
بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
خبری از جنب و جوش میان آنها نیست. بیشتر ساکن هستند تا متحرک. آرام و خاموش اما با چشمانی نافذ تو را مینگرند. سکوتشان سرشار از ناگفتههاست. خموشند تنها گاهگاهی برایت لبخند میزنند و این لبخند مُهر تائیدی است بر اینکه گرچه روزگار نامهربان قدرت جنب و جوش را از آنها گرفته اما کسوت انسانیت برازنده آنها و کسانی است که بدون هیچ چشمداشتی تنها برای خدمت به همنوعشان صادقانه و صمیمانه مِهر میورزند.
به کلاس نقاشی میروم. شباهتی با کلاسهای مدرسه ندارد. خلاف کلاسهای مدرسه که دانشآموزان با جنب و جوش و تحرک، صدای فریادشان نزدیک است سقف کلاس را پایین بیاورد، کلاس نقاشی بسیار آرام است. آنقدر آرام که متوجه ورود من به کلاس نمیشوند. بچهها مشغول نقاشی کردن هستند. مربی نقاشی با صدای آرام و نگاه مهربانش به بچهها به فرشتهای میماند که برای بچهها نازل شده تا اندکی از بار غمشان بکاهد و آنها در آن کلاس نقاشی فراموش کنند که زندگی با آنها چه بیرحمانه سر میکند. فرزانه تفکری همان مربی نقاشی است که به بچهها میآموزد تصاویر ذهنی و مشاهداتشان از دنیای اطرافشان را روی کاغذ نقش بزنند و آنچه را دوست دارند فریاد بزنند، روی صفحه کاغذ حک کنند تا در این گنبد دوار به یادگار بماند. تفکری با بیان اینکه با راهاندازی کمپینی به نام «باران همت» در تلگرام افرادی که مایل به مشارکت بودند هر کدام مبلغ پنج هزار تومان از طریق درگاه اینترنتی پرداخت کردند، گفت: مبالغ جمعآوری شده را جهت راهاندازی یک اتاق کاردرمانی که جای خالیاش در استان برای این قشر بسیار ملموس بود و هزینههای بسیاری هم دارد، اختصاص دادیم و وسایل مورد نیاز را هم از تهران خریداری کردهایم که به امید خدا تا یک هفته دیگر آغاز به کار میکنیم.
وی در خصوص اتاق کاردرمانی با اشاره به اینکه تا کنون 50 نفر برای کاردرمانی ثبت نام کردهاند، افزود: با توجه به هزینههای اندکی که یا از سوی خیران و یا از سرمایه شخصی اعضای موسسه تامین میشود، اتاق کاردرمانی کفاف این جمعیت را نمیدهد و ناگزیر باید نوبتبندی صورت بگیرد ولی با وجود این، کاردرمانی یکی از دغدغهها و اولویتهای مهم برای اینگونه کودکان و جوانان است، زیرا در صورت نبود کاردرمانی اندکاندک تحرک دست و پای بچهها کمتر میشود و آنها را تا ابد خانهنشین میکند.
«میزان معلولیت 5/1 برابری در استان بوشهر نسبت به متوسط کشوری نگرانکننده است». «حسین نحوینژاد، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در خصوص آمار معلولان کشوری گفت: حدود دو درصد جمعیت کشور شامل یک میلیون و ۳۰۰ هزار در شمار معلولان هستند که این افراد نیازمند دریافت خدمات مختلف توانبخشی هستند. در مجموع ۳۵ درصد از معلولان را زنان و ۶۵ درصد را نیز مردان تشکیل می دهند». اگر عبارت آمار معلولان کشوری و استانی را در صفحه گوگل جستوجو کنید با چنین اخباری روبهرو میشوید؛ اخباری که تکاندهنده، هشداردهنده و نگرانکننده است و در صورت بیتوجهی غیر قابل جبران خواهد بود، چنانکه به جمعیت معلولان ما افزوده میشود و از آنجا که این قشر در هیچیک از ابعاد ساخت و سازها در ادارهها، سازمانها و حتی در منازل مسکونی در نظر گرفته نشدهاند، در سایه بیاهمیتی و غفلت رنجی بر دوششان مینهیم که مستحق آن نیستند.
اگرچه جسمشان تحرک چندانی ندارد و یا هر کدام از ناحیه گوش، چشم و ... با مشکل روبهرو هستند اما دستان پرتوان هنرمندی دارند که گاه از این همه استعداد، توان و هنر غبطه میخوری و افسوس. اگر نقاشیهای سودابه را ببینید، حتما گفته مرا تائید میکنید. از قلمش هنر و از نگاهش عشق میبارد. لبخند به لب نگاهم میکند. دو برادر کوچکتر دارد که آنها هم مانند سودابه با مشکل معلولیت دست و پنجه نرم میکنند. از سودابه میپرسم چه آرزویی داری که میگوید: آرزو دارم موفق بشوم. به او میگویم تو الان هم موفق هستی و به راستی موفق بود و مایه افتخار. تنها تفاوتش با من این بود که نمیتوانست روی پاهایش بایستد اما لبریز از مهربانی و هنر بود و من روی پاهایم ایستادهام و چه ایستادنی... .
کمی آنطرفتر مرضیه را میبینم. متولد 71 است. از کلاسهای موسسه مهر باران لیان لذت میبرد و آنجا را خیلی دوست دارد. محکم و قوی صحبت میکند. میگوید دوست دارم به کلاس کامپیوتر هم بروم تا بتوانم با کامپیوتر تایپ و نقاشی کنم. آرزو میکند که همه جوانها خوشبخت شوند. وقتی از او پرسیدم چه چیزی را بیشتر از همه دوست داری گفت: دوست دارم بزرگتر شوم و بقیه کلاسها را هم بروم.
مهربانی از در و دیوار موسسه مهر باران لیان میبارد. مردی که پر جنب و جوش و خندان است به همه چای تعارف میکند و مدام از بچهها میپرسد میلاد چای بیارم، فاطمه چای بیارم... .
در ادامه با مدیرعامل موسسه مهر باران لیان گفتوگو کردیم. محمد احمدشمس در گفتوگو با بامداد جنوب با بیان اینکه موسسه نیکوکاری باران مهر تشکلی مردمنهاد و دارای مجوز رسمی از وزارت کشور، سازمان فنی و حرفهای، بهزیستی و نیروی انتظامی است، گفت: عمده فعالیتهای موسسه آموزش و توانبخشی صد در صد رایگان با محوریت کار به معلولان جسمی حرکتی با هدف بهبود کیفیت زندگی و معیشت آنهاست که در این راستا توانستهایم با راهاندازی کارگاههای حمایتی و بزرگترین فروشگاه دائمی جهت فروش آثار و تولیدات توانیابان زمینه اشتغال این قشر را فراهم کنیم.
به گفته احمدشمس، عمده فعالیتهای موسسه شامل آموزش کامپیوتر در همه سطوح، خیاطی، نقاشی، چرم، گلسازی، شمعسازی، موسیقی، تابلوفرش و گلیم و گبه، معرق چوب و ساقه گندم، عروسکهای خمیری و بافت، اشتغالزایی، تولیدات کیف، بزرگترین کارگاه تولیدات پوشاک در استان، صدف، عبابافی، نجاری، گلهای کریستال، مرصعکاری، عروسکهای خمیری و راهاندازی فروشگاه دائمی تولیدات توانیابان است.
وی در خصوص فعالیتهای دیگری که موسسه برای توانیابان انجام میدهد، افزود: آموزش مهارتهای اجتماعی و مشاوره، فیلمسازی، شعر، موسیقی، تئاتر، برگزاری نمایشگاههای نقاشی، صنایع دستی و تولیدات توانیابان در سازمانهای مختلف، بازارچههای خیریه و جشنواره غذا، جلسات مشاوره انفرادی و عمومی با پزشکان مشاور و روانشناس و انعقاد تفاهمنامه با متخصصان و فیزیوتراپی جهت ویزیت از دیگر فعالیتهایی است که در جهت کمک به همنوعانمان ترتیب دادهایم.
احمدشمس با تاکید بر اینکه موسسه مهر باران لیان با 14 سال سابقه کاری از همان آغاز به کار با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کرده که عمده این مشکلات به سبب ارائه خدمات رایگان و هزینههای بالا بوده است، یادآور شد: در استان بوشهر با افراد معلولی روبهرو هستیم که بهمنظور دریافت کمک برای کاردرمانی به موسسه خیریه باران مهر مراجعه میکنند اما بهعلت هزینه بالای کاردرمانی و کمبود بودجه متاسفانه قادر به حمایت آنها نیستیم.
جواد رشیدی مرد مهربانی است که چندین سال مدیریت آموزشگاه را بر عهده دارد. او درباره روزهای نخست فعالیت موسسه میگوید که در ابتدا عمده کارشان کمک به خانوادههای بدسرپرست و بیسرپرست و تامین مایحتاج زندگی آنها از قبیل تامین خواربار، هزینه تحصیلی، جهیزیه و ازدواج بوده است.
رشیدی با بیان اینکه آن زمان 450 خانوار شامل 150 خانوار در روستاها و 300 خانوار در بوشهر را حمایت میکردند، گفت: در یکی از جلسات آقای گراشی پیشنهاد آموزش ماهیگیری به این افراد را داد که پس از آن در مسیر آموزش افتادیم و تا به امروز به آموزش، توانبخشی، اشتغالزایی و اختصاص کارگاههای گوناگون مشغول خدماترسانی هستیم.
به گفته وی، با وجود هزینههای بالا انتظار دریافت نقدی از هیچکس ندارند اما شرایطی را برای درآمدزایی خود توانیابان فراهم کنند و برای مثال ادارهها و سازمانها تهیه لباس و موارد اینچنینی را به جای اینکه به شهرهای دیگر سفارش بدهند، به موسسه باران مهر بسپارند که با مناسبترین و مرغوبترین وسایل و دستگاههای خیاطی به بهترین شکل ممکن کار میکنند. در این صورت دیگر نیازی به کمکهای خیران عزیز هم نیست و میتوان آن کمکها را جهت درمان و نیازهای دیگری هزینه کرد تا آرامش و رفاه بیشتر این قشر را فراهم کرد. رشیدی به ملاقات با وزیر راه و شهرسازی اشاره کرد و گفت: پیش از این از آقای آخوندی و نماینده وی درخواست اختصاص مکانی برای پیشبرد فعالیتهای موسسه را کرده بودیم اما با پیگیریها و نشستهای متعدد و رایزنیهای بسیاری که در این خصوص صورت دادیم، نامه درخواست ما بایگانی شده و کسی پاسخگو نیست. پیش از اینکه کارگاه خیاطی جداگانهای را با هزاران زحمت و هزینه راهاندازی کنیم، با مجوز مدیرکل فنی و حرفهای وقت استان، کلاس خیاطی به ما اختصاص داده شده بود اما با ریاست جدید گفتند باید ماهیانه مبلغ 900 هزار تومان اجاره پرداخت کنید!!! و ما را از آنجا بیرون کردند!!!
واقعا باید دستمریزاد گفت به مسوولانی که به جای حمایت، «مانعتراشی» بزرگترین هنر آنهاست. ساختمان برخی ادارهها مانند اداره ... آنقدر اتاقهای بزرگ و خالی دارد و زیر راهپلهها صندلیهای دستنخورده و البته خاکخورده مشاهده میشود که در کنار افرادی که از صبح تا بعد از ظهر عمده کارشان چند تلفن زدن و نامه فکس کردن است، چارهای جز انگشت حیرت گزیدن و حسرت خوردن باقی نمیگذارد.
مدیر آموزشگاه موسسه مهر باران لیان در ادامه از مدالآورانی سخن گفت که برخی برای اعزام به مسابقات کشوری یک «کفش» نداشتند و موسسه با تامین وسایل مورد نیاز و تهیه بلیت رفت و برگشت زمینه اعزام اینان را هر ساله فراهم میکند و آنها که مردانه در مسابقات خوش میدرخشند.
هر چند طبق آخرین اعلام رسمی آمار معلولان استان در حدود شش هزار و 500 نفر اعلام شده اما باید توجه داشت که این آمار براساس پروندههایی که در بهزیستی موجود است اعلام شده و این در حالی است که بسیاری از معلولان در بهزیستی تشکیل پرونده ندادهاند. ضروری است که برای جلوگیری از افزایش جمعیت معلولان باید نظارت و دقت بیشتری به کار رود و تدابیری اندیشیده شود تا اندکی از مشکلات این عزیزان کاسته شود. پس بیاییم به شکرانه آنکه آزادانه روی پاهایمان ایستادهایم و بیمنت در طبیعت زیبای خداوند گام مینهیم، کمکهای پنج هزار تومانیمان را دریغ نکنیم و چتر مهربانی خود را برای این عزیزان باز کنیم تا به جای باران آسیبزا، باران مِهر بر آنها ببارد. گفتنی است، پرداخت مبالغ به دو روش زیر امکانپذیر است:
1. شماره کارت موسسه: 6104337770121406
2. از طریق اپلیکیشن تاپ
همچنین نشانی مکانهای خرید برای حمایت از آثار این عزیزان عبارت است از: پارک ایمان، روبهروی مصلای نماز جمعه، فروشگاه توانیابان موسسه، خیابان امام (پل پوردرویش)، خیابان فردوسی/جنب مجتمع مسکونی آیلین.