خود از مواضع انتخاباتی دونالد ترامپ مبنی بر پاره کردن برجام، حمایت کرد. موضوعی که با انتقادات فراوانی در فضای مجازی مواجه شد و برخی او را همگام و هم کلام با ترامپ دانستند.

نکته جالب ماجرا این جاست که شریعتمداری در حمایت از ترامپ، اصلاح‌طلبان را هم به باد انتقاد می‌گیرد و ضمن این‌که هیلاری کلینتون را کاندیدای مورد علاقه این جناح سیاسی معرفی می‌کند، می‌نویسد: ابراز نگرانی نزدیک به وحشت مدعیان اصلاحات از انتخاب ترامپ اگر ناشی از کج‌فهمی سیاسی نباشد که بعید به‌نظر می‌رسد تنها واژه‌ای که شایسته آن خواهد بود، «وحشت مصنوعی» است! تنها یک چیز می‌تواند باعث شود که شریعتمداری اینگونه جانب دونالد ترامپ را بگیرد و آن چیزی نیست جز خود بزرگ‌بینی و حق‌پنداری.
البته او تنها کسی نیست که خود را شایسته نشستن بر جایگاه حق می‌داند و اینگونه انتقاد می‌کند. همفکران و مدیر مسوولان رسانه‌های همسو با کیهان نظیر روزنامه وطن امروز، جوان و همچنین پایگاه خبری فارس نیز اینگونه تصور می‌کنند و قلم می‌زنند و تنها خود را بر حق می‌دانند. مساله‌ای که حتی می‌تواند باعث شود که بر خلاف نظر رهبری جامعه به سمت دو قطبی شدن برود و خدایی نکرده بر انتخابات پیش رو نیز تاثیر منفی بگذارد. حال باید دید آیا نصحیت‌های رئیس‌جمهوری می‌تواند بر رویکردهای خاص افراطیون اثر‌گذار باشد یا خیر.

نظرات بینندگان