
دومین مناظره شش نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع سیاسی-فرهنگی روز گذشته میان شش کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد.
مناظرهای که از همان ابتدا تهاجمی شروع شد و شهردار وقت تهران با پرداختن به مسائل حاشیهای سعی کرد رئیسجمهور فعلی را تحت فشار قرار دهد. بهنوعی میتوان گفت هر سه کاندیدای اصولگرا با صحبتهای پوپولیستی از مرز اخلاق گذشتند.
قالیباف پاسخ خود را به اولین پرسش مناظره دوم مبنی بر اینکه چطور میتوان به رشد علمی کشور شتاب بخشید، به اتهام وارد شده به وزیر آموزش و پرورش در مورد قاچاق که صحت آن از سوی مراجع ذیصلاح رد شد اختصاص داد.
موضوعی که البته با پاسخ قاطع رئیسجمهور روبهرو شد، حسن روحانی در پاسخ به این مساله گفت: ما اگر میخواهیم مساله فرهنگ جامعهمان و آموزش را بالا ببریم باید به زیر بنای آن توجه کنیم، اولین زیربنا اخلاق است، یعنی ما حقالناس را رعایت کنیم یعنی حقوق مردم را زیرپا نگذاریم؛ فرض کنیم کسی تخلف کرده، آن کسی که باید بگوید تخلف کرده یا نکرده چه کسی است؟ آیا باید محکمه و دادگاه به این اتهام رسیدگی کند یا اینکه در تلویزیون آبروی افراد را ببریم. چطور است که آقای قالیباف به یک وزیر اتهام ناروا میزند. اگر میخواهیم آموزش و پرورش جلو برود باید در جامعه، آزادی باشد؛ اگر آزادی نباشد چطور جوانان میتوانند به پیشرفت برسند؟
روحانی خطاب به قالیباف گفت: وقتی یک دانشگاه در شیراز یک نماینده مجلس را دعوت میکند، دوستان شما مانع میشوند؛ در خیابان با آجر به ماشینش حمله میکنند آنهم کسی که فرزند شهید بزرگوار علامه مطهری است؛ آیا در چنین جامعهای و در چنین شرایطی میتوانیم دانشگاهی آزاد داشته باشیم؟ میتوانیم تعالی داشته باشیم؟ الان ما اجازه میدهیم افرادی که دارای فرهنگ هستند از استعدادشان درست استفاده شود؟ ما یک هنرمند داریم از اینکه دعای ماه رمضانش را پخش کنیم ابا میکنیم؛ یک ربنایی که مردم علاقهمند هستند را پخش نمیکنیم؛ آن وقت چطور میخواهیم دنبال تعالیم آموزش، پرورش و آموزش عالی باشیم؟
گفتنی است حسن روحانی پیش شروع مناظره انتخاباتی گفت: اصل مناظره برای آشنایی مردم به افکار و برنامههای نامزدها است همه باید تلاش کنیم در این مناظره به این هدف کمک کنیم. اگر در مناظرهها، نقل قولها دقیق باشد، افترا، تخریب و سیاه نمایی نباشد، مناظرهای واقعی است و به مردم کمک میکند.
در این میان یکی از موضوعات مهم کشور یعنی توافق هستهای و برجام مورد بحث قرار گرفت موضوعی که باعث شد مردم بدانند که هر کدام از کاندیداها چه برنامهای برای برجام دارند و برجام در دولت دوازدهم چه سرنوشتی خواهد داشت.
ابراهیم رئیسی در پاسخ به پرسش مجری مناظره مبنی بر اینکه دولت وی چه راهکاری برای حفظ حقوق ایران در موضوع هستهای و نیز جلوگیری از نقض تعهد برجام از طرف امریکا دارد، گفت: برجام توافقی است که بر اساس مذاکرات و آنچه دولت انجام داده و نیز فرآیندی که طی شده با همه اشکالاتی که در این قرارداد وجود دارد و رسانههای گروهی هم این موارد را بارها مطرح کردهاند، بهعنوان یک سند ملی شناخته میشود که باید از طرف ما و طرف مقابل به رسمیت شناخته شود.
وی با اشاره به اینکه ما در اجرای برجام پیشگام شدهایم و آن را بهصورت تام اجرا کردهایم، عنوان کرد: برجام بهصورت چکی است که باید رفت آن را نقد کرد اما دولت به هیچ وجه توانایی دریافت مبلغ این چک را ندارد.
حسن روحانی در پاسخ به سخنان رئیسی درباره تعهد برجام گفت: مهم است که مردم به این مساله توجه کنند که افرادی که امروز کاندیدا شدهاند درباره برجام چگونه عمل خواهند کرد. آنان باید بهطور صریح به مردم بگویند که با برجام و توافق هستهای چه کار میکنند و با جهان چگونه تعامل خواهند کرد. اگر اجرای برجام مورد قبول شما است چرا در تهران آن همه بیلبرد زدید و به کسانی که در مناظره بودند و به قول خودتان در میدان جنگ قرار داشتند آن حرفها را زدید. شما با آنان چه کردید؟ و چه حرفهایی زدید؟ حرفهایی که همچون سخنان مخالفان ما از قبیل وهابیها و صهیونیستها بود و شما همپای آنان پیش رفتید. امروز مردم باید بدانند که برجام به زحماتی به دست آمده است که طی آن تمام تحریمهای هستهای برداشته شده اگر تحریم هستهای مانده است به ما بگویید کدام است ما تحریمهای مختلفی شدهایم اما امروز تحریمهای هستهای بهطور کامل برداشته شده است.
روحانی هر دو کاندیدای اصولگرا که وعده پرداخت یارانه بیشتر داده اند را مخاطب قرار داد و گفت: اگر برجام نبود صادرات نفت ما از دو میلیون بشکه به 200 هزار بشکه افزایش پیدا میکرد این همه وعده و وعیدی که به مردم میدهید که هیچ کدام حساب و کتابی ندارد چگونه قرار است عملی شود؟ شما که از روز اول با برجام مخالف بودید و وقتی ترامپ در امریکا به ریاستجمهوری رسید خوشحال شدید که او برجام را پاره میکند امروز باید به مردم بگویید که چه برخوردی با برجام میکنید و آیا قرار است تحریمها باز گردد یا نه؟ آقای رئیسی شما چه اطلاعاتی درباره برجام دارید که دربارهاش اینگونه سخن میگویید؟
لازم به ذکر است مطرح شدن موضوع برجام در دومین مناظره انتخاباتی حکم یک برگ برنده برای رئیس دولت یازدهم و حامیانش بود، چراکه به خوبی توانستند از این دستاورد دفاع کنند در حالی رقبای دیگر حرفی برای گفتن در این عرصه نداشتند.