امریکا می‌خواهد بیش از گذشته ایران را تحت فشار بگذارد
کد خبر: ۸۳۶۰
تاریخ انتشار: ۴۹ : ۱۸ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۶
علی بیگدلی در گفت‌وگو با بامداد جنوب؛

امریکا می‌خواهد بیش از گذشته ایران را تحت فشار بگذارد

اقدامات اخیر سنای امریکا و وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، به نظر می‌رسد برخی از منتقدان برجام و دولت را خوشحال کرده است. اکثر رسانه‌های منتقد دولت با تیترهای «تحریم‌های بی‌سابقه» از اقدام سنای امریکا یاد کردند.
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
اقدامات اخیر سنای امریکا و وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، به نظر می‌رسد برخی از منتقدان برجام و دولت را خوشحال کرده است. اکثر رسانه‌های منتقد دولت با تیترهای «تحریم‌های بی‌سابقه» از اقدام سنای امریکا یاد کردند. در این میان برخی از تحلیلگران و کارشناس حقوق بین‌المللی معتقد هستند که برخلاف ادعای برخی جریان‌های مخالف دولت، اقدامات سنای امریکا یا تلاش آن برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران هیچ ارتباطی با برجام ندارد.
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین‌المللی در گفت‌وگو با بامداد جنوب در این باره گفت: ایالات متحده امریکا یک سویه تمام قرار‌دادها و تعهداتی را که دولت گذشته امریکا با کشورکوبا امضا کرده بود یک طرفه نقض کرد ولی در ارتباط با برجام نمی‌تواند چنین رویکردی را اتخاذ کند، چراکه برجام بین چند کشور اروپای و همچنین چین و روسیه منعقد شده است. 

بیگدلی در ادامه تصریح کرد: با توجه به اختلافات که در حال حاضر میان امریکا و اتحادیه اروپا، بعد از خروج انگلیس از این اتحادیه و روی کار آمدن آقای امانوئول ماکرون در فرانسه به‌وجود آمده است بعید است که امریکا دست به چنین اقدامی بزند. با این حال می‌توان گفت تشکیل مثلث شومی که امریکا، اسرائیل و عربستان علیه ایران شکل دادند و همچنین قرار‌دادهای سخاوتمندانه‌ای که میان عربستان و شیخ های حوزه خلیج فارس و امریکا منعقد شده است، پیام‌های زیادی برای کشور ما دارد. می‌تواند مهم‌ترین پیام آن این باشد که امریکا بیشتر از گذشته ما را تحت فشار قرار می‌دهد. 
این کارشناس مسائل بین‌المللی در ادامه با اشاره به سخنان اخیر برخی از مقامات امریکایی گفت: اظهار نظرهای آقای تیلرسون که از حذف تدریجی حکومت ایران صحبت می‌کند اظهار نظری نیست که لحظه‌ای بر زیان وزیر خارجه امریکا جاری شود، لابی‌های صهیونیست‌های داخل امریکا و فشارهای عربستان باعث شده برخی در امریکا سرنگونی ایران را به‌عنوان یک استراتژی در نظر بگیرند. بر همین اساس لغو یک طرفه برجام از سوی امریکا می‌تواند یکی از اضلاع این استراتژی باشد.
این استاد دانشگاه در ادامه یادآور شد: در شرایط فعلی که ما با هم صحبت می‌کنیم باید بگویم در مباحث روابط امریکا و کوبا، امریکا به تنهایی، یک قرار را نادیده گرفت اما در مورد برجام تعهدات دیگری هم وجود دارد، امریکا نیز باید بیش از این با اتحادیه اروپا همسو باشد و خوشبختانه این‌گونه نیست و این به‌نفع ما است که امریکا با اتحادیه اروپا اختلاف دارد به همین دلیل نمی‌توانند تصمیمی بگیرند که برجام را تحت تاثیر قرار دهند. با این حال هیچ منع قانونی وجود ندارد که امریکا خودش به تنهایی از برجام بگذرد همانطور که از تعهدات کنونی پاریس در ارتباط با محیط زیست بیرون رفت در مورد برجام نیز می‌تواند تصمیم مشابه بگیرد ولی اگر این‌کار را انجام دهد اختلافات میان اتحادیه اروپا و امریکا شدیدتر می‌شود 
این استاد دانشگاه یادآور شد: در حال حاضر امریکا با روسیه و چین هم اختلاف دارد و آنها هم قطعا دیگر حرف شنوی از امریکا ندارد و اگر شورای امنیت هم امریکا را همراهی کند چین و روسیه ممکن است وتو کنند.

گفتنی است یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس از به جریان افتادن طرح مقابله با تحریم‌های امریکا خبر داد.
علیرضا رحیمی در گفت‌وگو با ایسنا گفت: به‌نظر می‌رسد امریکایی‌ها به متن برجام بی توجه بوده‌اند، چراکه در برجام یکی از توافقات مهم، مختومه شدن پرونده pmd و حوزه نظامی و موشکی بود، با توجه به این‌که مورد تائید آژانس هم قرار گرفت و در قطعنامه ۲۲۳۱ به تصویب شورای امنیت رسید جایی برای وضع تحریم به بهانه‌های موشکی و نظامی نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان این‌که برجام موج ایران‌هراسی را از بین برده و حالا امریکا به‌دنبال ترویج مجدد ایران‌هراسی است گفت: امریکا در شرایطی به‌دنبال این کار است که اجماع علیه ایران شکسته شده و دیگر این تلقی که فعالیت‌های ایران بی‌ثبات کننده نظم بین‌الملل است جایی در افکار عمومی ندارد.
رحیمی با بیان این‌که وضع تحریم‌های همزمان امریکا علیه ایران و روسیه انسجام ۱+۵ بدون ترامپ را بیشتر می‌کند یادآور شد: اتحادیه اروپا هم رسما اعلام کرده متعهد به برجام و خواهان اجرای کامل آن است و صراحتا گفته است که با خروج امریکا برجام را تمام شده تلقی نمی‌کند.
نظرات بینندگان