
بامدادجنوب- جواد شکریان:
چند سالی میشود که کارشناسان کشاورزی با محاسبه میزان مصرف آب و زمان و هزینهای که صرف کاشت و برداشت و فروش برخی محصولات کشاورزی میشود، تولید آنها را بهصرفه نمیدانند. آنها معتقد هستند که با توجه به بحران آبی کشور و مصرف حدود 90 درصدی آب در بخش کشاورزی، یا باید تولید بسیاری از این محصولات را متوقف کرد و یا به روشهای نوین کشت محصول روی آورد. بر همین اساس، در سالهای اخیر و بهخصوص در دولت یازدهم توجه دولت به سمت کشت محصولات گلخانهای و همچنین تجهیز کشتهای سنتی به آبیاری نوین معطوف شد.
این توجه دولت سبب افزایش روند ایجاد و ساخت گلخانه در استان بوشهر همزمان با سایر نقاط کشور شد تا جایی که 85 هکتار گلخانه بوشهر در سال 93، با افزایش 39 هکتاری به 124 هکتار تا پایان سال 95 افزایش یافت؛ ضمن اینکه در سال جاری با توجه به اهتمام کشاورزان و دولت، بالغ بر 100 هکتار دیگر به میزان گلخانهها افزوده خواهد شد.
امروزه در کشورهای توسعهیافته، کشاورزی به روشهای سنتی تا حدود بسیار زیادی کمرنگ شده و روشهای گلخانهای نوینی برای کاشت و برداشت محصولات کشاورزی جایگزین شده است که با مصرف بسیار کمتر آب و در ابعاد کوچکتر، محصول بیشتری تولید میکند. میتوان گفت حرکت ایران به سمت کشت گلخانهای بسیار دیر آغاز شد اما در سالهای اخیر گامهای موثری در این زمینه برداشته شده و حمایتهای کامل دولت را در پی داشته است.
البته یک کارشناس حوزه کشاورزی در گفتوگو با بامداد جنوب، گلخانههایی که هماکنون در ایران در حال ساخت است را از جمله روشهای منسوخ در دنیا عنوان و تاکید کرد که ایران برای برداشتن یک گام محکم و بلند در حوزه کشاورزی و مصرف آب، بهتر است به سمت روشهای نوینتری گام بردارد اما همین میزان حرکت و توجه دولت نیز اقدام شایستهای است و باید بیش از گذشته دنبال شود.
با این حال، کشاورزی کشور و البته استان بوشهر، هنوز هم فاصله زیادی با مکانیزه شدن دارد و هنوز هم در جای جای ایران، کشاورزی سنتی در ابعاد زیادی از زمینهای کشور کشت میشود که نیازمند عزم جدی دولت است.
در همین زمینه، معاون وزیر جهاد کشاورزی از تخصیص سه هزار میلیارد تومان اعتبار جهت آبیاری تحت فشار باغهای کشاورزی خبر داد و گفت: برای ایجاد گلخانههای کوچک تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات با سود شش درصد تعلق میگیرد.
محمدعلی طهماسبی با بیان اینکه با اجرای طرح تجمیع بهصورت هوشمند مشکلات اجتماعی کاهش مییابد، افزود: با توجه به تنوع مالکیت، این سیستم میتواند کارا باشد و این طرح سبب گرده آمدن کشاورزان و برکات زیادی میشود.
وی با اشاره به اینکه نگهداری و آموزش بهرهبرداران سیستمهای آبیاری نوین مساله مهمی است، افزود: امسال سه هزار میلیارد تومان اعتبارات جهت آبیاری تحت فشار تخصیص یافت که از این فرصت باید استفاده شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی در رابطه با اصلاح باغات گفت: ۹۰۰ هزار هکتار از باغات کشور هماکنون بهصورت سنتی اداره می شوند که باید اصلاح شوند و این اصلاح تدریجی انجام میشود. خیلی از باغات هم سوء تغذیه داشته و هم کانون آفت شدهاند که درآمد کمی داشته و هزینه نگهداری آنها زیاد است که باید اصلاح شوند.
هیچ محدودیتی برای ارائه تسهیلات به گلخانهها نداریم
به گزارش ایسنا، طهماسبی با اشاره به اینکه در رابطه با ایجاد گلخانهها هیچ محدودیتی برای ارائه تسهیلات وجود ندارد، خاطرنشان کرد: برای ایجاد گلخانههای کوچک تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات با سود شش درصد از طریق صندوق کار آفرینی امید، وام تعلق میگیرد.
وی با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی از تولید، فراوری و بازرگانی خرما حمایت میکند، تصریح کرد: وام به افرادی که در این زمینه فعالیت کنند به دو صورت تعلق میگیرد؛ یک راه این است که به صادرکنندگان بعد از آنکه اهلیت آنها تائید شد ظرف ۴۸ ساعت وام داده میشود و راه دوم بورس کالا است که سبب شفافیت قیمت خواهد شد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی با تاکید بر اینکه طرحهای مناسبی جهت مبارزه با زنجیره تولید خرما انجام شده و برای خشکیدگی خرما نیز طرح تحقیقی – ترویجی ظرف سه سال انجام شده که بهزودی نتایج آن منتشر میشود، افزود: برای مکانیزاسیون نیز تسهیلات مناسبی وجود دارد و برای کشتهای زمستانه اگر کشاورزان زمین کم دارند، میتوانیم زمین مناسب در اختیارشان قرار دهیم.