
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
هفته گذشته دولت دوازدهم رسما کار خود را آغاز کرد تا فصل جدیدی از دولت اصلاحات و اعتدال رقم بخورد. در این میان بامدادجنوب، در طول هفتههای گذشته گفت و گوهای متعددی راجع بهمسائل و مشکلات پیش روی دولت دوازدهم منتشر کرده است. این روزنامه قصد دارد در این مسیر همچنان گزارشهایی از چالشهای فراوان در حوزه سیاستهای خارجی و داخلی و اقتصادی که ممکن است پیش روی دولت دوازدهم باشد ارائه کند. ولیالله شجاعپوریان نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و عضو شورای پیشین شهر تهران، در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص چالشهای احتمالی پیش روی دولت گفت: به نظر من مهمترین چالشی که آقای روحانی را در دوم تهدید میکند، افزایش مطالباتیست که خود ایشان در جریان مناظرات انتخاباتی به وجود آوردند. آقای روحانی در زمینه تامین حقوق شهروندی و تکریم مردم و آزادیهای مدنی و اجتماعی که باید داشته باشند، در مقابل رقیب محافظه کار خود که جانب احتیاط را رعایت میکرد، بحثهای جدی مطرح کرد و انتظارات بالایی را ایجاد کرد.
به گفته شجاعپوریان یکی از دلیلی که باعث شد رای آقای روحانی در این دوره افزایش پیدا کند همین نگاه به مطالبات مردم بود که در شعارهاش پر رنگتر شد. بر همین اساس دولت باید برنامهریزی کند که بتواند به مطالبات مردم رسیدگی کند
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه تصریح کرد:. البته باید این مساله را هم مدنظر قرار داد که بر آورده کردن بسیاری از این مطالبات دست دولت نیست. اگر با ادمین کانالهای تلگرامی و یا با فعالان مدنی برخورد میشود، توسط دستگاهی صورت میگیرد که خارج از دولت است. با این حال شهروندان انتظار دارند که دولت با تمام قوا به این مسائل ورود کند و از حقوق شهروندی دفاع کند.
این نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی در ادامه چالش دومی که پیشروی دولت قرار دارد را معضل بیکاری دانست و در اینباره گفت: بیکاری و اشتغال نیروی جوان و تحصیل کرده یکی از مسائل جدی است که باید روی آن تمرکز کرد. امروز نزدیک به چهار پنچ هزار نفر نیروی جوان و تحصیل کرده جویای کار هستند، دولت باید به هر شکل ممکن تمهیداتی در این زمینه اندیشه کند.
شجاعپوریان در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا کابینهای که بسته شده است می تواند به همه مطالبات مردم رسیدگی کند، یادآور شد: به نظر من به طبع دولت گام اول را محکم بر نداشته است، انتظار بخش زیادی از حامیان بهویژه اصلاحطلبان که در انتخابات با تمام قوا از او حمایت کردند برآورده نشد. در این باره میتوان گفت کابینه کنونی حتی نسبت به کابینه اول که میخواست از صافی مجلس نهم عبور کند ضعیفتر است.
شما ببینید وزارتخانههای کلیدی یا وزارتخانههای رویکردی که به اصطلاح رویکرد دولت را نشان میدهند و به نمایش میگذارند برای مثال وزارت ارشاد میبینیم که یک اصلاحطلب جای خود را به یک اصولگرا داده است. در وزارت آموزش و پرورش نیز یک اصلاحطلب شناسنامهدار و با تجربه جایش را به فردی که خط مشی سیاسیاش شفاف و روشن نیست داده است، وزارت کشور نیز به همچنان در اختیار یک اصولگرا ماند. بنابراین میتوان گفت دولت گام اول را متناسب با انتظارات بر نداشته است ولی امیدوار و خوشبین هستیم که در ادامه مسیر دولت و خود آقای روحانی روی مطالبات مردم پافشاری کند و وزارتخانهها نیز بتوانند حداقل با آوردن تیم قوی و معاونان خوب این ضعفها را پوشش دهند.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که در حال حاضر اصلاح طلبان چه رویکردی اتخاذ کنند بهتر است، گفت: اینکه اصلاحطلبان به این زودی بخواهند خود را از روحانی جدا کند و فاصله بگیرد کار درستی نیست. هر چند پیش از این دوستان ما گفته بودند که افراد برای ما مهم نیستند، اصل خروجی وزرا است، اکنون در این مرحله نیز باید نگاه حمایتی به روحانی داشته باشیم و از سوی دیگر یادآوری کنیم که آراء 24 میلیونی و مطالبات مردمی را ببیند و در مرحله بعدی اگر نقد و نظری هم وجود دارد باز به شکلی ملایم و از سر نصیحت و دلسوزی بیان شود، امیدواریم که نتیجه مثبت داشته باشد.
شجاع پوریان در ادامه یادآور شد: به هر حال این مسیری که تا امروز طی شده، با رویکرد اصلاحطلبی همخوانی نداشته است اصلاحطلبان باید به فکر چارهای باشند و با افکار عمومی سخن بگویند و نقد و نظرها را منتقل کنند تا اگر در این مسیر اتفاقات خوبی رخ نداد به پای اصلاحطلبان نوشته نشود.
از سوی دیگر یکی از اعضای عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است اولویت های دولت دوازدهم باید برگرفته از برنامه ششم توسعه باشد.
علیرضا رحیمی در گفتوگو با ایرنا در مورد مهمترین اولویتهای دولت دوازدهم در مورد چرایی این مساله می گوید، زیرا برنامه ششم توسعه محور بخشهای مختلف در پنج سال آینده را مشخص کرده است. وعدههای رئیسجمهوری در دوران انتخابات و همچنین برنامههایی که در مجلس ارائه کرده نیز باید محور اصلی برنامهها و اولویتهای دولت در چهار سال آینده باشد.
حمید گرمابی یکی از اعضای فراکسیون امید نیز رای اعتمادی که به دولت دوم آقای روحانی داده شد بالا و باورنکردنی خواند و گقت: این رای بالا انتظارات را از دولت زیاد میکند و امیدواریم دولت بتواند این انتظارات را پاسخ دهد.
گرمابی در گفتوگو با ایسنا، با بیان این مطلب گفت: امیدواریم دولت با هماهنگیهای لازم به خصوص در تیم اقتصادی بتواند انتظارات را برآورده کند، اگر فراکسیونها به وزرای پیشنهادی رای نمیدادند و اتفاق نظر نمیداشتند، به طبع این رای بالا به دست نمیآمد.
وی با تاکید بر این که قطعا رای بالا به وزرا انتظارات بیشتری ایجاد میکند، تصریح کرد: مجلس نیز در عین حال که باید وظیفه نظارت خود را درست انجام دهد، آماده همکاری با دولت است، ما پشتیبان دولت هستیم و اگر صحبتی درباره وزرای پیشنهادی شده در حین رای گیری بوده و در حال حاضر تمام شده است، همه باید از دولت پشتیبانی کنند چرا که دولت نیاز به این پشتیبانی دارد تا بتواند در چهار سال سختِ پیشرو وظیفه خود را به بهترین نحو انجام دهد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اگر چه انتظار داشتیم آقای بیطرف نیز انتخاب شوند چرا که ایشان انتخاب خوبی بودند، انسان کاردان، پاکدست و با تجربهای که متاسفانه شرایط طوری رقم خورد تا ایشان رای نیاورند. تا حد بالایی فراکسیون امید در گرفتن رای اعتماد موثر واقع شد، تنها موردی که نتیجه نداد در مورد آقای بیطرف بود که عوامل مختلفی دست به دست هم دادند و این اتفاق افتاد.
وی درباره انتقادات و گلهمندیهایی که پیش از این درباره کابینه پیشنهادی مطرح شده بود، افزود: به هر حال توضیحاتی که آقای روحانی قبل از رایگیری دادند روی بعضی آراء موثر بود، ولی انتظارات فراکسیون امید به صورت حداکثری برآورده نشد.من روی تیم اقتصادی کابینه است، بهنظر میرسد با هماهنگی که تیم اقتصادی دارند بتوانند بخشی از معضلات اقتصادی کشور را حل کنند که قطعا حل مشکلات اساسی به تلاش همه جانبه کابینه و تیم اقتصادی برمیگردد.
گفتنی است نباید از یاد ببریم که همه دولتهای بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، به نوعی با چالشهای سیاسی اقتصادی روبرو بودهاند و این مساله نیز به ماهیت قوه مجریه که همیشه می بایست پاسخگوی مطالبات مردم باشد بر میگردد. از یکسو و رقابتها و مخالفتهای رقبای سیاسی از سوی دیگر توانایی دولتها در پاسخگویی به این مطالبات مردمی و تعامل با رقبای سیاسی، تعیین کننده میزان تفوق وی بر این چالشها خواهد بود.