bamdad24 | وب سایت بامداد24

کد خبر: ۴۹۶۱
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۶ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۵
مصوبه‌ای که به‌دست فراموشی سپرده شد؛
بیش از ۱۵ ماه از تصویب وام‌های جدید مسکن و ابلاغ آن به بانک‌های تجاری گذشته اما نه‌تنها اثری از اعطای این تسهیلات نیست بلکه حتی بانک‌ها آن را به یاد نمی‌آورند.
بامداد جنوب: بیش از ۱۵ ماه از تصویب وام‌های جدید مسکن و ابلاغ آن به بانک‌های تجاری گذشته اما نه‌تنها اثری از اعطای این تسهیلات نیست بلکه حتی بانک‌ها آن را به یاد نمی‌آورند.
در اردیبهشت‌ماه سال گذشته شورای پول و اعتبار در کنار مصوبه راه‌اندازی صندوق پس‌انداز یکم (خانه اولی‌ها) طرح دیگری را به تصویب رساند که بر اساس آن به بانک‌های غیر از بانک مسکن اجازه ورود به پرداخت تسهیلات مسکن را می‌داد.
بر این اساس مصوب شد که بانک‌های تجاری بتوانند تا سقف ۶۰ میلیون تومان و در سه رنج متفاوت، بر اساس موقعیت جغرافیایی متقاضیان این تسهیلات را پرداخت کنند، به‌طوری که برای تهران تا ۶۰ میلیون تومان، مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۵۰ میلیون تومان و سایر مناطق تا ۴۰ میلیون تومان قابل اعطا بود.
این وام نیاز به سپرده‌گذاری مانند تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن و یا خرید اوراق در فرابورس نداشت و قرار بود با سود عقود مبادله‌ای (که در آن زمان ۲۱ درصد بود) و دوره بازپرداخت مورد توافق با مشتری پرداخت شود.

در حالی که به‌نظر می‌رسید این تسهیلات با توجه به نیاز نداشتن به سپرده‌گذاری و خرید اوراق، می‌تواند مورد استقبال مشتریان قرار گیرد‌ اما ظاهرا هیچ‌گاه بانک‌های تجاری به این موضوع ورود نکردند، چرا‌که اعلام می‌شد این بانک‌ها نقدینگی در آن حد در اختیار ندارند که بخواهند بخشی از آن را به تسهیلات که در حوزه تخصص آنها نیست و دوره بازگشت طولانی‌مدت و از سوی دیگر سودی پایین‌تر از نرخ‌های معمول تسهیلات مشارکتی (که به ۲۸ درصد هم می‌رسید) برخوردار است، پرداخت کند.
از سویی دیگر بانک مرکزی نیز در واکنش به چرایی پرداخت نکردن وام ۶۰ میلیونی با وجود مصوبه‌ای این‌گونه، اعلام می‌کرد که این تسهیلات به بانک‌ها ابلاغ شده و در اختیار آنهاست و می‌تواند در صورت وجود منابع کافی به پرداخت آن اقدام کنند. با این حال، گاه برخی منابع اعلام می‌کردند که هستند در بین بانک‌ها مواردی که وام ۶۰ میلیونی مسکن را به مشتریان خاص خود اعطا می‌کنند‌ اما پرداخت عمومی و فراگیر ندارند.
به هر صورت حدود یک سال و نیم از مصوبه این تسهیلات گذشته و مراجعات اخیر به بانک‌های تجاری نه تنها هنوز نشانه‌ای از اجرائی شدن وعده بانک‌ها و بانک مرکزی مبنی بر تامین مالی برای پرداخت این تسهیلات، وجود ندارد بلکه شعب بانک‌ها و مدیران آنها در واکنش‌هایی جالب حتی نمی‌دانند که وام ۶۰ میلیونی مسکن خاص بانک‌های تجاری چیست!

در محدود مواردی هم که از این وام اطلاع دارند، عنوان می‌کنند که بانک آنها منابع کافی را در اختیار نداشته و به هیچ عنوان چنین تسهیلاتی را پرداخت نخواهد کرد. در عین حال توصیه می‌کنم اگر وام مسکن نیاز دارید همان تسهیلات بانک مسکن را دریافت کنید، چرا‌که در صورت پرداخت این وام ۶۰ میلیونی میزان اقساط آن با توجه به دوره بازپرداخت کوتاه‌مدت و حداقل پنج ساله‌ای که تعیین خواهد شد به‌صرفه نیست.
در حالی مصوبه شورای پول و اعتبار برای پرداخت وام ۶۰ میلیونی مسکن در بانک‌های تجاری به فراموشی سپرده شده (به نظر نمی‌رسد هیچ‌گاه در این مورد اقدامی صورت گیرد‌) در حال حاضر تنها منبع پرداخت تسهیلات مسکن همان بانک مسکن است که به‌طور تخصصی در این مورد اقدام می‌کند.
در حال حاضر صندوق پس‌انداز مسکن یکم که در اردیبهشت‌ماه سال گذشته مصوب و راه‌اندازی شد، در سه سقف ۸۰، ۶۰ و ۴۰ میلیون تومان بر اساس مناطق جغرافیایی با سود ۱۱ درصد و دریافت سپرده تسهیلات پرداخت می‌کند که البته با مصوبه پایان سال گذشته شورای پول و اعتبار سقف آن را برای زوجین به ترتیب به ۱۶۰، ۱۲۰ و ۸۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

اما مورد دیگر وام پرداختی مسکن به وسیله خرید اوراق در فرابورس انجام می‌شود که تا سه سقف ۶۰، ۵۰ و ۴۰ میلیون تومانی در مناطق مختلف قابل پرداخت است و سود آن معادل 5/17 درصد خواهد بود. این وام نیز برای زوجین تا سقف ۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
یک متقاضی مسکن بوشهری در همین خصوص، در گفت‌وگو با بامداد جنوب گفت: مدت‌هاست که برای دریافت وام به یکی از بانک‌ها مراجعه کرده‌ام اما هنوز موفق به دریافت وام نشده‌ام.
وی با بیان این‌که از مدت‌ها قبل مقدار کمی پول در بانک مسکن ذخیره داشتم، تصریح کرد: در ازای چند سالی که این پول در بانک مسکن ذخیره بوده، در حال حاضر مبلغ 20 میلیون تومان وام به من تعلق می‌گیرد که این مبلغ بسیار ناچیز است.
علی محمدی با تاکید بر این‌که برای دریافت تسهیلات، حتما باید یا سپرده‌گذاری صورت گیرد و یا اوراق مشارکت خریداری شود، ادامه داد: متاسفانه بیش از یک سال از مصوبه دولت برای بانک‌ها مبنی بر پرداخت تسهیلات بدون سپرده می‌گذرد اما هنوز هیچ خبری نیست. بانک‌ها دیگر این مصوبه را به‌دست فراموشی سپرده‌اند و حتی در مورد آن ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند.

برچسب ها: اقتصاد ، وام ، مسکن ، بانک
نام:
ایمیل:
* نظر: