bamdad24 | وب سایت بامداد24

کد خبر: ۳۸۰۹
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۱۵ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۵
با وعده وزیر نفت پرداخت می‌شود؛
اعتبارات عمرانی مناطق نفت‌خیز از جمله مسائلی است که همواره در استان‌های صاحب نفت و گاز دهن به دهن می‌چرخد و مردم و مسوولان این مناطق درباره آن رویاپردازی می‌کنند.
بامدادجنوب- جوادشکریان: اعتبارات عمرانی مناطق نفت‌خیز از جمله مسائلی است که همواره در استان‌های صاحب نفت و گاز دهن به دهن می‌چرخد و مردم و مسوولان این مناطق درباره آن رویاپردازی می‌کنند. ولی جالب است بدانیم که بسیاری از این رویاپردازی‌ها واقعیت دارند. در استان ما که در زمینه نفت و گاز و میعانات نفتی شاخص‌ترین استان کشور است، این سهمیه در بسیاری از مقاطع زمانی، آن‌قدری بوده که بتواند رنگ محرومیت را به‌طور کلی از رخسار استان پاک کند. 
برای مثال درآمد نفتی کشور در دولت سابق بی‌سابقه بوده است. از سال 1384 تا 1391 درآمد نفتی ایران 578 میلیارد دلار بوده است و این یعنی در این هفت سال ایران سالانه 82 میلیارد دلار و ماهانه حدود 7 میلیارد دلار درآمد داشته است. دیگر خودتان سهم دو درصدی بوشهر را از این مبلغ جدا کرده و محاسبه کنید که چه میزان از این دو درصد به استان ما تعلق می‌گرفت و اگر این‌گونه می‌شد چه کارها که در استان نمی‌شد انجام داد.
یادآوری می‌شود که بر اساس آمارهای موجود از چند سال گذشته، حدود 30 درصد ذخایر نفت کشور، 70 درصد نفت فلات قاره، 60 درصد ذخایر گاز طبیعی و 70 درصد گاز تولیدی و 95 درصد صادرات نفت از استان انجام می‌شود که نقش و کارکرد ویژه این استان در اقتصاد ملی است. 

بر اساس طرح یادشده، مطابق ماده 179 قانون برنامه پنجم توسعه، سهم اعتبارات هر استان تابعی از درآمدهای استانی برای توسعه زیرساخت است اما در استان‌های نفت‌خیز اعتبارات دو درصدی نفت و گاز، جایگزین اعتبارات استانی شده است. حال اگر مصوبه یاد شده اجرایی شود، سالی سه تا چهار هزار میلیارد ریال به ظرفیت اعتبارات عمرانی استان اضافه خواهد شد.
در همین راستا و پس از تنظیم برنامه ششم توسعه، بناست دولت دو درصد از درآمد حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی را به‌ترتیب یک‌سوم به استان‌های نفت‌خیز و گازخیز و دوسوم به شهرستان‌ها و مناطق کمتر توسعه‌یافته جهت اجرای برنامه‌های عمرانی در قالب بودجه‌های سنواتی اختصاص دهد.
البته در سال‌های گذشته هیچ‌گاه مسوولان حکومتی این قانون را اجرا نکردند و بوشهر نتوانست از این منابع خدادادی استفاده لازم را ببرد اما به‌تازگی وزیر نفت عنوان کرده که قرار است سهم دو درصدی استان‌های نفت‌خیز به آنها داده شود.
در همین رابطه وزیر نفت با بیان این‌که وزارت نفت به اجرای مسوولیت‌های اجتماعی واقف است، افزود: پارسال ٣٨٠ میلیارد تومان به عمران مناطق نفت‌خیز اختصاص یافت که امسال این رقم تا ٧٠٠ میلیارد تومان افزایش می‌یابد.

بیژن نامدار زنگنه روز گذشته با بیان این‌که صنعت نفت به مسوولیت اجتماعی خود واقف است اما در اجرای این مسوولیت دولت نیز باید کمک کند، خاطرنشان کرد: در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که بخشی از آن به صنعت نفت مربوط می‌شود، به رویکرد عدالت بنیانی توجه شده که این مساله همان مقوله CSR است. 
وزیر نفت به حضور انجمن‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد در این همایش اشاره و تصریح کرد: رفتار ما باید به‌گونه‌ای باشد که ساکنان محلی احساس کنند که ما آنها را دوست داریم و می‌خواهیم در بلندمدت همراه و همگام آنها باشیم و با آنها زندگی کنیم.
وی با تاکید بر توانمندسازی جوامع محلی در حوزه مسوولیت اجتماعی افزود: توجه به این مساله سبب می‌شود تا مشکلات بعدی ما در این جوامع حل شود.
لزوم توجه به توسعه هنرستان‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای
زنگنه نخستین گام توانمندسازی جوامع محلی را مقوله آموزش اعلام و تاکید کرد: از زمانی که صنعت نفت در ایران آغاز به کار کرد، به مساله آموزش نیز توجه شده است. من نیز همیشه تاکید کرده‌ام که به هنرستان‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای توجه ویژه‌ای شود.
وزیر نفت توسعه هنرستان‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای را تاثیرگذارتر از دانشگاه‌ها دانست و خاطرنشان کرد: توسعه این مراکز علاوه بر این‌که سبب اشتغال‌زایی ساکنان محلی مناطق می‌شود، سبب می‌شود تا نیروهایی حرفه‌ای آموزش دهیم که این موضوع در نهایت به‌نفع صنعت نفت تمام می‌شود.
وی ادامه داد: اولین کاری که مراکز فنی و حرفه‌ای انجام می‌دهند، استفاده از نیروهای بومی است نه این‌که در مناطق نفتی از نیروهایی غیر بومی استفاده کنیم.
جلوگیری از شهرک‌سازی در مناطق عملیاتی
وزیر نفت با بیان این‌که توجه به حوزه سلامت و بهداشت محیط از دیگر مواردی است که وزارت نفت به آن توجه می‌کند، افزود: طی چند سال گذشته تلاش کرده‌ایم تا از شهرک‌سازی در مناطق عملیاتی خودداری کنیم، چراکه این امر را آفتی برای جامعه محلی می‌دانیم. شهرک‌سازی در مناطق عملیاتی سبب می‌شود تا جامعه محلی با ساکنان این شهرک‌ها ادغام نشده و در نهایت منجر به تقابل و درگیری آنها شود.
زنگنه ادامه داد: با پیشنهاد همکاران بخش اجتماعی، اصل بر این است که در درون شهرها به ساخت واحدهایی اقدام کنیم و افراد نیز در آنجا زندگی کنند. درست است که در مرحله اول امکان دارد ٨٠ درصد امکانات مربوط به صنعت نفت باشد اما افراد به هم پیوسته خواهند بود و به‌مرور نیز مردم با یکدیگر پیوند داشته و ارتباط برقرار می‌کنند.

توسعه طرح‌های اقماری معنا ندارد
وزیر نفت با بیان این‌که توسعه طرح‌های اقماری در مناطقی مانند عسلویه معنا ندارد، گفت: در طرح‌های اقماری، کارکنان در هتل زندگی می‌کنند و خانواده با آنها نیست و این مساله سبب می‌شود تا آنها دلبستگی نسبت به محلی که در آن کار می‌کنند، نداشته باشند؛ در نتیجه شاهد این هستیم که هیچ هویتی در آن منطقه شکل نمی‌گیرد.
وی ساخت شهرک‌ها را یکی از دلایل بی‌هویتی اعلام کرد و افزود: این مسائل سبب می‌شود تا بین خانواده‌ها و کارکنان مشکلاتی به‌وجود آید.
زنگنه به افزایش اختصاص درآمدهای نفت به عمران مناطق نفتی اشاره کرد و  یادآور شد: این میزان هم‌اکنون به 02/0 رسیده است، در حالی که در سال 1379‌، این میزان 002/0 بوده است.
وزیر نفت با اشاره به توجه دولت روحانی به مسوولیت‌های اجتماعی ادامه داد: به پیشنهاد وزیر کشور قرار شده است تا از طریق وزارت نفت برای عمران مناطق هزینه شود که این مساله از جمله اقدامات موثر برای بهبود سلامت در مناطق است.
وی ادامه داد: پارسال از دولت درخواست کردیم تا دو درصد از هزینه طرح‌ها به اهداف اجتماعی اختصاص یابد که دولت با این مساله موافقت کرد و به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز ابلاغ شد.

پول نفت در اختیار یارانه است
وزیر نفت با بیان این‌که اجرای همه امور علاوه بر پول به کار مدیریتی نیاز دارد، به اهمیت نقش بانوان در اجرای فعالیت‌های اجتماعی تاکید کرد و افزود: ما نمی‌توانیم کار اجتماعی را در مناطق انجام دهیم و به خانم‌ها توجه نکنیم، چراکه رضایتمندی خانم‌ها در نهایت به رضایتمندی افراد منجر می‌شود. 
وی با بیان این که وزارت نفت به مسوولیت اجتماعی خود واقف است اما تصور پولدار بودن نفت درست نیست، افزود: با این‌که وزارت نفت پول زیادی را تولید می‌کند اما بخش قابل توجهی از آن به یارانه اختصاص می‌یابد و مبلغ ناچیزی به این صنعت می‌رسد، حتی در مواردی نیز ما در پرداخت حقوق کارکنان خود با مشکل روبه‌رو هستیم. همه فکر می‌کنند ما پولدار هستیم اما درآمدهای ناشی از صادرات نفت به خزانه واریز می‌شود و تنها مبلغ کمی از آن سهم نفت است.

برچسب ها: اقتصاد ، نفت ، گاز ، بوشهر
نام:
ایمیل:
* نظر: